söndag 18 september 2016

Det är val i Ryssland i dag...

I dag hålls parlamentsval till den ryska duman. Många kommer inte att rösta i vetskap om att valet är riggat.

Jag kan förstå dem. Håll särskilt koll på valarbetaren till höger i bild bakom en nätt liten mur av kollegor.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ja...och i Berlin...

Hans Li Engnell sa...

Berlins lokalval är roligare. Dels demokratiskt, dels sannolikt ett fiasko för Merkel.

Anonym sa...

Jomän demokratin i USA däremot blomstrar,riggat demokratiskt konvent,50% av röstberättigade brukar rösta,den som väljs får då ca 25% av väljarkåren och stöd av Soros bröderna Kahn,och andra multimiljardärer.

Anonym sa...

kul för ryssarna,i Sverige har vi DÖ, våra politruker sköter låtsasdemokratin lite smidigare och propagandan i Sverige är effektivare. titta bara vad snillet löfven säger, han kommer inte avgå om de borgeliga blir större än (s).
är det demokrati?
klart att det inte är, Sverige har ingenting för att skriva Ryssland ,USA, Kina, Nigeria, Sydafrika, Zimbabwe på näsan.

Hans Li Engnell sa...

Berätta gärna för mig om Kinas demokratiska valprocess.

Anonym sa...

Har ingen aning om processen ser ut i Kina , men den i sig är ointrressant. Svenskar har sedan valen 1976, 1979,1991,2006,2010 försökt rösta bort vänstern. Ingen borgeliga regering har kunnat vrida sakers tillstånd mot sina egna principer hittills .
Vi har har fortfarande världens högsta skatter, snokande i våra privatliv, etc. Väljarnas vilja får inget genomslag, statsapparaten som ska vara underställd riksdagen (väljarna) lever sitt eget liv. Är det en s k demokrati?
Därför har vi inget för att peka finger åt andra länder.

Hans Li Engnell sa...

Har ingen aning om processen ser ut i Kina , men den i sig är ointrressant.

Det är klart att det inte är ointressant för demokratin i ett land om du över huvud taget får rösta eller inte. Det är snarare i högsta grad fundamentalt. I Sverige, med alla våra brister, kan vi faktiskt både välja och utkräva ansvar från våra politiker. Det kan inte kineserna.

Att Alliansen "inte har kunnat" föra borgerlig politik beror kanske på att de inte är libertarianer utan smygsossar? Skillnaderna mellan S och M är väldigt små i dag. C, KD och L spretar i enskilda sakfrågor som Nato, skolpolitik och familjepolitik men de är alla för en väldigt generös välfärdsstat, relativt höga skatter, hög invandring, silkesvantar i kriminalpolitiken etc. Det är rimligen detta som deras väljare har röstat för och således också har fått. Varför skulle "väljarnas vilja" vara en annan än vad de röstar för?

Anonym sa...

Du har rätt, jag har förväxlat borgeliga politik med mina egna preferenser. de är naturligtvis som du skriver "smygsossar"

Anonym sa...

Är det någon som har påstått att Ryssland är en mönsterdemokrati? Du slår in en vidöppen dörr här... Ryssland är idag, vare sig de vill eller inte, en motvikt mot den patologiskt maktfullkomliga atlanticismen.

Hans Li Engnell sa...

Om man jämför situationen för demokratin i Ryssland med den i Sverige gör man ett påstående som är osakligt, ja.