onsdag 14 september 2016

Separatistisk sammanhållning


Stefan Löfvens regeringsförklaring under tisdagen gjorde ingen politisk kommentator imponerad. Det var nog tur för statsministern att han presenterade en ny minister som verkar respekterad i alla läger. Annars hade denna start på riksdagsåret varit en ännu tröttare gäspning från en trött regeringschef.

Regeringsförklaringen liknade en väldigt lång DN Debatt-artikel med återanvända och redan utnötta politiska haranger om "samhällsbygge" och om den svenska modellen som "ska utvecklas, inte avvecklas".

Eller kanske snarare "besvärjelser", som SvD:s Per Gudmundson träffsäkert uttryckt det. Det råder knappast någon brist på önskemål om vad regeringen vill - allt ska bli bättre för alla. Samtidigt. Det som saknades var egentligen bara evigt liv och att bygga en civilisation på Mars. Men Löfven har ju två år på sig.

Löfven har gjort sig känd för att hitta på nyord. Begrepp som "innovationskatapult", "utvecklingsmoral" och "industrikansler" bär hans signum, men lika snabbt som han släpper gamla begrepp hittar han på nya. I den rekordlånga regeringsförklaringen var statsministern inte fullt lika fantasifull men hann i alla fall med att nämna en "livsmedelsstrategi", en "arkitekturpolicy" och nyindustrialiseringsstrategin "Smart industri".

Klimatfrågan fanns också med, vilket är begripligt givet vilket parti Socialdemokraterna regerar med. Det höga tonläget i klimatfrågan är minst sagt märkligt då regeringen representerar ett land som står för några promille av de globala utsläppen. Ändå låter det ständigt på svenska politiker som att det är Sverige som måste gå före, annars kommer världen gå under. Som om någonting var det minsta beroende av oss.

Det politikerna väljer att ignorera är att även om Sverige helt avskaffade alla fossila utsläpp nästa vecka skulle det inte ha någon påverkan eftersom dessa uppvägs av ökade utsläpp i utvecklingsländerna.

Sveriges satsningar för ett fossilfritt samhälle är därför i ett globalt perspektiv lika relevant som om Island skulle prioritera kampen mot uranbrytning eller Mikronesien satsa på militär nedrustning.

Problemet med de alltmer aggressiva och långtgående klimatsatsningarna är att de straffar de som inte har något annat val än att köra mycket bil (landsbygdsbor) och använda mycket energi (tillverkningsföretag) och ändå i ett globalt perspektiv inte gör någon som helst skillnad.

Lägg därför ned klimattjafset!

Avslutningsvis måste några ord sägas om den löfvenska sammanhållningsretoriken. Samhället måste hålla ihop, säger statsministern, och tillägger att "vi är alla en del av samma samhällsbygge". Nog rimmar denna retorik lite illa med att Löfvens eget ungdomsförbund SSU samtidigt i självaste partihögkvarteret anordnar möten där personer med vit hudfärg inte är välkomna.

Månne väntar ett nytt begrepp i nästa regeringsförklaring: den separatistiska sammanhållningen.

16 kommentarer:

Erik sa...

Bra skrivet, och samtidigt självklarheter. Men sådant är samhällsklimatet att man numera applåderar när någon ger uttryck för sunt förnuft.

Anonym sa...

Personligen tror jag Stefan Löfven lägger större vikt på det antal ord han presterar än på den innebörd de orden kan tänkas ha.

Anonym sa...

Näste man till rakning
I dag är det Birgitta Ohlssons tur.Das Penis Partei har fått nog.Eller delar av ledningen har fått det i varje fall.Snart återgår det till S och SSU igen.Där finns mycket bråte att gräva fram.Det är därför Löfvens ord är så tomma och innehållslösa.
Eller om det blir Staffan Danielssons? Kanske Hanif Balis eller varför inte Finn Bengtssons?
I Miljöpartiet är toppen inte riktigt eniga med botten så man ska inte räkna ut dom heller.I V och Amineh Kakabahev är det inte heller slutkletat.
Det syntes tydligt med DÖ.Allt skulle sopas under mattan.Nu håller inte det heller längre.Det gamla ordspråket "den som gräver en grop för andra faller ofta själv där i" flimrar förbi.

Anonym sa...

Som sagt man håller på med dygdetik som alltid -konsekvenser är helt ovidkommande då de inte erbjuder några identitetsstärkande element till de jagsvaga södermalmsborna...

Anonym sa...

Återigen är miljövännerna i regeringen inte angelägna om Sverige, utan det är viktigt att satsa svenskarnas pengar på migranter från Afghanistan, Eritrea och Syrien samt miljön. Ingenting av det hade Sverige behövt lägga pengar på, men för att visa den humanitära välviljan och föraktet mot sin egen befolkning skänker man iväg miljard på miljard.

Teodorescu sa någonting viktigt i den intervju som Hans laddade upp nyligen: Det var märkligt att det inte blev revolution när statsminister Löfven totalt ändrade retorik, hösten 2015.

Magne

Anonym sa...

Birgitta Ohlsson sitter och retweetar stöd inifrån mötet som aldrig verkar ta slut.
Verkar bli en stökig skiljsmässa?

#popcorn

Anonym sa...

Hej.

Undrar hur mycket extra CO2 vi släpper ut när vi motionerar? Man kan lägga till produktions- och driftskostnaden för gym och de redskap som där finns.

SS Ungdom bekänner färg, vilket är föga förvånande givet bakgrunden. Nu blir det till att släktforska och slå i gamla kyrkböcker så att man kan hitta något lagom exotiskt kriminellt eller rentav en förfader med kretinism - tillräckligt många markörer borde rendera rejält med bidrag.

Kanske man kan utvinna ström ur Löfvens munväder+

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Danmark visar återigen hur Nordens länder bör agera: Danmark sätter stopp för kvotflyktingar (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6516327):

"– Det är helt enkelt fullt i Danmark, det är därför vi fattat det här drastiska beslutet, säger migrationsminister Inger Stöjberg till danska Politiken.

Danmark har tagit emot flyktingar via FN:s flyktingorgan UNHCRs kvotsystem sedan 1978.

Ungefär 500 personer om året har valts ut att få asyl på plats i flyktingläger eller krigshärdar runt om i världen och har kunnat resa direkt till Danmark utan att behöva ge sig ut på en farlig flyktväg."

Ifall det är fullt i Danmark och det inte finns utrymmer för att få den invandrade till att bli mer produktiv och mindre brottslig än etniska danskar, vad ska man då säga om Sverige? Behövs det fler? Är det ute på landet de ska bo, vid en bäck?

Allting är nyliberalernas ideologi, Reinfeldt och Borg i spetsen. Birgitta Ohlson och Thomas Dileva som sjunger om öppna gränser. De bryr sig ingenting om landet eller vilka som kommer eller hur de ska bli mer produktiva och mindre brottsliga än etniska svenskar. Kommer pengarna in på kontot så är det bra så, anser Ohlson och Di Leva. Riktiga svin!

Varje gång jag hör Di Leva sjunga tänker jag på Hitler.

Magne

Anonym sa...

Klimattramset blir extra dumt sett relativt annan nedsmutsning.

https://www.theguardian.com/environment/2009/apr/09/shipping-pollution

Anonym sa...

När Hans Majestät Konungen talade vid riksmötets öppnande igår, den 13 september, sade han bland annat följande:

"Vårt kulturarv är det kitt som binder oss samman. Det är rikt och mångfasetterat – skapat genom influenser från olika länder under århundraden.

Genom att mötas med ömsesidig respekt, och genom att lyssna och lära av varandra, så utvecklas vi. Det är därför som det goda samtalet människor emellan är så viktigt."

Det borde egentligen vara självklarheter, men det är så många i dagens offentlighet som skulle behöva läsa dessa ord om och om igen. Tänk så få ord, men så oerhört värdefulla. Med lite mer respekt för varandra och för vårt ursprung (som binder oss samman) så skulle Sverige bli ett bättre land att leva i. Man kan bara hoppas att riksdagsledamöter och journalister lyssnade uppmärksamt.

Hela talet: http://www.kungahuset.se/kungafamiljen/hmkonungcarlxvigustaf/tal/hmkaretstal/hmkonungenstalvidriksmotetsoppnandetisdagenden13september2016.5.164e81b015607465dc1fb8.html

Anonym sa...

Jasså du gillar den nya Trilateralministern? Bilderbergare och triatlater... 'clowns sitting next to me and jokers to the right' menar jag.

Nästan lite synd att de rödgröna avvisade AKB:s förslag om att lagstifta om en ny DÖ som ska tvinga (SD) att inte rösta på andras motioner. Då hade det gått att hävda att demokratin de facto avskaffats, shredda samhällskontraktet och "beväpnade gå upp i bergen" då revolutionen är det enda alternativet. Men vi får väl se. Blir det inte nyval så kommer tillräckligt mycket kunna hända fram till september 2018, och i kaoset efteråt, att en samnordisk intervention av något slag i Svea rike framstår som icke osannolik.

Anonym sa...

SS Ungdom bekänner färg, vilket är föga förvånande givet bakgrunden. Nu blir det till att släktforska och slå i gamla kyrkböcker så att man kan hitta något lagom exotiskt kriminellt eller rentav en förfader med kretinism - tillräckligt många markörer borde rendera rejält med bidrag.

Vore det inte enklare att bara bli papperslös? Då kan du ju röra dig fritt mellan de olika kvoterna. Ena dagen kan du vara offer för afrofobin, andra dagen för antiziganismen. Varför begränsa sig i onödan?

Anonym sa...

Tidningen Expressens journalister avslöjar att stiftelsen Expos journalister avslöjar att
"SD-ledamoten Kent Ekeroths närmaste medarbetare på riksdagskansliet - partitjänstemannen Richard Abrahamsson - var kameraman när nazistiska Svenskarnas partis ledare intervjuades inför valet 2014."
Man vill väl inte vara sämre än kollegorna på Aftonbladet som undersökt Ekeroths judiska rötter gissar jag.När man tröttnat på Ekeroths judiska rötter och kameramannen kan man flytta fokus till SVT.Där finns kameramän som filmat allt möjligt.Kanske är någon av dem jude också? Kanske finns det både judar och kameramän på Expressen också? Att avslöja menar jag? Demokratin kräver att judar och kameramän avslöjas av riktiga journalister och bestraffas genom att hängas ut i kvalitetstidningar som Aftonbladet och Expressen.

Fd moderat sa...

Kungen sa "Genom att mötas med ömsesidig respekt, och genom att lyssna och lära av varandra, så utvecklas vi".
Problemet är att de som kommer hit inte har det minsta lust att lyssna och lära av oss. I stället är det vi som förväntas att ta del av de nyanländas misslyckade kulturer.
Det har gått så långt att inte bara feminister utan även nyliberaler bortförklarar sexuella övergrepp bara för att det är nyanlända som utför dem.

Anonym sa...

Hehe det kommer bli en valrörelse att minnas!
Sydsvenskan/HD ska sparka ännu fler.MSM:s botemedel måste vara att höja ribban för det hysteriska ännu mer?

Anonym sa...

Demokratiminister Bah Kunkhe ser inga som helst problem med separatistiska nätvärk.
Demokratimedia Aftonbladet hetsar mot svenskarnas parti.
Och hur går det ihop egentligen?