onsdag 11 januari 2017

Den hånade otryggheten


Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning, NTU, för 2016 visar att otryggheten i Sverige ökar (PDF). Var sjunde kvinna uppger att hon inte vågar röra sig fritt i sitt eget bostadsområde. 31 procent av landets kvinnor känner ganska eller mycket stor otrygghet, vilket är en ökning med sex procentenheter på bara ett år.

Upplevd otrygghet är inte nödvändigtvis liktydig med risken att utsättas för något. Men innan någon hävdar att risken för att sätta ett kycklingben i halsen är större än att bli våldtagen, låt oss konstatera att medan det förstnämnda inte påverkar ditt liv på något sätt får det sistnämnda stora konsekvenser för dig, din familj och dina anhöriga. Upplevd otrygghet gör människor ofria och begränsar oss i vår vardag. Och den tenderar att faktiskt vara en reaktion på något verkligt.

Svenska folkets oro för att utsättas för brott ökar på bred front. Det gäller oron för att anhöriga ska råka illa ut, oro för våldsbrott, sexbrott och flera andra brottstyper. Samtidigt sjunker förtroendet för rättsväsendet, visserligen från höga nivåer. Onekligen en oroväckande utveckling om den fortsätter, men fullt begriplig.

Oron är inte obefogad, vilket det finns skäl att återkomma till framöver. Först ska vi ta en titt på hur delar av Sveriges mediala och kulturella elit reagerar. Motståndet mot att beskriva ett Sverige där brottsligheten och otryggheten breder ut sig är nämligen mycket starkt.

I november skrev jag att Brå:s "Utsatthet för brott 2015", som visade att den andel kvinnor som uppgav att de utsatts för sexualbrott mer än fördubblats åren 2012-2015, borde resultera i en diskussion baserad på fakta. Men jag tillade att jag inte trodde att det skulle ske. Under tisdagen fick vi detta ånyo bekräftat då SR:s Studio ett sände från Folk och försvars rikskonferens. Medverkade gjorde bland andra rikspolischefen Dan Eliasson och ledarskribenterna Anders Lindberg och Anna Dahlberg.

Anders Lindberg tillhör dem som tycker att "bilden av Sverige" är viktigare än Sverige. Denna pseudodiskussion är alltså viktigare för Lindberg än att fundera över hur vi kommer tillrätta med bilbränder, sexövergrepp, kvinnoförtryck och en polis som inte klarar av att utreda brott.

Lindberg är inte ensam. I hans tidning ondgör sig Eva Franchell över att "testosteronstinna män i ylletröjor" vill ha mer pengar till försvaret. Man ska inte skrämmas, tycker hon. Och i Expressen kallar komikern och numera även krönikören Özz Nûjen alla som skildrar den negativa samhällsutvecklingen för "gnällspikar".

När Nûjen blickar ut över den laxätande publiken på Norra Brunn kan han nämligen inte se vare sig brinnande bilar, kvinnor som ser sig över axeln på väg hem från kvällsskiftet, narkotikaförsäljning i sitt kvarter eller personer som får stryk av killgäng på stan. Özz Nûjen har det nämligen bra, och det har hans lättroade publik också.

Krönikan är bisarr i sin infantilitet och därmed ett sätt att ta tempen på en samtid där gapet mellan en alltmer fjärmad elit och ett i allt högre grad drabbat folk bara växer. Nûjen är som personen på sandstranden på Bali som tittar på nyheterna och ser att Stockholms invånare klagar över snökaos. Detta, konstaterar han, är rent skitsnack, ty det finns ju ingen snö där han sitter på solstolen och dricker sin välkylda paraplydrink. Vilka gnällspikar de är, stockholmarna.

Även om somliga ledarskribenter och krönikörer hånar känslan av otrygghet är Brå:s Erik Wennerström oroad. Han kommenterar den växande otryggheten på följande sätt:
Jag tycker att det var helt oacceptabelt redan innan ökningen. 31 procent av landets kvinnor och nio procent av landets män känner en sådan typ av otrygghet. Ingen av oss har röstat för att det skulle bli så.
Som avslutning kan vi konstatera att, jo, många av er har röstat för just detta. Ni begrep det kanske inte då. Men det har ni faktiskt. 

Tidigare bloggat:
Sexualbrotten ökar

25 kommentarer:

Björn i Bromma sa...

Kom ihåg att all verklighet som bär emot vänsterflum är fake news.

Anonym sa...

Man vet ju inte om det är en fejkad nyhet eller inte men Gotland ska tydligen få polisförstärkning.Det är det förmodade beskedet att utredningen angående gruppvåldtäkten ska läggas ner som är orsaken.Inte någon otrygghet om nu någon trodde det.Eller kanske gäller det den gotska PK-elitens otrygghet? Vreden förra gången gick ju inte direkt att ta miste på.
För visst är det väl märkligt att Eliasson kan avstå från denna numerär helt plötsligt?
Nu finns det resurser.Trolleri, trollera.
Vad skulle hända om det brann ungefär samtidigt på norr och på sudret?
Hur länge kan Eliasson avvara sina sällsynta poliser?
Skånskan har skrivit om Hörby.Det kokar snart över i den byn också.Vad händer då om det börjar sjuda också i Umeå? En gnista kan tända en präriebrand som det heter.Samarbetsregeringen leker med elden.Sprutar man fotogen går det åt helsefyr rätt var det är.http://www.expressen.se/nyheter/en-misstankt-gruppvaldtakt-pa-gotland/

Anonym sa...

Ledarsidorna.se ligger nere och i otakt har blivit utsatt för en virusattack.
Danne har satt igång sitt arbete mot fake news. Dessutom har han lagt net utredningen om den våldtagna rullstolsburna kvinnan på Gotland: "Vi har inte lyckats utreda vad som hände eftersom de inblandade ger motstridiga uppgifter."
Våra myndigheter motarbetar folket.

Anonym sa...

Makten talar till folket.
"– Vi vet ju hur reaktionerna blev förra gången och vi kan förstå om det blir upprörda känslor. Det har vi beredskap för. säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson i region Stockholm, till TT.

En förstärkning kan bli aktuell om demonstrationer uppkommer, enligt Skagerlind.

– Eventuellt kan det bli om någon vill demonstrera och vill framföra sin åsikt. Då ska vi se till att det kan genomföras på ett bra och säkert sätt."


http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article24231303.ab

Anonym sa...

Hej.

MSB eller Brå, eller varför inte polisen, skulle kunna skapa riktigt kul statistik där gärningspersons ursprung, hemvist och diverse grupptillhörigheter redovisas. Detta skulle kunna presenteras med motsvarande för brottsoffer, komplett med samkörda data så att man ser i vilken mån överlappning mellan olika grupper sker. Även brottstyp kan läggas till.

Vill man ha verkligt kul samkör man med data över när på året respektive brott begås, samt väderlek.

All denna data finns, om än inte former som underlättar samkörning.

"Varför vill du inte veta veta?" är en riktigt jobbig fråga tydligen.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

Medberoende. Att möjliggöra vidare missbruk. Oavsett om det är våld mot kvinnor, rån, narkotikamissbruk eller alkoholism.

Med samma logik ska alltså PK, MP, DN, Anders Lindberg, Eliasson, Ygeman mfl börja (fortsätta?) köra ut spritdunkar till alkoholisterna på stan och ta med mjölpåsar till Stureplan.

Anonym sa...

Någon skrev förut om att ta en för laget.Nu visar det sig att det handlar om att ta en för LAGEN.Eller om att ta flera.Kanske känns det bättre?Kanske känns det bättre att en statsminister står i riksdagen och leker att han har svar på oron och otryggheten?Eller så gör det inte det.Någon kan ju få för sig att det handlar om ockupationsstyrkor som nu finns på plats och en statsministern som snackar skit.Om nu inte integration betyder lite överraskande penetration ibland förstås...

Anonym sa...

Katerina Janouch 4 Demokrati-och-Jämställdhetsminister!

En feminist som inte slätar över och sopar in under mattorna.Som inte fegar ur för att DN jagar upp ett drev.En feminist som står upp och vägrar kröka rygg på befallning.Kort sagt en feminist på riktigt.

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/katerina-janouch-vad-ar-det-for-fel-pa-dem-som-inte-ar-forskrackta/

Anonym sa...

Det är en viktig poäng, det där: "många av er har röstat för just detta."
Skulle vilja påstå att det har minst två delorsaker:
1) man förväntar sig att staten/politiker skall lösa allt. (Ja, jag har nyss läst Hayek!)
2) man kontrollerar inte skillnaden mellan vad de gör och vad de säger.


Håller med om Katerina Janouch. Återigen visar sig invandring från östeuropa ha varit nyttigt för den anemiska och fega debatten!

Anonym sa...

Hej Hans,

Liten kommentar till din avslutning, hur skulle man ha röstat för att inte röstat för en ökad otrygghet?

Nyfiken

Anonym sa...

Jag följer världsnyheterna i tyska ZDF varje dag. Så fort ett terrorattentat har inträffat så ringer de in nån psykopat som får sitta i TV-studion och triumferande påstå att risken att dö i en trafikolycka är 700 000 (eller motsvarande hög siffra) högre än att dö i en terrorattack. Precis som när det gäller övrig otrygghet i vardagen så är detta ett tämligen irrelevant resonemang. Olyckor inträffar inte med avsikt och även om följden av en olycka kan vara svår för alla inblandade så vet man att ingen ville att den skull inträffa. När det gäller brottslighet på alla nivåer handlar det om medvetna gärningar. En våldtäkt eller en misshandel inträffar för att någon vill att den ska inträffa. Det innebär att det är många fler än det direkta offret som lider. Alla vi som inte vill ha ett sådant beteende i vårt samhälle reagerar då kraftigt mot detta. Och i fallet terrorism handlar det om ett hat mot vårt samhälle, våra värderingar och vårt sätt att leva.

Hallsten Stenkilsson

Magne sa...

Intressant det där med att kvinnor tittar sig om axeln när män går bakom. Bara jag som fått märkt av att kvinnor nu ser sig om axeln när man går bakom dem? De smiter gärna undan runt ett hörn. Jag stannar ibland för att kvinnan inte ska tro att jag är våldtäktsman.

Lite lustigt. Någon som tror att tilliten, gemenskapen och viljan att gå ut ensam minskar? Både för kvinnor och för män?

Orkar knappt längre bry mig om blattarna. Är det så att det blir tjafs, måste man slå hårt och koncist. Gäller att slå först.

Anonym sa...

Sanningssägarna på DN drar ihop en artikel om vad som hänt på Gotland.Utredningen är sekretessbelagd så hur polisen skött arbetet går inte att säga enligt DN.
Men, tror DN, det handlar om ett allvarligt brott så då har polisen vänt på varje sten.Tror DN i varje fall.Det enda man kan vara säker på i DN:s artikel
är att enligt DN:s agenda har allt gått rätt till.Tror DN i varje fall.Hur artikeln handlar om vad som hänt på Gotland går inte att säga eftersom utredningen är sekretssbelagd.Men DN tror det gått rätt till i varje fall.DN:s Stefan Lisinski som skulle svara på frågor i sin artikel besvarar inte en enda.Faktum är att Stefan Lisinski inte ens ställer en enda fråga.DN:s Stefan Lisinski är sekretssbelagd hela han.Eller som det heter på nyspråk han har en agenda.Agendabelagd.
Kvinnan i rullstolen där på Gotland tillhörde nog inte någon liberal medelklass i Stockholmsområdet.Då är hon inte så intressant för en tidning som DN.
Inte för att det var någon nyhet men det var ju inte DN:s Stefan Lisinskis artikel heller.Om nu någon förväntat sig det.Det här är agendajournalistiken Wolodarski och Lisinski och alla de andra sysslar med där på DN.Tidningen som säger att man säger sanningen.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/stefan-lisinski-misstankarna-forsvagades-redan-efter-nagra-dagar/

Nisse sa...

Visst. Detta är den ena sidan av det. Den andra sidan är att det finns krafter som har som affärsidé och livsluft att sprida vanföreställningar och myter om alltings eländighet och samhällets snara sammanbrott, för att det gynnar deras politiska agenda, och det är kanske inte sunt att ge dem fritt spelrum heller

Jag undrar ibland numera vems sida Hans står på där och om vi snart kan räkna in honom som en trist och papegojaktig SD-megafon i mängden.

Anonym sa...

Otrygghet i samhället…
Nyårsfirandet där raketer och bomber riktades mot människor, bilar och poliser var ytterligare ett stort steg mot den otrygghet som bredder ut sig i samhället. När man dessutom förstår att polisen var beordrad att inte ingripa från högsta ort, d.v.s. Ander Ynkeman och regeringen så ökar detta kraftigt på otryggheten och förtroendet. PK-maffian använder polisen som ett instrument för att öka på otryggheten.

Priset för detta har varit högt. Jag fick av en granne som arbetar som operationssjuksköterska en deprimerande beskrivning av situationen på akuten där hon arbetar. Detta är på ett av de större sjukhusen i en av våra större städer. Hon berättade att det var rena krigsscener som utspelade sig på kring nyårsafton. I en strid ström kom patienter med bortskjutna ansikten, ögon näsor, fingrar, händer, öron etc. Hon har aldrig varit med om något liknande. Då skall man veta att hon har jobbat inom akutsjukvården i 25 år. Nivån på antalet intagna låg på en absurd nivå jämfört med en normal nyårsafton.

Hon uppskattade att drygt 50 % av de intagna var invandrare och övriga var vanliga Svennar. Företrädesvis var det unga människor mellan 15 – 25 år. Så gott som alla fick men för livet med allvarliga handikapp. Hade polisen fått klara order att ingripa och stävja missbruket av fyrverkerier hade detta kunnat rädda många livsöden. Nu valde man att titta på och inte ingripa. Uppenbarligen på direkt order från högsta ort. Dvs. Anders Ygeman och regeringen.

Om situationen varit liknande på andra sjukhus vet jag inte. Troligen är den likartad i övriga delar av landet. Någon borde göra en sammanställning, jämföra detta med föregående år, och sedan dra slutsatser av detta. Tyvärr kommer det troligen aldrig att ske. Journalister typ Anders Lindberg på Aftonbladet mfl. Kommer naturligtvis att hävda att detta är ”Fake News” blunda och titta åt andra hållet. Trots att de enkelt skulle kunna agera som journalister, gräva i detta, och ställa ansvariga till svars. Troligen kommer de inte att göra detta utan fortsätt som vanligt att vara demokration dödgrävare. De stora förlorarna är de som nu sitter med sönderskjutna ansikten och har ett helvete framför sig. Å så finns det ledarskribenter som hånar dessa offer och tycker de är gnällspikar…

Man kan fråga sig vad som kommer att hända nästa gång. Eftersom vår politiska ledning har ”legaliserat” terrorn kommer det troligen att eskalera. De grupper som ostört och utan ingripande från polisen har kunnat terrorisera vanligt folk kommer naturligtvis ta detta ett steg längre. Det är ganska enkelt att modifiera raketpjäser genom att lägga till lite järnskrot (spikar, skruvar etc). Då blir det här dödliga vapen. Skall polisen återigen bara stå och se på? Skall PK-maffian återigen hindra polisen från att ingripa? Hur många skall behöva dö?

Man undrar vad den verkliga agendan från PK-maffian är (Social Demokrater + Moderaterna). Det är bara att konstatera att man aktivt arbetar för att öka otryggheten i samhället. Vill man eskalera det till en sådan nivå att stora oroligheter bryter ut och med detta som ursäkt ställa in valet 2018 eller vad är det för vision målsättning man har?

Anonym sa...

Sanningssägarna på DN drar ihop en artikel om vad som hänt på Gotland.Utredningen är sekretessbelagd så hur polisen skött arbetet går inte att säga enligt DN.
Men, tror DN, det handlar om ett allvarligt brott så då har polisen vänt på varje sten.Tror DN i varje fall.Det enda man kan vara säker på i DN:s artikel
är att enligt DN:s agenda har allt gått rätt till.Tror DN i varje fall.Hur artikeln handlar om vad som hänt på Gotland går inte att säga eftersom utredningen är sekretssbelagd.Men DN tror det gått rätt till i varje fall.DN:s Stefan Lisinski som skulle svara på frågor i sin artikel besvarar inte en enda.Faktum är att Stefan Lisinski inte ens ställer en enda fråga.DN:s Stefan Lisinski är sekretssbelagd hela han.Eller som det heter på nyspråk han har en agenda.Agendabelagd.
Kvinnan i rullstolen där på Gotland tillhörde nog inte någon liberal medelklass i Stockholmsområdet.Då är hon inte så intressant för en tidning som DN.
Inte för att det var någon nyhet men det var ju inte DN:s Stefan Lisinskis artikel heller.Om nu någon förväntat sig det.Det här är agendajournalistiken Wolodarski och Lisinski och alla de andra sysslar med där på DN.Tidningen som säger att man säger sanningen.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/stefan-lisinski-misstankarna-forsvagades-redan-efter-nagra-dagar/

Anonym sa...

Nisse
Jahaja,ett utspelat SD-kort från någon förment liberal som ogillar att verkligheten beskrivs på ett sätt som inte passar agendan.
Bara att luta sig tillbaks och invänta rasist-kortet också....eller är det ett och samma nu för tiden?

Anonym sa...

@ Nisse

"Visst. Detta är den ena sidan av det. Den andra sidan är att det finns krafter som har som affärsidé och livsluft att sprida vanföreställningar och myter om alltings eländighet och samhällets snara sammanbrott, för att det gynnar deras politiska agenda, och det är kanske inte sunt att ge dem fritt spelrum heller

Jag undrar ibland numera vems sida Hans står på där och om vi snart kan räkna in honom som en trist och papegojaktig SD-megafon i mängden."


Menar du att alla som tar upp ämnet med denna negativa spiral egentligen sprider vanföreställningar och myter?
Tycker du att de som nämner det i stället skall hålla tyst?

Följdfrågor:
- Är det inte så att de som håller fast vid att allt är precis så tryggt som det har varit under många år, egentligen är de som har vanföreställningar och sprider myter?
De har minst lika mycket intresse för "propagandan".
Vi vet ju t.ex. alla att polisen mörkar statistik, vilket har bekräftats flera gånger.

Man kan ju tycka att det är tjatigt och negativt om så vill, men när Hans och andra tar upp dessa ämnen och refererar till officiell statistik så är det ju dock relevanta ämnen.
Uppskattas inte SD av läsaren så är det "tuff luck" om man anser dessa rapporter gynnar dem.
Men att blunda för verkligheten gör inget bättre.


Mvh
Magnus Sjöström

Utlandssvensk sa...

@ Nisse,

"Den andra sidan är att det finns krafter som har som affärsidé och livsluft att sprida vanföreställningar och myter om alltings eländighet och samhällets snara sammanbrott, för att det gynnar deras politiska agenda, och det är kanske inte sunt att ge dem fritt spelrum heller"

Jaha.....

Den första frågan blir rimligen vem det är som avgör vad som är "vanföreställningar och myter". Är det du? Eller DN? Eller Expo? Eller....

Nästa fråga blir hur man då ska förhindra att dessa oönskade (eller ska vi säga deplorables) får "fritt spelrum". Omskolningsläger? Internet förbud? Nackskott?

Om du har följt denna blogg ett tag, så vet du att jag är utpräglat dystopisk. Ta gärna mig som ett praktiskt exempel. Sprider jag myter? Bör jag stoppas? Och i så fall, hur?

Anonym sa...

Det där med bevis är kinkigt ibland och ibland inte.Det vet alla.Det alla inte visste var när det är kinkigt och när det inte är det.Nu vet vi.

"Varför har förundersökningen lagts ner?

– Som åklagare har jag att bevisa att brott har begåtts för att jag ska kunna driva det här vidare till domstol och jag kan inte bevisa att det har skett en våldtäkt, säger han."
http://www.helagotland.se/blaljus/stor-intervju-aklagarens-egna-ord-om-utredningen-13760830.aspx

Under tiden åker något sosse-yngel taxi från fjällen till Södermalm för att hinna på möten som hen inte går på.

/Alla är lika inför lagen..

Anonym sa...

Liberalism är någon sorts kollektiv gruppövning som grälsjukt kontrollerar att samtliga genomför de sanktionerade liberala övningarna korrekt.
Den som fallerar får börja med LCHF.

/Dietisten

Anonym sa...

Hej.

@Nisse:

Om du vet att vi domedagsprofeter har fel, o/e sår split och tvedräkt med eller utan avsikt, så innebär det följande:

Du vet att vi har fel i kraft av att du innehar säkra och kontrollerbara data som visar att vi har fel/överdriver/missförstår/ljuger. I så fall - fram med dina data, så att de kan kontrolleras.

Eller:

Du förutsätter att stat och myndigheter inte på något vis mörklägger, vare sig som institutioner i sig eller utifrån enskildas vilja inom institutionerna, och att de fragmentariska data som finns är korrekta.

Och/eller:

Du anser att läget är önskvärt.

Vad säger du om följande:

Man kan extrapolera kriminalstatistik i Sverige utifrån i vilka andelar vissa brott utförs av invandrare (komplett med ursprungsland) genom att jämföra med statistik från Norge, Danmark och Finland och räkna om utifrån Sveriges befolkningsmängd. Detta då ursprungsland mörkläggs med stöd av Personuppgiftslagen.

Du kan givetvis välja att avfärda vad jag påstår - du kan också gå in på Riksdagens hemsida och läsa PUL, samt studera Fredric Morenius uträkningar: [https://fredricmorenius.wordpress.com/2016/08/12/valdtakt-och-forovarens-nationella-bakgrund/].

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

Katerina Janouchs förlag tar avstånd från vad Katerina Janouch sagt i tjeckisk tv.
Vice chefsåklagare Åke Olsson tar avstånd från att utreda mer om vad som hände på Gotland.
Anna Kinberg Batra tar avstånd från att lägga fram en gemensam budget och att bli statsminister.
MSM lägger fram bevisen för att Putin lurat Trump att göra en Sven Otto Littorin i Moskva.Sven Otto fick gå utan att passera gå.Trump och Philip Botström sitter kvar.Botström i taxin och Trump snart i det ovala rummet.
Kan vi inte bara vara arga på Facebook igen?

Anonym sa...

@Nisse
Jag vet att det kan vara svårt att förstå men faktum är att man inte behöver vara SD:are för att inte tycka om kvinnoöverfall och våldtäkter.Det är faktiskt alldeles helt möjligt.Jag själv går omkring och gör det mest varenda dag.Däremot är jag inte feminist och tänker aldrig bli det.En anledning är att de till skillnad från SD tycker att det där med kvinnoöverfall och våldtäkter är ganska ok på det stora hela taget.Det bekymrar mig att de är så trista megafoner för något som bara inte kan vara ok.

Anonym sa...

Till Rickard f.d lärare
Har läst Ditt inlägg om domedagsprofeter
mycket bra och vasst replikerat.
Har läst och lagt märke till Dina kommentarer
på diverse blogsiter och vill härmed meddela
mitt fulla stöd för Dina åsikter.
Med vänlig hälsning sign. Mjölner.