tisdag 17 januari 2017

Obekväm forskning


På söndagskvällen sände SVT:s Agenda ett reportage och en debatt som omgående blev en snackis både i sociala medier och på landets större ledarsidor. Det handlade om huruvida Brottsförebyggande rådet ska begära ut statistik på brottsdömdas härkomst.

Frågan är förstås känslig eftersom det statistiska underlaget kan tänkas utnyttjas av främlingsfientliga krafter. Vi måste emellertid sluta upp med att bedöma varje enskild fråga utifrån vem som kan tänkas "gynnas" av den eller använda den i egna syften. I synnerhet när det handlar om forskning och statistik, som ju i alla tider använts och förvridits efter behag av olika politiska krafter, är denna hållning bekymmersam.

Statistiken i sig ljuger inte. Den bara är. Det är vad vi gör med den som spelar roll. Ändå är motståndet mot att uppdela brottsstatistiken efter födelseland stort i riksdagen. Såväl Socialdemokraterna som Moderaterna och Centerpartiet säger blankt nej. Liberalerna har inget emot det, men tycker inte att det är en fråga för politiken.

Jag tycker att det generellt sett alltid är bra att ha statistiska underlag. Sverige är överlag väldigt bra på detta, och det ska vi värna och utveckla. Inte nedmontera. I det aktuella fallet finns det dessutom rättstrygghetsskäl att veta mer om vilka grupper som är överrepresenterade i viss brottslighet. Detta betyder absolut inte att olika grupper ska dömas olika utifrån etnicitet utan att mer kunskap kan möjliggöra såväl ett bättre preventivt arbete som ett tydligare repressivt sådant.

Överraskande nog håller DN med om behovet av uppdaterad statistik (Wolodarskis publikation är onekligen morgontidningsversionen av en personlighetsklyvning). Inte ens DN räds alltså att vissa krafter ska utnyttja statistiken och att främlingsfientligheten ska späs på. Gott så.

Landets största kvällstidning har förstås en annan åsikt. Det är i sanning anmärkningsvärt hur Aftonbladet i en ledartext som handlar om vikten av fakta lyckas argumentera emot mer forskning. Det krävs att man lever i ett alldeles speciellt parallellt universum för att få ihop den logiken (formuleringen att utlandsfödda "löper ungefär dubbelt så stor risk att misstänkas för brott som inrikesfödda" får däremot ett högt betyg för sin kreativitet).

Rädslan för att föra brottsstatistik uppdelad efter födelseland skulle kunna överföras på en mängd andra områden. Varför ska vi ha könsuppdelade svar i trygghetsundersökningarna? Stigmatiserar det inte gruppen män? Varför ska människor svara hur gamla de är? Är det inte utpekande mot den grupp som upplever mest otrygghet? Nej, det är faktiskt intressant att se skillnader i utsatthet utifrån kön och ålder. Vad vi sedan gör med denna kunskap är upp till oss alla att besluta om, inte Brå. Precis som i fallet med brottsstatistiken.

Justitieminister Morgan Johansson ville inte delta i Agenda - varefter hans pressekreterare kritiserade SVT för att Sverigedemokraterna fick plats i programmet. Ett flagrant exempel på hur famlande regeringspartiet är i frågor som anses känsliga bland gräsrötterna. Och därmed löses precis ingenting. Sverigedemokraterna framstår åter igen som sanningssägare.

Till SVT hävdar justitieministern att det inte behövs ny statistik eftersom den elva år gamla forskningen antas stå sig. Han tillägger att de gångna årens asylinvandring av ensamkommande män och pojkar till Sverige inte gör att uppdaterade siffror behövs, ty ministern "tror att det kommer att gå väldigt bra för de allra flesta av dem".

Nå, Morgan Johansson. Fördelen med forskning är att man slipper tro så mycket, vi kan i stället veta och fatta beslut utifrån denna vetskap.

38 kommentarer:

Anonym sa...

På Sydsvenskan släpps det lite precis lagom efter kritiken om döljande av statistiken för brottslighet, en "forskar-rapport" om invandrares statistik för integration i arbetslivet...:
http://www.sydsvenskan.se/2017-01-17/sverige-bast-i-skandinavien-pa-integration

Märklig forskning detta, då den går stick i stäv med andra rapporter.
Men denna forskare har kanske "glömt" att jämföra vad som menas med att ha sysselsättning...
I Sverige räcker det med att definieras som ej arbetslös för att det skall kallas att vara i sysselsättning!
Och med detta menas att vara i sysselsättning i minst en timme i veckan(!).
Oavsett om det är arbetstränande åtgärd med lön helt betalt av Försäkringskassan eller ej.
Eller så räcker det att vara studerande eller liknande som gör att man är "ej arbetslös".

Det är med andra ord lite lagom gulligt presenterad statistik, precis som brottsstatistiken.

Sveriges senaste regeringar är i sanning absoluta världsmästare i att förvanska statistik!
Allt bara för att mörka sanningen om skillnader mellan folk från olika kulturer?
Var och en bör kunna dra sin egen slutsats...

Mvh
Magnus Sjöström

Anonym sa...

...och detta är ju så himla kontraproduktivt.
Man löser ingenting med detta, och förbättrar heller ingenting för någon.
Tvärtom, det bara förvärrar situationen med att blunda för saker.

Mvh
Magnus Sjöström

Anonym sa...

Ingen ansvarsfull politiker kommer att beställa forskning som bevisar att politikern fört fel politik.

Anonym sa...

Ärligt så tycker jag det hela är skitkul.Olika politruker från samarbetsregeringen hävdar att SD är faktaresistenta för att dom inte tar till sig forskning från SMHI och att SD är rasistiska när dom vill ha uppdaterad forskning från BRÅ.Naturligtvis ska forskning visa vad man vill att den ska visa.Annars är den inget att ha.Samarbetsregeringen tar därför inte till sig ens av den "egna forskningen" som visar att just samarbetsregeringen skulle behöva forska om vad väljarna tycker och tänker.I valet kommer det inte räcka med Anders Lindbergs röst.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/08prg/totalsvangningen-valjarnas-nya-agenda-spelar-sd-i-handerna

Utlandssvensk sa...


Det finns inte på kartan att det kommer att göras någon vettig undersökning om detta. Från 7 klöverns perspektiv är det ungefär lika attraktivt som att ta hela partikassan och köpa reklam för SD.

Det mest troliga är att det inte kommer något från BRÅ på detta ämne, men det är också möjligt att de kommer ut med någon absurt skruvad propaganda rapport. Men torra och objektiva granskningar kommer inte att ske.

Om ni inte redan har läst den, finns det en bra genomgång av historiken på BRÅ, med många länkar, i en gammal krönika från 2010:

"Två stora undersökningar, ”Invandrares och invandrares barns brottslighet, 1996:2” och ”Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet, 2005:17” visar att invandrare är kraftigt överrepresenterade i brottslighet. Detta är fakta. Generellt är de överrepresenterade med drygt 100 procent. När det gäller grövre brott som mord, dråp och misshandel av obekanta är invandrares överrepresentation 400-500 procent. Vid våldtäkter är den 450 procent.

Mannen bakom de båda rapporterna, generaldirektör Jan Ahlberg, avled 2005. Med honom gick även civilkuraget inom Brå hädan. Som död kan Ahlberg inte längre försvara sig, det är fritt fram för hans samvetsbefriade kolleger att dansa på hans grav och låtsas som om hans forskning inte existerar."

http://snaphanen.dk/2010/08/15/s%C3%B8ndagskronik-sverige-%E2%80%93-valdtaget-land/

Slutligen behöver 7K, BRÅ och polisen bara sitta still i båten, så kommer problemet att försvinna. Svenskarna lär nämligen snart sluta att anmäla våldsbrott, eftersom det börjar bli uppenbart att det är meningslöst. Så om några år kommer vi att ha utmärkta siffror! Min gissning är att den berömda anmälningsbenägenheten redan har fallit en hel del de senaste åren och nu rasar snabbt. Fast grundregel 1A inom svensk kriminologi är att man endast pratar om anmälningsbenägenhet när antalet anmälda brott ökar. Men då pratar man å andra sidan inte om något annat....

Anonym sa...

Sarneckis lojalitet ligger inte hos svensken.
När ni var i 20-årsåldern, hade ni kunnat "byta nationalitet"?
Han är förkroppsligandet av den elakaste stereotypen om vänsterideologer.

Anonym sa...

Ärligt så tycker jag det hela är skitkul.Olika politruker från samarbetsregeringen hävdar att SD är faktaresistenta för att dom inte tar till sig forskning från SMHI och att SD är rasistiska när dom vill ha uppdaterad forskning från BRÅ.Naturligtvis ska forskning visa vad man vill att den ska visa.Annars är den inget att ha.Samarbetsregeringen tar därför inte till sig ens av den "egna forskningen" som visar att just samarbetsregeringen skulle behöva forska om vad väljarna tycker och tänker.I valet kommer det inte räcka med Anders Lindbergs röst.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/08prg/totalsvangningen-valjarnas-nya-agenda-spelar-sd-i-handerna

Lotta Trouble sa...

@Magnus Sjöström: jag kan tänka mig att rapporten stämmer. Man tager nämligen balter, britter, indier, jänkare (sysselsättningsfrekvens +95%) i samma grupp som somalier, syrier, egyptier, afghaner (sysselsättningsfrekvens -45%) och kommer då fram till att det inte är några problem med integrationen.

Ungefär som Sarnecki och BRÅ. Man tager en bilstöld + en våldtäkt = 2 brott. Eftersom det nuförtiden, pga teknisk utveckling, nästan är omöjligt att stjäla en bil, så har bilstölderna minskat - ergo, Sverige har aldrig varit tryggare...

Anonym sa...

Hej.

Det är rätt kul att jämföra vad vi här i ghettot är överens om och vad vi får veta av media att vi borde tycka och tänka - utifrån folkgrupp, tro och ideologi.

Exempelvis är vi i kvarteret jag bor i till 90% överens om att man självklart skall föra statistik över vem gör vad mot vem var och när, och att tjuvar och banditer samt de som fuskar och ljuger med Sveriges resurser skall kastas ut utan pardon eller hänsyn (tilläggas bör att de flesta också är mycket positiva till offentliga avrättningar).

Lustigt värre då för mig som ende svensk som vågar delta i diskussionen att vara tvungen att försöka förklara varför svensk politik gör orm den gör, och är som den är. Min kurdiske granne sammanfattade det hela med: "De är idioter, och ni svenskar borde ta till vapen och göra uppror!" [min parafrasering, han svor en hel del också] Detta till bifall från en serb, två somalier samt en arab.

Troligen lever jag i någon sorts AI-simulation om jag läser Aftonbladet och DN rätt, eftersom alla vi som bor här vet hur det ser ut på plats men enligt politik och media så har vi fullkomligt fel, för inte skulle väl svenska politiker, kulturbidragsarbetare och media välja att blunda för en obekväm sanning eller folkets ej blygsamma förslag?

Dubbelpluskul var att konsensus bland mina till etthundra procent invandrade grannar om vilket parti som inte är 'idiotiska kärringar' (nej, vi jobbar inte med modern värdegrundsbaserad jargong här i betongen) och som man tänkte rösta på var SD.

Jag tror svenska media underskattar hur viktiga så kallade socialt konservativa värderingar är hos samtliga invandrarfolk - men vi får väl se vad som händer.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Unknown sa...

Nu räcker det inte med födelseland då sådana siffror skulle missa den grupp, som i bla Danmark visat sig vara mest brottsbelastad, och det är andra generationens invandrare.

Anonym sa...

Hej,

Undrar hur relevant en ny undersökning skulle vara? Då uppklarningsprocenten numera är så låg för de flesta brott torde en del underligheter dyka upp; de få mord som klaras upp skjuvar resultatet åt just de mördarnas etnicitet t.ex.
Finns säkert statiska tricks/färdigheter att ta till men jag betvivlar att BRÅ besitter den kompetensen. Förmodligen skulle slutrapporten bli så full av aber och alternativ att den skulle vara svårtolkad.

Anonym sa...

Kunde det inte vara på sin plats att diskutera vilka fler forskningsdiscipliner som inte behöver uppdateras?
Har jag förstått det rätt så är till exempel genusforskning ju så himla populärt?
Men vi vet ju redan att vita cis-män är allt onts rötter?

Anonym sa...

Och detta utspelar sig i landet som redan 1749 inrättade Tabellverket och (därefter) Tabellkommissionen för bearbetande av (genom kyrkan) insamlade befolkningsdata. Efterföljaren, Statistiska centralbyrån fortsatte arbetet med stor nitälskan. Utskick gick till samtliga hushåll vart femte år 1960 - 1990( den s k Folk- och bostadsräkningen, FoB). Ett omfattande frågeformulär skulle fyllas i och returneras. Försummelse att efterkomma detta krav kunde medföra böter. Dessa data ansågs väsentliga för samhällsbygget.
En anhörig till mig kommenterade en FoB sålunda:
"Snart ska väl SCB också veta om jag torkar mig i ändan med höger eller vänster hand."
Numera tycks vissa data i alla fall vara oväsentliga för samhällsbygget.

Loffe

Anonym sa...

Om man har förmågan att ta ett steg tillbaka och betrakta hela den här soppan på distans är det hela ganska dråpligt. Hur jag än vrider och vänder på det, framstår det hela som en total win-win för "oss".

1) Hade 7K faktiskt tagit fram adekvat statistik hade den visat det alla redan vet och 7K hade stått med brallorna nere.

2) När de nu väljer att mörka och hänvisa till sin "tro", förstår alla utan undantag att det handlar om att förneka verkligheten och inte spela SD i händerna.

I sak är det några enkla statistikkörningar som behövs. All data finns redan. Att ta fram underlagen kostar varken mycket pengar eller är personalkrävande. Att då svamla om att 11 år gammal statistik antagligen fortfarande håller måttet är totalt självmål. Det är hur enkelt som helst att faktiskt ta reda på hur det förhåller sig och att 7K vägrar bevisar bara vad vi redan visste. De ljuger, manipulerar och gör vad som helst för att vi inte ska se att kejsaren är naken.

/Opie

Utlandssvensk sa...


"Då uppklarningsprocenten numera är så låg för de flesta brott torde en del underligheter dyka upp; de få mord som klaras upp skruvar resultatet åt just de mördarnas etnicitet t.ex."

Jo, det ligger mycket i det. Troligen klaras en MYCKET högre andel mord som begås av svennar upp. Om Kalle är full eller svartsjuk och hugger ner Olle eller Bettan är det ganska troligt att han anmäler sig själv. Om han inte gör detta, finns det ingen som skyddar honom. Alla i hans omgivning är villiga att vittna och med all sannolikhet skäms Kalle själv.

Men det är en helt annan femma i en del andra grupper. Att mörda kan anses berättigat i många fall och oavsett om så är fallet, finns det ingen som vill vittna.

Vidare är det även troligt att polisen anstränger sig för att inte klassa en del brott som mord, trots att de sannolikt är det. Balkongflickor är väl ett bra exempel.

Dessutom verkar polisen helt fräckt ha slutat att ens registrera anmälningar om mycket grova brott. Sydsvenskan skev följande i augusti 2016:

"Flyktingbarn misstänks bli sålda som sexslavar i lägenheter i Malmö. Men polisen utreder inte brotten. Fall efter fall läggs ner."

" Det här sker hela tiden. Mörkertalet är stort och jag får bara höra om en bråkdel, säger Lisa Green, samordnare mot människohandel i Skåne, som arbetar på uppdrag av både Malmö stad och länsstyrelsen i Stockholm.

I hennes dator finns de många olösta ärendena som rör misstänkt människohandel i Skåne. Sedan 2014 har hon fått in över 100 fall, varav drygt 40 rör barn. De flesta av dem misstänks på olika sätt ha utnyttjats för sexuella ändamål."

"Sedan 2014 har Lisa Green anmält cirka 40 fall till polisen där barn misstänks ha utsatts för människohandel. De flesta av fallen har skett i Malmö.
Men anmälningarna registreras inte av polisen.

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har polisen mellan åren 2012 till 2015 inte tagit emot en enda anmälan om människohandel mot barn under 18 år i Malmö.
Förklaringen, enligt Lisa Green, är att polisen inte hanterar anmälningarna som anmälningar. Istället tas många av dem emot som tips och syns därigenom inte i statistiken."

http://www.sydsvenskan.se/2016-08-06/polisen-prioriterar-bort-de-salda-flyktingbarnen

Läs sista stycket en gång till!!! De struntar i att registrera anmälningarna!!! Och då pratar vi extremt grova brott. Vem vet vad de gör med "tips" om t.ex misshandel och mord?

Sen vet vi väl alla att om en vanlig svensk skulle misstänkas för något som ens ligger i närheten av sexhandel med barn, då skulle det sättas in massiva resurser. Nu säger jag inte att det är något fel i detta, men det belyser hur brottsstatistiken i Sverige troligen är rent groteskt snedvriden. Om det finns hundra MENA figurer som ägnar sig åt människohandel med barn och en svensk som gör samma sak, är det fullt möjligt att den enda som åker dit är svensken. Eller kanske mer realistiskt, att 3 MENA figurer och en svensk då åker dit. Då ser vi förvisso en överrepresentation, men den ligger likväl ljusår från den verkliga bilden.

Anonym sa...

Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde är chockad.Svenskar utsätts för rasism i London.
Jag blir också chockad.
Jag visste inte att så många svenskar med utomeuropeiskt ursprung bodde i London.
Eller om det möjligen handlar om engelsmän med utomeuropeiskt ursprung som betett sig?
Nu förväntar jag mig att Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde reder ut vilket.
Så här kan vi inte ha det.Inte inom EU.Eller är det också inget man vill forska i?

Anonym sa...

Så kan det vara med statistik.Lund går förbi Malmö som Europas andra kriminella stad.
En påg gick helt enkelt in och fuskade/manipulerade/mixtrade.
Statistik betyder här räkna.Så pågen såg till att Lund räknades.
Många gånger också.
Precis som Mini-minister Morgan och Sarnecki ser till att INTE räkna.
I varje fall inte efter 2005.
Sedan kallas det hela statistik och många menar att det bevisar något i sak.
Frågan är väl bara exakt vad?

http://www.sydsvenskan.se/2017-01-17/han-far-lund-att-bli-varldens-mest-kriminella-stad

Anonym sa...

https://morklaggning.wordpress.com/2015/10/27/inflode_och_valdtakter2/

"I början här svarar också BRÅ-chefen Jerzy Sarnecki på frågan om det är viktigt att komma till klarhet med gärningsmännens etnicitet. Det är ett svar han knappast skulle leverera idag:"

"Det räcker inte att titta på invandrare i stort , man måste också titta på enskilda etniciteter" Sarnecki 1989

Sverige går baklänges i social utveckling.

Utlandssvensk sa...


Jag hittade en hygglig artikel från SvG 2011 om dels läget i Norge, dels vad de befintliga BRÅ rapporterna från 96 och 05 hade att säga:

" 6,1 procent av alla norrmän begick något brott under mätperioden. Invandrare från Norden, Västeuropa och Nordamerika begick brott i lägre grad än så. Men 10,4 procent av invandrarna från Östeuropa, 13,6 procent från Asien, 13,8 procent från Central- och Sydamerika och 17,8 procent av invandrarna från Afrika registrerades under samma tid för brott. Även invandrares barn hade högre brottsaktivitet än de norskättade, visar rapporten."

"Ursprungsländer med högst procentandel gärningsmän var Marocko (18,1), Iran (19,4), Somalia (21,8) och Irak (23,6 procent). På andra sidan spektret finns ursprungsländer som Kina (5,9) och Filippinerna (4,7 procent)."

"Brottsförebyggande rådets två utredningar (1996:2 samt 2005:17) om brottsligheten bland personer födda i Sverige och i utlandet har gett liknande, för att inte säga värre, resultat. I den tidigare rapporten hade exempelvis 26,9 procent av invandrarna från Nordafrika varit skäligen misstänkta för brott under mätperioden, och i den senare mättes motsvarande till 24,1 procent."

http://www.svd.se/brottslighet-bland-invandrare-borde-oroa-alla-partier

Så med ett rimligt väl fungerande rättssystem verkar man hamna kring att 20-25% av folk från MENA blir åtminstone "skäligen misstänkta för brott". Men nu har polis och domstolar i princip slutat att fungera i Sverige, så det är rimligt att gissa att de dels är en högre andel som verkligen begår brott men samtidig en lägre andel som blir registrerade. Vidare var könsfördelningen inte alls lika skev tidigare, dvs. det är en mycket högre andel unga män som har kommit nu. Dessa tenderar genomgående att begå fler brott än andra grupper.

Sammantaget är det en rimlig gissning att för de 350 tusen som kom under reinfeldtpuckeln, så begår mellan en tredjedel och hälften brott. Samtidigt blir nog få av dessa registrerade.


Anonym sa...

@Anonym 17 januari 2017 14:11

Rasism har ingenting med raser att göra utan betyder mer att någon har varit väldigt dum emot någon annan utan att ha rätt att vara det.Man säger att den som varit väldigt dum är rasist för att andra ska komma och tända marschaller, sjunga och manifestera.Så nu är det bara timmar kvar innan någon Facebook-grupp drar ihop en manifestation mot rasismen i London med Stefan Löfven som talare.

Utlandssvensk sa...


Ett tillägg:

När man tittar på de tillgängliga siffrorna, inser man även att de slentrianmässiga påståendena av typen "de allra flesta immigranter från X begår aldrig några brott" i många fall är minst vilseledande. Det är faktiskt helt möjligt att hos vissa invandrargrupper är det en majoritet som begår brott. Vidare gäller att utan tvekan är det en stor minoritet i flera grupper.

Anonym sa...

Det finns naturligtvis bara en enda förklaring till att man inte vill redovisa statistik över invandrares kriminalitet. De som är ansvariga för invandringen, främst S, MP och M, vet att riktiga siffror kommer att spä på hatet mot invandrare, öka segregationen (vem vill åka tunnelbana med väldtäktsmän? ha våldtäktsmän till grannar?).

Att ljuga och hålla undan sanningen är helt nytt i Sverige. Polischefs startade bra med kod 291, för att förhindra att brott kommer till allmänhetens kännedom.

Dumbommarna i PK-eliten har ingen bättre lösning än att tro att folket skall glömma allt detta. Nu är nog inte folket så dumma.

Den risk folket löper nu är att PK-eliten ställer in valet 2018, för de inser att de kan komma få på moppe.

Anonym sa...

Så kan det vara med statistik.
Lund går förbi Malmö som Europas andra kriminella stad.
En påg gick helt enkelt in och fuskade/manipulerade/mixtrade.
Statistik betyder här räkna.Som på fingrarna ungefär.Inte så svårt faktiskt.
Så pågen såg till att Lund räknades.
Många gånger också.
Precis som Mini-minister Morgan och Sarnecki ser till att INTE räkna.
I varje fall inte efter 2005.
Sedan kallas det hela statistik och många menar att det bevisar något i sak.
Frågan är väl bara exakt vad?

http://www.sydsvenskan.se/2017-01-17/han-far-lund-att-bli-varldens-mest-kriminella-stad

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 16.03

"Den risk folket löper nu är att PK-eliten ställer in valet 2018, för de inser att de kan komma få på moppe."

Jo, så ser jag också på saken. Det finns bara nedsida för 7K med ett val och riskerna är väldigt betydande. Om det t.ex görs riktiga undersökningar av utländska akademiker om svensk våldsbrottslighet, kommer helvetets portar att öppna sig för 7K. Det är mycket osannolikt att det slutar med avtackning och riksdagspension.

Fast jag tror fortfarande att det blir något som de kommer att kalla "val". Möjligen blir det även ett hatbrott att ifrågasätta den termen....

Anonym sa...

Ett tag hade alla problembarn DAMP, som var ett svenskt forskningsresultat.
Sen visade det sig att DAMP-forskaren fuskat och inte ville lämna ifrån sig sina forskningsresultat.Då fick barnen sluta med att ha DAMP och både forskaren och sjukdomen försvann.Barnen fick ADHD istället.
Det är inte omöjligt att Johansson och Sarnecki oroas av att invandrarna ska få ADHD?
/just saying..

Anonym sa...

Sverige är fantastiskt. Ett land där riksdag och regering arbetar EMOT sitt eget folk - och kan sitta kvar vid makten. Jag och min fru överväger verkligen seriöst att flytta utomlands nu. Ytterligare två stycken kvalificerade sjukvårdsanställda som försvinner. Man får väl lite ironiskt önska Sverige och svenskarna lycka till i framtiden.

Anonym sa...

Det gäller med näbbar och klor att försvara tidigare beslut, dvs mångkulturen.

/Anna

Anonym sa...

Åt skogen med mångkulturen! S k 'racial profiling' fungerar men det hjälper ju inte eftersom Morgan Johansson är lika ynklig som sin kollega Anders Ynkeman. Att dessa byfånar har lyckats mygla sig till regeringsmakten är häpnadsväckande, men det är väl så: såssedynastin havererar; moderaterna/alliansen myglar sig till makten, så havererar deras "politik" och såssarna lyckas mygla sig tillbaka, den här gången med passivt stöd från det borgerliga förrädarblocket... inte undra på att man väljer SD.

Anonym sa...

Borde det inte gå att plocka fram i alla fall delar av denna statistik på andra sätt? T.ex. om någon riksdagsledamot ger RUT (Riksdagens utredningstjänst) i uppdrag att, så gott det går från tillgängliga källor, ta fram motsvarande faktaunderlag och statistik?
Ett alternativ är att någon individ, gruppering eller organisation tar på sig att ta fram materialet på egen hand. Det kommer förstås att kräva mycket arbete och tid, och en del material är sannolikt hemligstämplat. Men om man begärde ut samtliga domar från landets domstolar som dömer i brottsmål under en viss tidsperiod, och motsvarande (enorma) underlag från Åklagarmyndigheten, Polismyndigheten, Kriminalvården, etc, med hänvisning till offentlighetsprincipen och Förvaltningslagen? Kanske kan man t.o.m. begära en del av det icke sammanställda underlaget direkt från BRÅ med samma motivation, även om BRÅ själva inte vill sammanställa en rapport om detta? Möjligen kan en del underlag döljas med hänvisning till att det är "arbetsmaterial", "interna promemorior" och liknande formuleringar (alltså utöver sådant som i strikt mening är hemligstämplat av någon anledning) som ibland används hos myndigheter för att slippa leva upp till offentlighetsprincipen. Men oaktat detta så borde det vara möjligt för en liten dedikerad grupp att lyckas ta fram ett ganska så gediget och väl underbyggt material. Det förutsätter givetvis viss begåvning och kunskap, samt tid och andra resurser. Men det borde vara möjligt att göra tycker jag. Kanske kan man crowdfunda de resurser som krävs, t.ex. i termer av pengar, samt distribuera arbetet med att begära ut underlag från berörda myndigheter till en större grupp som samordnar sig på lämpligt sätt. Kanske finns det rika mecenater som skulle vilja bidra till att sanningen kommer fram i ljuset?

Anonym sa...

Ännu ett briljant självmål av sjupartiet och dess hantlangare. Varför vill en forskare inte ha mer forskning på sitt område? Redan detta är obegripligt, om det nu inte finns en underliggande agenda. Och det förstår nog de flesta som är intresserade av utvecklingen av detta land. Och av den civiliserade världen i största allmänhet.

Att vi är mitt uppe i ett lågintensivt krig i största allmänhet tror jag att det är relativt många som tycker. Alla dessa terrordåd från jihadister är väl tecken så gott som några andra. Men om vi tror att det är ett religionskrig som är i vardande så tror jag att vi tror fel. Jag ska villigt erkänna att det var detta jag trodde själv fram till nu.

Nä, det är inte ett krig mellan religioner vi ser början på. Det är ett krig mellan tidsåldrar. Det är ett krig mellan nutidens och medeltidens värderingar. Nutidens värderingar såsom vi känner dem i alla nationer med en utvecklad demokrati, med centraliserad och monopolistisk polismakt och ett (hyfsat) oberoende rättsväsende. Med tro på vetenskap och beprövad erfarenhet. Jämlikhet mellan könen. Mänskliga fri- och rättigheter för den enskilde Ja, allt vad vi förknippar med en nutida rättsstat.

Mot detta står medeltidssamhället, klanväldet och den starkes rätt.

Frågan vi alla måste ställa oss är: - Är du beredd att ta till dig värderingar som var allenarådande för 500- 1000 år bakåt i tiden enbart för få känna tillfredsställelsen att utåt kunna posera som en av de goda, som en del i den humanitära stormakten.

För detta är vad som står på spel.

V

Anonym sa...

Låt mig kommentera min egen kommentar härovan. Ordet "krig" kan likväl bytas till "strid". Krig låter mer kategoriskt och bestämt. Strid ger utrymme för en diskussion mellan flera. Vilket ord man använder är inte det väsentliga. Det väsentliga i min tes är att vi strider mot vår egen utveckling som nation och civiliserad stat.

Vi har genom åren genomgått, som nation, ett antal historiska händelser som format oss,vår syn på världen och våra värderingar. Allt från Birger Jarls dekret om kvinnofrid till våra nuvarande grundlagar, rättegångsbalk och brottsbalk m.fl. lagar som vi enats om ska gälla i detta land. Vi har utvecklats från ett klansamhälle, där den starke tog sig rätten att sätta reglerna, till ett rättssamhälle där vi i demokratiska val utser dem som får makten att stifta lag.

I andra länder har inget hänt på tusen år. I Afghanistan t.ex. lever man fortfarande kvar i värderingar som formats och förkunnats för mer än tusen år sedan. Dessa värderingar har varit i stort sett okända för oss västerlänningar fram till för 20- 30 år sedan. Först med globaliseringen har människor med dessa värderingar blivit kända för oss i västerlandet.

Det är en krock utan dess like. Men det är inte, som jag är övertygad om att många tror, en krock mellan värderingar till följd av religioner. Utan mellan tidsåldrar i första hand. Det är som att placera 1000-talet mitt i nutida Sverige.

Självklart föds en avundsjuka mot att vi i västerlandet är så långt framför, självklart föds ett mindervärde av att inte ha kommit längre i sin egen kultur och självklart sprids ett behov av att kunna visa utåt att den egna kulturen är viktig och betyder något.

Jag tror nu inte att åtgärderna mot det förfall och den undergivenhet som vi hamnat i hos vår egen kultur blir särskilt annorlunda utifall det är en strid om religion eller en strid om tidsålder vi har att möta. Men jag tror vi alla som tror på människans utveckling måste göra upp med en hel del missuppfattningar och stå för vad vi är.

I en annan tidsålder.

V

Anonym sa...

Fanns det inte en sajt där man kunde kolla vem/vilka som var straffade och som det var ett djävla liv om för ett tag sedan? Kunde den få tillgång till de uppgifterna kan det inte vara så svårt?
Bara att samköra om nu inte Datainspektionen får spader förstås?

Anonym sa...

Dom där enkla jobben är det så smart det egentligen?
Eller betyder det att man får en hög lön för att hålla sig hemma(om man har något)och låter bli att skjuta AK och elda bilar?
Har för mig att Löfven såg att folk skulle bli robotskötare i framtiden?
Är det då vad alla raketforskarna behövs till?
Eller räcker SFI:n?
Om jobben är det enkla svaret så kommer ju frågan vad dom som inte blir robotskötare ska jobba med?
Har dom inga jobb kommer ju utanförskapsområdena och tar dom?
Och dom socioekonomiska faktorerna?
Borde man inte ha väldigt bråttom med PISA-resultaten om man ska hinna utbilda alla
till att hamna på en nivå ovanför de enkla jobben som robotarna tar?
Eller är det tillbaka till stenåldern som gäller?
Så att Sverige,i alla fall,tar sitt miljöansvar?

"2,1 miljoner svenska jobb kan automatiseras – med teknik som redan finns" enligt
konsultföretaget McKinsey."

"Totalt kan 46 procent av dagens arbeten i Sverige utföras av robotar och automatiserade processer – 62 procent av jobben i den svenska tillverkningsindustrin, 61 procent av jobben inom hotell- och restaurang och 55 procent av jobben i byggsvängen... Automatiseringen berör alla branscher."

http://computersweden.idg.se/2.2683/1.673771/svenska-jobb-automatiseras

/så många frågor och inga svar.

Anonym sa...

Hej.

@anonym 21:23

Brå redovisar inte kriminalitet efter folkgrupp då det anses strida mot PUL. Dock kan man enligt samma lag göra undantag för forskare och utredare. Nu är jag inte jurist, så jag kan inte riktigt det här men såvitt jag vet så är det Brå själva som avgör om sådant undantag skall göras, samt regeringen.

Mitt förslag är att du formulerar en lista konkreta frågor till Brå, t ex:
"Varför redovisar ni inte fällande domar efter folkgrupp och brottstyp?"
"Vem kan få undantag från PUL i det här fallet? Vem avgör det?"
"Är Brå:s beslut slutgiltigt eller kan jag som medborgare överklaga det till ett tillsynsorgan? I så fall, vilket?"
"Kan jag få Brå:s beslut att inte bokföra brott utifrån etnicitet och ursprung skriftligt och undertecknat av den som fattat det?"

Om du skriver och får svar får du gärna dela med dig, och jag undrar om det inte vore bra om vi alla (som i 'alla vi som fattar att utan spaning - ingen aning') skrev till Brå med våra frågor - så länge man håller en god ton och ett sakligt språk brukar myndigheter vara snabba med att svara.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

Äsch, inte behövs det någon statistik. Alla vet ju redan att om invandrare begår brott, beror det enbart på rasistiska STRUKTURER i det svenska samhället. Svenskarna är ju sådana fruktansvärda rasister med ett förflutet som slavhandlare.
*obs ironi*

Unknown sa...


"Fast jag tror fortfarande att det blir något som de kommer att kalla "val"."

Det blir ett val. De har investerat alldeles för mycket i termen "demokrati" för att kasta masken så tydligt. Glöm inte att utlandet betraktar oss. Däremot kommer de att göra vad som helst för att inte förlora det

Unknown sa...


"Sverige är fantastiskt. Ett land där riksdag och regering arbetar EMOT sitt eget folk - och kan sitta kvar vid makten."

Och inte bara de. Även media och kultureliten. Och för vem och för vad gör de detta? Vilket underbart liberal-socialistiskt-kosmopolitiskt drömsamhälle inbillar de skall uppstå ur dessa människors uppgående i det svenska samhället?

Surrealistiskt

Anonym sa...

Ingen fråga är för liten för våran statsminister.
Också svetsarn har åsikter om Katerina Janouchs åsikter.
För svetsarn följer tjeckisk tv dagligen i Sagerska så
att ingen säger något elakt om den svenska modellen.
I varje fall enligt Aftonbladet..