tisdag 10 januari 2017

Folk har alltid varit lite okunniga


Det hävdas att falska nyheter på nätet köps med hull och hår av intet ont anande medborgare. Det är därför vissa partier går framåt i opinionen medan andra tappar, ska vi förstå. Det talas om faktaresistens, vilket har liknats vid "klimatförnekelse", och att sanningen inte längre spelar någon roll i den politiska debatten.

Allt detta är förstås överdrifter, men framför allt tror jag att vi bör ta en titt bakåt och se efter hur välinformerat svenska folket har varit tidigare. Det räcker att titta på enskilda sakfrågor ett knappt decennium bakåt i tiden. Hur många vanliga väljare hade stenkoll på FRA-lagen när den under stora protester klubbades i riksdagen 2008? Hur många vet vad datalagringen innebär eller känner till att den faktiskt har ogiltigförklarats av EU-domstolen men ändå fortgår med politikernas goda minne? Hur många vet exakt hur mycket skatt de betalar varje månad? Vem har egentligen koll på pensionssystemet?

Svaret på dessa frågor är att de allra flesta inte har koll. Det är inte så konstigt. Livet är komplicerat, nu mer än någonsin, och det går inte att begära att människor ska kunna allt (även om det hade varit trevligt om fler brydde sig om annat än snöröjningen utanför villan och hanteringen av köttfärs på ICA). Det är just därför att vi inte har koll som vi har en representativ demokrati där vi väljer företrädare som ska representera och tala för oss i olika svåra frågor.

Så länge dessa väljare röstade på Socialdemokraterna eller Moderaterna var det inte så stigmatiserande att vara oinformerad. Och så länge utlandet hade en felaktig Sverigebild som var överdrivet positiv var det inget fel i falska nyheter och överdrifter om det fredliga bullerbylandet i norr.

Nu, däremot, är okunskap, faktaresistens och påstådda vrångbilder av Sverige plötsligt ett gigantiskt problem som måste tacklas med statens fulla kraft. Utrikesdepartementet ska ge svenska ambassader hjälp att gå till motangrepp mot desinformationen. Ursäkta om jag inte är så värst imponerad av trovärdigheten i denna kampanj.

Problemet med vår representativa demokrati är att våra företrädare tänker mer på sig själva och sina politiska partier än på oss som valt dem. De är så att säga inga oberoende sanningsvittnen utan ger en vinklad bild av samhällsproblem och fenomen som passar deras egen agenda. Ibland ideologisk, ibland rent partitaktisk.

Politiker säger det som gynnar den egna saken och kan plötsligt svänga från en position till en annan utan att väljarna, som ofta vill tro på politikernas ord, hänger med. Givetvis är detta inget svenskt fenomen, men det är ett gott argument för att ge politikerna så lite makt och inflytande som möjligt över våra liv.

Att stora delar av den politiska, mediala och kulturella eliten nu har gått på vandringsmyten att folk hastigt och lustigt har blivit faktaresistenta och inte längre lyssnar på rim och reson är besvärande eftersom det kan leda till att de får för sig att "åtgärda problemet".

Vi kan ha stora uppfostringskampanjer att se fram emot.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.

Jag hoppas man väljer den metod för uppfostran där lydnad belönas med godis.

Visserligen är uppfostran av däggdjur via slumpvisa, för objektet obegripliga, bestraffningar mer lydnadsframkallande men de förstör i viss mån arbetsförmågan hos objektet.

Kanske man skulle välja metoden att det finns ett visst antal förbjudna gärningar gentemot egendom och personer, och att den som ignorerar eller missbrukar dessa berövas diverse förmåner och privilegier?

Kanske de mest våldsamma och farliga förbrytarna bör placeras i ett kontrollerat område - en sorts hägn eller läger - eller utvisas/deporteras/landsförvisas?

Det låter väl som en lagom grad av uppfostran, så säg?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

Det festliga i sammanhanget är väl att Aftonbladet allt som oftast utnämner sig till Sveriges mest lästa tidning och sajt alla kategorier.Hur svenskarna då klarar att bli faktaresistenta i sina bubblor förstår jag bara inte.Om nu inte Aftonbladet misslyckas
kapitalt med att sprida sin information på ett läsvärt sätt förstås.Det kunde ju i så fall förklara att så många bara slö-bläddrar i tidningen eller snabb-scrollar på sajten utan att på ett korrekt sätt ta till sig alla sanningar som erbjuds?
Det fina i kråksången är förstås att i så fall kan Aftonbladet ändå fortsätta med att vara störst och det är inte oviktigt.
Ja, inte för att jag vet, men det verkar i varje fall inte framkalla några mjäll hos de som berättar.

Anonym sa...

"Att stora delar av den politiska, mediala och kulturella eliten nu har gått på vandringsmyten att folk hastigt och lustigt har blivit faktaresistenta och inte längre lyssnar på rim och reson är besvärande eftersom det kan leda till att de får för sig att "åtgärda problemet"."

Alla indikationer tyder på att "åtgärda problemet" redan har skett och kommer att intensifieras...:
http://nyheteridag.se/rikspolischef-eliasson-kopplar-in-sapo-ska-forhindra-stod-till-sd-i-valrorelsen/


Intressant detalj angående debatten om amerikanska valet är att man alltså är väldigt intresserade av att begränsa vad etablissemanget kallar "falska" nyheter.

Betänk då att med "falska" nyheter refererar de till bl.a. avslöjande av korruptionen hos Hillary Clintons demokrater.
- Men nyheten om denna korruption är alltså "falsk" och skall således inte få avslöjas?

Nu vill med andra ord svenska etablissemanget kunna stoppa avslöjanden om korruption inom landet.
Hur många sajter skall då förbjudas...?
Motpol.blogspot.se?
Ledarsidorna.se?
NyheterIdag.se?
Nya Tider?
Avpixlat?
Facebook?
Alla MSM media som vågar granska politikerna och det offentliga?

DDR, Ryssland, och Nordkorea kunde inte gjort det bättre!


Mvh
Magnus Sjöström

Anonym sa...

NEJ, inte skulle väl SMHI som har regeringens uppdrag att informera om klimatförändringarna kunna sprida propaganda.Det vore otänkbart när man har regeringens uppdrag.Ord är farliga instämmer MP:s Miljöminister Karolina Skog.Det är direkt farligt att SD insinuerar att SMHI ägnar sig åt propaganda.Och, sist men inte minst, faktaresistent.Så klart.
Alla som inte är miljöpartister är faktaresistenta.Och farliga.Så klart.

Anonym sa...

"Att stora delar av den politiska, mediala och kulturella eliten nu har gått på vandringsmyten att folk hastigt och lustigt har blivit faktaresistenta och inte längre lyssnar på rim och reson är besvärande eftersom det kan leda till att de får för sig att "åtgärda problemet"."

Sanningen är väl att propagandan om faktaresistens, putins påverkansoperationer och fake news är läggandet av en grund för ökad åsiktskontroll. Ingen vandringsmyt utan ett medvetet skapat narrativ för att härskarklassen vill öka sin makt.

Riga sa...

"Hur många vanliga väljare hade stenkoll på FRA-lagen när den under stora protester klubbades i riksdagen 2008? Hur många vet vad datalagringen innebär eller känner till att den faktiskt har ogiltigförklarats av EU-domstolen men ändå fortgår med politikernas goda minne? Hur många vet exakt hur mycket skatt de betalar varje månad? Vem har egentligen koll på pensionssystemet?"

Visst är vi många som inte så bra koll på frågorna ovan.
Skillnaden är att frågar du mig eller Nissse i Hökarängen säger vi att vi inte vet eller möjligen tror något.

Däremot journalister, de vet minsann både det ena och det andra, tvärsäkert uttalar de sig om ditten o datten.

Läs gärna Jens Ganman " en dag i en journalists liv"
https://www.facebook.com/jens.ganman/posts/10153600177653251

Lotta Trouble sa...

Själv fattar jag inte vem det är som är faktaresistent... Idag går BRÅ ut och säger att otryggheten o sexbrotten HAR ökat, sedan 2012. Förra året (2015, vilket inträffar efter 2012) så sa BRÅ att brottsligheten går ner och att Sverige aldrig har varit tryggare. Arbetsförmedlingen har i åratal kunnat visa att det blir en större och större andel av de arbetslösa som är invandrare. Men nej, dessa ska alltså rädda våra pensioner...

Tja, om man kunde uppfostra politiker, journalister och myndigheter att tala sanning och inte mörka, så vore det inte så dumt.

Björn i Bromma sa...

Om Hillary Clinton hade blivit vald till president i USA så hade det inte blivit något snack om det hela överhuvudtaget, någonstans.
Det hela är inget annat än ett starkt uttryck för `bad losers`, samt naturligtvis att man återigen fick `Fingret` efter Brexit.

Anonym sa...

Polischefen som inte klarar att polischefa väljer istället att angripa politikerna politiskt för att inte göra tillräckliga "socioekonomiska insatser".Man vet inte vad människor har med sig i bagaget ni vet.Polischefen efterlyser högre skatter och socialdemokratiska refomer.
"– Vi inom polisen känner oss ganska ensamma i de områdena och vi behöver hjälp om vi ska vända den här utvecklingen."
Avslutningsvis leker Polischefen att han jobbar som polis i ett utanförskapsområde och känner sig ensam.Förmodligen för att hans polischef är oduglig och chefar över en värdelös omorganisation som slutat i kaos och elände.Ett litet knep Polischefen lärt sig av regeringskollegorna i MP.
http://www.expressen.se/nyheter/dan-eliassons-forsvarstal-under-folk-och-forsvar/

Anonym sa...

Är det bara jag, eller är detta också en falsk nyhet?:

"– Det är ett misslyckande för hela det svenska samhället att vi inte kan skapa en trygghetssituation som är likvärdig oavsett om du är man, kvinna, oavsett etnicitet och oavsett var du bor någonstans. Alla har rätt till samma trygghet, säger rikspolischef Dan Eliasson."

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/bra-otryggheten-okar

Tänk, jag trodde att detta var en myt med ökad brottslighet i samhället...
Det har ju Dan sagt tidigare.
Han får nog be sina kompisar på SÄPO att hindra att hans egna kommentarer kommer ut i media då det troligen är falska nyheter...

Mvh
Magnus Sjöström

Anonym sa...

@Lotta Trouble

Det måste vara anmälningsotryggheten som gått upp bara.Ingenting att bry sig i så noga.
Skattebetalarna gnäller lite men Ygeman och kamraterna har viktigare saker för sig.

Anonym sa...

I dag är det feministiskt att 1/3 av alla kvinnor känner sig rädda och otrygga.
I morgon är det feministiskare att 2/3 av alla kvinnor känner sig rädda och otrygga.
Lagomt till helgen är det feministiskast att 3/3 av alla kvinnor känner sig rädda och otrygga.
När vi nått 6/3 har den feministiska samarbetsregeringen nått sitt mål.
Alla kvinnor är rädda och otrygga.Och har dessutom all anledning att vara det.

/Bra va?

Anonym sa...

Händelse som verkar som en tanke. Pedofilkampanjen i AB o SvD. Men nyligen våldtog ett antal afghaner en 13-årig pojke, enligt deras tradition helt i sin ordning. Man blir fundersam.
/Eddy Karlsson

Anonym sa...

"Fake news" verkar komma från USA.

Vid 8min+ i detta klipp berättar Dr Paul Craig Roberts att Clintons tillät 6 storföretag att lägga beslag på 90% av amerikansk media, ett konglomerat som känner sig hotat av alternativmedia.


https://youtu.be/45MgHaesDbk

Anonym sa...

I det här läget råder ingen polisbrist.Uppstudsiga svennar ska kväsas.Polis med förstärkningsvapen och 007-status - rätt att döda - så klart.Enligt ryktet lägger åklagaren ned utredningen som väntat.Det måste bli sämre först innan det kan bli bättre sa Ygeman och Eliasson.Dags att ta dem på orden!
http://www.expressen.se/nyheter/en-misstankt-gruppvaldtakt-pa-gotland/

FD Liberal sa...

Gud så skönt ändå att staten lanserar ett Sanningsministerium som kan vada genom desinformationen och hitta SANNINGEN åt den grymtande populasen.

Anonym sa...

Ett litet tips tilll ovanstående Anonym - Rota inte i mediamonopol, vare sig i USA eller Sverige.

Tänk på den där Sverigedemokraten som ville lagstifta mot nyhetsmonopol i händerna på bara en grupp Hon blev snabbare än blixten stämplad som anti-you-know-what.

Din lille nasist, där.