onsdag 7 september 2016

TvärtomlekenUnder det senaste året har vi fått uppleva några av de mest bisarra omsvängningarna i politiska sakfrågor som jag kan minnas. Men det är inte förändringen i sig som är anmärkningsvärd utan sättet på vilket den har skett.

För ett år sedan var det fortfarande otänkbart att prata om ett kapacitetstak i svensk asylmottagning. Det var bilden av öppna hjärtan, Refugees welcome och Sverige som humanitär stormakt som gällde.

För ett år sedan var ett förbud mot tiggeri människofientligt och ett uttryck för antiziganism. Man kan ju, som bekant, inte förbjuda fattigdom.

För ett år sedan var det att spela rasister i händerna och ett bevis för en förfärlig människosyn att påpeka att många ensamkommande barn och ungdomar som kommer som asylsökande i själva verket är vuxna.

I samtliga tre exempel ovan (det finns fler, men dessa är kanske de mest flagranta) handlade de starka fördömandena inte om sakpolitik utan om positionering. Det lades aldrig fram bevis för att Sverige skulle klara vilket asyltryck som helst, hela tiggeriförsvaret byggde på en halmgubbe och aldrig styrktes det att det skulle vara en myt att ensamkommande ljög om sin ålder för att få asyl.

I grund och botten handlade ställningstagandet i dessa frågor om att markera mot Sverigedemokraterna och så kallade hatsajter. Inte för att det skulle få dem att försvinna utan för att visa på hur god demokrat man själv var. Sålunda var denna bisarra föreställning en sorts kombination av egoboost och gruppmentalitet.

Resultatet blev ett förvridet samhällsklimat. Sverige förvandlades under denna tid till ett samhälle fullt av människor som såg problemen, som såg begränsningarna, som såg det ohållbara - men som inte kunde eller ville säga något av rädsla för att få betala ett alltför högt socialt pris. Så de flesta spelade med.

Jag tänker mig att det är så här det måste vara att leva i en auktoritär stat. Alla ser regimens tillkortakommanden och de problem som skapas till följd av det auktoritära styret. Alla vet. Men ingen kan säga det högt. På ytan är därför alla nöjda. Vissa tillverkar därutöver argument för att göra regimen på gott humör.

Nu är det som om dimman har lättat. En så kallad volymdiskussion är inte längre ett problem, en statlig utredare har rent av uppmanat svenska folket att inte ge pengar direkt till tiggare och SVT:s Uppdrag granskning har slagit den sista spiken i kistan på föreställningen att ensamkommande inte ljuger om sin ålder för att få asyl.

Det enda som egentligen behövdes för att nå hit var lite verklighetsterapi, att landets två största partier blev ense och lite gammal hederlig journalistik från ett respekterat TV-program i statstelevisionen.

Samhället som helhet har dock redan hunnit anpassa sig till den gamla verkligheten. Med mycket märkliga konsekvenser på sina håll. I Skåne har det upprättats särskilda boenden för "vuxna barn". Eftersom det tydligen inte gick att åldersbestämma fick kommunerna helt enkelt ta till andra metoder för att söka skilja barn från vuxna på barnboenden. Andra larmar om att det nu går fullvuxna män på landets högstadier.

Människor kliver fram och berättar vilket bemötande de fick när de sade exakt de saker som nu sägs av såväl justitieministern som SVT-journalister och landets största oppositionsparti. Det sociala priset har varit högt.

Om det verkligen handlade om en övertygelse, om åsikterna bottnade i en värdegrund och "alla människors lika värde", borde vi höra många skrika i högan sky just nu när politiken tvärvänt. Men frånsett några imbecilla krönikor i kvällspressen är det väldigt tyst.


Det är skrämmande att ett enskilt politiskt parti kan ha en sådan makt över hela samhällsdebatten att någorlunda förnuftiga människor vänder ut och in på sig själva för att inte se realiteter och självklarheter. Det är också otäckt att det som i praktiken är samhällskonsensus kan vända i 180 grader närmast över en natt utan att alla de som tyckte si ena dagen ens verkar reflektera över att det är fritt fram att tycka så den andra.

Så skedde med migrations- och asylpolitiken. Men det gäller samtidigt att rädda ansiktet. Den officiella linjen är att skälet till att Sverige tvingades dra i nödbromsen i november 2015 inte berodde på att vi haft en ohållbar politik utan på att övriga EU inte tog ansvar (i motsats till den hållningen förklarade Donald Tusk häromdagen att gränsen för hur många asylsökande EU kan ta emot snart är nådd).

Så har nu även skett i synen på åldersbestämningar. Nu medges det öppet att det bor vuxna bland barn. Konsekvenserna har redan varit de yttersta: en våldtagen 12-årig pojke, en mördad anställd. Skyldiga i bägge fallen: vuxna män placerade på ett boende avsett för barn.

Vi borde låta de senaste åren vara en läxa och en påminnelse om varför det alltid är bättre med en öppen och saklig debatt än att förtiga, smutskasta och brännmärka.

Eftersom inte en enda person har klivit fram och bett om ursäkt för sitt höga tonläge befarar jag emellertid att detta inte kommer att bli en läxa. Åtminstone inte för dem som skulle behöva den.

Tidigare bloggat:
Missriktad solidaritet

30 kommentarer:

Anonym sa...

Hatten av, fantastiskt bra formulerat! Ytterst handlar det väl om oförmåga till självständigt tänkande-en förmåga som inte verkar vara svenskarnas starkaste.

Anonym sa...

Det troliga resultatet av förd politik är dessutom fortsatta framgångar för de onämnbara.Varför i hela helvetet skulle en normalbegåvad väljare lita på de som varit de goda fram tills nu? Lögnerna klibbar sig fast och just för att man inte vill erkänna att man ljugit snärjer man in sig i ytterligare lögner som blir allt mer idiotiska för varje gång.Faktum är att utan de goda skulle de onämnbara inte existera.De goda har skapat dagens samhälle.
Man har inte bara skjutit sig i foten utan lyckats träffa frontalloben också.
Imponerande!

Anonym sa...

Vi som inte delat "värdegrunden" under dessa år och sett igenom regimens agerande, ska vi enbart glömma det som hänt och se på den stora vinsten som nu finns i Malmö och i hela Sverige?

En sanningskommission som tar tag och straffar de som ljugit inför folket, vidare ståndrätt mot Fredrik "Stridshingsten" Reinfeldt måste upprättas för att lögnerna och de kriminella fasonerna ska vedergällas.

Magne

Lotta Trouble sa...

Tja, det är väl detta som är den mer exakta parallellen till nazismen? Hur KUNDE tyska folket stillatigande se på när deras judiska grannar deporterades till gaskamrarna? Därför att alla tyckte lika. Därför att det var ett högt socialt pris att säga ifrån.

Nåväl, nu är vi där vi är. Sänk skatterna till 30-talets nivå (ca 15% m.a.o.) säger jag bara.

Anonym sa...

Kanske blir detta en läxa för folk men jag är inte så säker. Det utmärkande för svenskar är inte att de är vänster eller globalister eller liknande. Utan att de lider av en extrem konsensuskultur där man absolut inte får sticka ut hakan på några villkor. Vi har nu sett vad som händer när alla "leker MP". Om 5-10 år kanske alla istället låtsas sympatisera med Svenskarnas Parti. Då blir det ännu jobbigare.

Om man ska se nånting positivt med gångna års migrationspolitik så är det att invandrare inte brukar lida av samma sjuka. Påfallande många "dissidenter" har haft invandrarbakgrund, som Tino Sanandaji, Mauricio Rojas m fl. Kanske kan detta leda till ett hyfsat debattklimat på sikt.

Anonym sa...

Bra inlägg, som uppmärksammar en läskig process, vår svaghet för att på grund av konformism låta oss manipuleras av auktoriteter. Det finns paralleller i vår nittonhundratalshistoria, underdånigheten inför staten, experter och auktoriteter som ledde till eller i alla fall var en bidragande faktor till avfolkningen av landsbygden, uppförande av betongförorter (=statarlängor på höjden) och skövlingen av våra stadskärnor.

Anonym 13.56, visst är det påfallande att det är just invandrare som först säger som det är? Det är ju en trend som går tillbaka tiotals år.

Anonym sa...

Ja alltför många är fega kräk...

Anonym sa...

AKB, vårt enda tydliga hopp, har varit i Israel och gjort något.
Exakt vad är osäkert men israelerna är förbannade och besvikna.
Det är alltmer konstigt att svenska kärringar med glappkäft får inresetillstånd till Israel faktiskt.Gaza, Syrien eller Irak kunde väl räcka som semestertripp för en feminist?
AKB har i varje fall egentligen gjort ungefär samma lika som Margot Wallström.
Vad det nu skulle vara bra för?
Troligen är förklaringen att det på något sätt har med SD att göra...

Anonym sa...

Hur länge dröjer det innan den så kallade "islamofobin" omfattas av konsensus?

Anonym sa...

@ Anonym 13:56

"Det utmärkande för svenskar är inte att de är vänster eller globalister eller liknande. Utan att de lider av en extrem konsensuskultur där man absolut inte får sticka ut hakan på några villkor."

En vän till mig sade 2014 att han visserligen sympatiserade med SD, men att han ändå skulle rösta på M för att han ville tillhöra det vinnande laget - alltså ha röstat på ett parti som regerar eller har inflytande. Denna krumbukt gjorde mig mållös.

A nonym sa...

Tja man skulle kunna hoppas att nästa område som det är samma skit med åsikskorridor att rämna är klimatdebatten.

Anonym sa...

Hej.

Inte för att 'p*ssa i punschen', men jag tror inte 'dimman har lättat' som du skriver. Vad jag tror vi ser just nu är ompositionering där en del av journalisters och politikers arbete går ut på att retoriskt täcka sin rygg.

Studera uttalanden och krönikor - är det den förda politiken som sätts under lupp och kritiseras, eller är det blott dess konkreta (och nu ej längre möjliga att fullt ut mörklägga) konsekvenser som attackeras?

Snart nog kommer till och med Lindberg, Virtanen och liknande att vara mycket kritiska mot Migrationsverk och partier - men inte mot politiken som lett hit.

Nästa steg, som redan börjat, och som gick att förutspå under vintern, är motattacken. Vi kommer att få se fler uthängningar, fler försök till mediala karaktärsmord, och fler språkliga bataljer (som Metro, som i dagens pappersupplaga frågar om SD är rasister).

Man kommer att via språket och via projekt och program och kurser och allt mellan himmel och Hel försöka skapa ett "Vi" (som är för mångkultur, massinvandring, osv) och ett "Rasisterna" (som är alla som kopplar samhällsproblem till invandring). Subtilare än tidigare brunstämpling (ordet i sig är ett led i processen ovan), men egentligen samma sak.

Man kommer att få det att handla om terminologi, om ord, om begrepp. Att få det att handla om värderingar, om onda mot goda, och om solidaritet, barmhärtighet och asyl mot nationalism, patriotism och egoism. Inte om landet som ruttnar sönder och samman.

Om det ser ut som om mobbarna backar, så är det bara för att de tar sats för att sparka ännu hårdare mot veka livet. Var beredda, och fånga sparken när den kommer, och ge den gärna en liten skjuts extra på vägen uppåt, så kommer de att kyssa asfalten med konterfejan.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Håller med Rikard,det är tydligt att AB och DN tyst ompositionerar sig.
Självklart inte fritt valt men ändå.Men fortfarande är det agendan som gäller,tro inte annat!

Anonym sa...

@ Rickard.

Tack för alla dina kommentarer.
Övriga:
En liten "undring". Kan inte alla som vill kommentera underteckna med vad som helst, bäver 96
t.ex. Blir ibland lite svårt att följa när "anonym" kommenterar "anonym" som refererar till anonym?
Ha en bra dag!
Anonym Thomas, emigranten.

A nonym sa...

Håller jag helt med om.

Anonym sa...

Låter bra /Nietzschestankar

Fd moderat sa...

Jag ser ett fåtal inom naivitetsvänstern och grönhögern som fortfarande försöker brunmåla folk som säger sanningen. En person som försökte försvara att asylsökande ljög om sin ålder förde ett muppigt resonemang om att det var homosexuella som fyllt 18 som sa att de bara var 17 för att lättare få asyl. Som om det inte var skyddsbehovet som var avgörande.
Intressant att centerns talesman Johanna Jönsson verkar ligga väldigt lågt just nu. Har hon insett hur orimlib centerns politik är?

Anonym sa...

Hej.

@Thomas, emigranten:

Tack för beröm.

Som boende utanför Sverige är det mycket givande när du och andra emigranter delger oss som är kvar hur/om och vad som diskuteras ang. Sverige, svensk politik och relaterade ämnen. Jag har träffat en och annan återvändare (tillfälligt, som det har visat sig) som utan undantag alltid frågar: "Men vad har ni gjort med mitt hemland? Var är Sverige?" En av dessa, statlig tjänsteman, kommenterade om Malmö när jag agerade guide för ca tio år sedan: "Var är alla svenskar?"

Vad är det för bild av Sverige ni emigrerat har i minnet, och hur förhåller den sig till era intryck via media idag? Det perspektivet är värdefullt för oss alla.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Det var då väldigt vad SVT rekryterar från UNT!Finns det någon särskild anledning eller känner man bara varandra sedan tidigare?

Anonym sa...

Advokat Elisabeth Massi Fritz går harmset till attack emot Uppdrag Gransknings program om Julian Assange i Expressen.
Den något märkliga färden fram till dagens situation lämnar advokat Massi Fritz därhän.
Man kan konstatera att det finns en glöd hos Marianne Ny, Elisabth Massi Fritz och Anne Ramberg.
En glöd som väl motsvaras av den hos Tomas Bodström och Claes Borgström.
Men tydligen räcker glöden inte riktigt till.Anmälningarna från sommarens festivaler går slentrianmässigt i det runda arkivet helt utan glöd.
Kanske saknar dessa offer de rätta politiska försänkningarna eftersom bristen på glöd och vilja måste ha en förklaring?Bristen på aktivism är
i varje fall slående.För ett offer direkt nedslående.
Eller skulle fru Justitia ha blivit så pass långsynt på senare tid att man kunde misstänka att hon blivit identitetspolitisk hon också?

Anonym sa...

Mycket bra skrivet! Det är precis det som har hänt, Assange förkroppsligar det västerländska patriarkatet i extremisternas ögon och är därmed ansvarig för festivalhändelserna. Fru Justitia är i dessa extremisters ögon ett medel att skapa SOCIAL rättvisa med (om vi lånar Sowells uttryck) alternativt -för den samvetslöse-göra karriär med hjälp av.

Anonym sa...

SSU gör vad man kan för att tvinga en motvillig AKB till statsministerposten.
Åååå vad SSU:s statsminister Löfven vill prata om SSU:s hudfärgskriterier och Jihad-kontakter när han ska lägga en budget och bygga den svenska modellen....

Anonym sa...

Nu är väl det kokta fläsket stekt för regeringen? Det kan bara inte finns någon kvar som inte ser Islamismen!!!

Arthur sa...Uppdrag granskning har inte mycket att yvas över som fegade med avslöjandet tills dess att alla redan viste. Publiceringskriteriet som ersatt sant och relevant verkar vara att man publicerar när det inte längre finns någon kvar att mörka för.


Jag tror inte att vi kan vänta oss en ursäkt. Snarare kan vi vänta oss att övergreppen i justerad form kommer att fortsätta. De är mer en fråga om personlighet än om övertygelse.


De som pushade för Sovjetunionen bad aldrig om ursäkt.


Anonym sa...

Kan Stefan Löfven utesluta rasisterna i SSU nu eller får han dras med dom?
Kanske ny nolltolerans enligt värdegrunden kan hjälpa?

#popcorn

Anonym sa...

Det är värre än jag trodde -läs om den grova korruptionen inom svenskt rättsväsende: http://ledarsidorna.se/2016/09/hilda-ruben-sant/

Anonym sa...

Vi har nog fått bevittna århundradets största nationella säkerhetsskandal för Sverige, som dagligen pågått i flera år.
http://www.friatider.se/migrationsverkets-personal-uts-tts-f-r-p-tryckningar
Här har vi haft massor av anställda, som blivit trakasserade och hotade i tjänsten, för att göra asyl-ärenden enligt den hotande asyl-sökarens vilja. Helt tvärs emot säkerhet och regler. Satans landsförrädare, som inte stänger migrationsverket direkt och startar upp undersökning om hur man skall undvika äventyrande av landets säkerhet. Inga nya flyktingar till Sverige, förrän de som hotar landets säkerhet eller hotat sig till asyl är utredda och identifierade. Det får ta 100 år om det behövs.

Anonym sa...

För oss gamlingar som saknar Facebook så skulle det kunna vara roligt med en länk ibland så man kan hänga med ändå?Går det att ordna?

Hans Li Engnell sa...

För oss gamlingar som saknar Facebook så skulle det kunna vara roligt med en länk ibland så man kan hänga med ändå?Går det att ordna?

Jag vet inte till vem frågan ställdes, men jag brukar försöka posta länkar till Facebook när profilen är öppen för alla.

Anonym sa...

Finns inte så mycket att länka till ännu(bortsett Twitter).
Identitetsvänstern i SSU går i varje fall helt överstyr med ett "separatistiskt rasifierat"
event på Sveavägen 68.Separatistiskt rasifierat betyder att vita inte är välkomna på föreläsningen av inbjudna jihadister, eller snarare portade faktiskt.Om skitnödiga MSM törs ta upp det hela har Löfven fått ett eget Kaplangate och inget öga förblir torrt.