torsdag 22 september 2016

Dags att berömma regeringen lite


Även om jag är kritisk till mycket av regeringens politik, inte minst vad gäller arbetsmarknad, skatter och feminism, är jag inte partist. Det betyder att jag har förmåga att se när även en socialdemokratisk regering ibland gör något bra.

Den rödgröna regeringen har faktiskt genomfört ett antal skärpningar som förtjänar beröm. Den har förbjudit så kallade terrorresor, skärpt hanteringen av svenska pass, förstås lagt om migrationspolitiken men även börjat göra det svårare att vistas illegalt i Sverige genom att dra tillbaka dagersättning och boende för den med lagakraftvunnet avslagsbeslut.

Nu kommer steg två i den sistnämnda processen, vilket Anders Ygeman och Morgan Johansson presenterade på en pressträff under torsdagen. Migrationsverket blir skyldigt att informera polisen om en person med utvisningsbeslut hör av sig till dem.

Polisen får å sin sida nu rätt att ta fingeravtryck vid inre utlänningskontroll, att omhänderta pass och id-handlingar och vid misstanke göra tillslag mot arbetsplatser i jakt på illegala migranter som arbetar svart. Skolor och kyrkor verkar fortfarande vara fredade zoner, men det kanske blir ändring på det också vad det lider. Svensk lag måste rimligen gälla överallt.

Det kan tyckas märkligt att en liberal ställer upp på polisens jakt på svartarbetare, men detta handlar i grunden om att få ut människor ur landet som inte har asylskäl och heller inte har för avsikt att bli en del av det svenska samhället. Så länge du och jag förväntas bidra med en stor del av vår intjänade inkomst i skatt varje månad förväntar jag mig att alla andra ska omfattas av samma tvång. Även hitresta migranter.

Regeringen försöker visserligen beskriva utvisningsarbetet som en sorts omtanke om personer som utnyttjas i svartarbete för låga löner. Alla förstår emellertid att det inte är detta som är det primära skälet till att Stefan Löfvens regering nu trappar upp arbetet för att utvisa personer som fått avslag. Det handlar först och främst om att upprätthålla legitimiteten för asylsystemet och att förhindra framväxten av ett parallellsamhälle.

Så länge vi har en asylprövning måste ja betyda ja och nej betyda nej. Så har det inte varit under ganska många år nu då den som fått avslag kunnat hålla sig gömd i väntan på att få ansöka igen. Just nu är runt 12 000 personer med avslagsbeslut efterlysta av polis, och ingen vet hur många personer som bara försvunnit under de senaste sju, åtta åren.

Det ska bli intressant att se hur nyvänstern reagerar mot dessa nya regler och polisiära befogenheter. Vi minns den oerhört starka kritiken mot Reva. Att det är en rödgrön regering som genomför dessa skärpningar kommer sannolikt begränsa den kritikstorm som hade uppstått om en alliansregering drivit igenom samma politik. Nu kommer det gnällas lite på enstaka röda ledarsidor, men förmodligen inte så mycket mer.

Däremot kan det säkert bubbla en del bland de socialdemokratiska gräsrötterna. Enligt en undersökning gjord av SVT vill 7 av 10 S-kommunalråd återgå till den gamla migrationspolitiken när den treåriga lagen löper ut.

En rimlig invändning som framkommit under dagen från moderat håll är att polisen nog inte har resurser att klara av det som regeringen förväntar sig. Det är sannolikt helt korrekt, vilket gör att regeringen får hoppas att antalet som återvänder frivilligt ökar.

Centerpartiet och Vänsterpartiet är dock föga förvånande kritiska mot alla sorters skärpningar. Något annat var knappast att vänta från riksdagens mest populistiska partier.

Läs även:
Denna bloggpost finns även att läsa i redigerad form hos Dagens Samhälle.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Eh ... det du nämner i första svängen ... har vi egentligen sett någonting som tyder på att de strängare lagarna/reglerna efterlevs? Det är hur många som 'pytsats' ut från boenden och/eller blivit av med dagpeng pga avslag. Av hur många som fått avslaget?

Osv. En del annat torde bli urvattnat så det skvätter om det.

Men ja, det är ett steg i rätt riktning att tanken finns.

Anonym sa...

Ambitionerna för folkutbytet är mindre, men de är ändå där. 35 000 asylsökande 2016, säg att 80 % får stanna och de får med sig 1 anhöriginvandrare så har vi (35 000 * 0.80) 28 000 + 28 000 = 56 000 personer från Afrika och Mellanöstern.

56 000 * 10 år = 560 000 från Afrika och Mellanöstern ökar Sveriges befolkning med.
+ de nytillkomna som föder fler barn
= Sverige förvandlas till MENA.

Finns inget som helst positivt med Löfvens hårdare nypor när de är alltför milda ännu. Kan jag få ett totalstopp av dysfunktionell invandring, tack?

Magne

Somebody is wrong on the internet sa...

Sant, men samtidigt vet vi inte hur Alliansen hade reagerat om de suttit vid makten. Men med tanke på vad som hände 2010-2014 så kanske de hade kört ända in i kaklet med Lööf och Reinfeldt och Ullenhag vid rodret.

Anonym sa...

"Däremot kan det säkert bubbla en del bland de socialdemokratiska gräsrötterna."

Det här och opinionssiffror är sånt som spräcker partier.
Klarar ett sargat MP detta?
Kan V ställa upp och hålla S under armarna?
Vad säger S vänsterfalang?

#popcorn

Lars Åhlin sa...

Ja, de skärpningar som genomförts sedan valet ska välkomnas. Mest glädjande är att toleransen i media och bland allmänheten för polisingripanden har blivit högre.

Men fortfarande återstår oerhört mycket. Förhållandevis enkelt att få accept bland liberaler och journalister borde vara att tillåta åtminstone vissa former av "profilering", kanske också åter låta BRÅ och SCB redovisa kriminalstatistik per ursprungsland. Något många efterlyser (dock nog inte du, Hans) är att öka kameraövervakningen på allmänna platser, låta polisen använda ansiktsigenkänningsprogram och liknande. Ytterligare steg på min önskelista är att ordna automatisk samkörning av register inför utbetalningar från socialförsäkringssystem, ekonomiskt bistånd, LSS-bidrag osv. Beträffande den sista punkten kan man gentemot dem som inte accepterar denna övervakning framhålla att den bara blir aktuell i de fall en person ansöker om hjälp från stat/kommun; vill man ha denna är det rimligt att man accepterar en kontroll.

T. Falk sa...

Dessa regler borde alltid ha funnits. Att så ej varit fallet visar på en enastående enögdhet, gränsande till idioti. Fast kanske "svetsaren" själv beskrivit tillståndet bäst med ordet "naiv". Synonym med naiv är t.ex. "korkad". Alltså måste man vara sällsynt korkad att istället för att erkänna man har haft fel, säga att man varit korkad.

Men det är på den nivån dagens svenska politiker ligger. Läste för ett tag sedan en tysk journalist som skrev: "svenska politiker är lika dumma som blött tegel". Efter ett tags funderande föll polletten ned. Lysande! Kasta en blöt tegelsten i havet. Vad händer? Den suger inte åt sig mer. Mata en svensk politiker med fakta. Vad händer?

En Polsk journalist undrade om svenskarna inte var intresserade av nationens överlevnad?
En Cypriotisk dito undrade om Europa behövde en atombomb i huvudet?
En Indisk ifrågasatte Europas överlevnad.
Engelsk-språkiga tidningar finns över hela världen (på nätet). Hur kommer det sig att man oftare kan läsa intressanta artiklar (även om Sverige) i dessa, än i svenska?

Vad blir kvar i Sverige? De fyra F:n? Fastigheter, feminister och fattigt folk?
Mer än 50 000 lämnar Sverige varje år. Högre tal än under "Amerika-åren".
Undrar om det kommer hjälpa med regler som borde varit på plats för länge sedan.

Thomas, emigranten


Uwe Dostler sa...

Det regeringen uppenbarligen missat är att det bara är fyra års preskriptionstid för avvisningsbeslut. Det betyder att man kan hålla sig gömd i fyra år och sedan ansöka om asyl på nytt (med gratis uppehälle och dagsersättning). Vidare har man valt att inte göra något åt möjligheten att överklaga migrationsbeslut i alla förvaltningsdomstolens instanser. Det sistnämnda är mycket märkligt eftersom det för vanliga mål alltid krävs prövningstillstånd för högsta instans.

Mina förslag är att införa minst 10 års preskriptionstid och helt ta bort rätten att överklaga Migrationsverkets beslut.


Vad är det egentligen för bakomliggande orsak till att asylsökande och papperslösa anses ska ha rätten till i praktiken allt utan någon som helst motprestation?

Anonym sa...

Numera dysterkvistar verkar det...

http://www.dn.se/kultur-noje/nar-ridan-gick-ned-klev-soran-ismail-in-i-morkret/

Anonym sa...

MSM visar i dag tydligt varför ryssar är säkerhetsrisker tskf araber och negrer.
Polacker och ungrare ska vi nog kunna misstänka också med tiden.

Anonym sa...

Tror att Magne tyvärr har rätt,födelsetalen bland migrantkvinnorna verkar vara av typ 2 barn klängande i kjolen en i barnvagnen,och ett barn i magen.

Anonym sa...

Herr agenda-redaktören twittrade ut sitt budskap och skribenten fick order om att sammanställa en brödtext innehållande DN:s avsky över SVT:s agenda.
Så kan det gå när någon avviker från DN:s agendasättande journalistik.Herr agenda-redaktören blir rasande och rasar.

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/svt-sviker-bade-tittarna-och-sandningstillstandet/

Anonym sa...

Hersi gör en Löfven.Han avgår inte.Utsatt för en kampanj från majoriteten bara.
Någon säkerhetsrisk utgör ingen av gubbarna.Representerar ju regeringen.
Inget för riksmedia såklart.Wolodarski och Arnstad har pekat ut riktningen.

http://mitti.se/efter-avgangskravet-sa-svarar-awad-hersi-mp/?tag=stockholm

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/efter-avgangskravet-sa-svarar-toppolitikern

Anonym sa...

Vad är det egentligen för bakomliggande orsak till att asylsökande och papperslösa anses ska ha rätten till i praktiken allt utan någon som helst motprestation?

För att det är "synd om dem". Sedan den offentliga sektorn exploderade på 70-talet har den desperat sökt nya klienter att "ta hand om", och invandringen har "löst" detta "problem". Vi har behandlat vuxna människor som barn, och på senare år har de själva börjat spela med fullt ut - visserligen som ett resultat av extremt goda incitament från vår sida - vilket närmast förhindrat all kritik. "Tänk på baaarnen", liksom.

Anonym sa...

I vanlig ordning får polisen mer att göra men inget tillskott av resurser. Varje ny lag borde följas av en analys vad det innebär resursmässigt för polis- och rättsväsende och sen ska detta skjutas till eller andra lagar tas bort. Som det är nu får vi bara en lagbok som urholkas allt mer eftersom allt färre av lagarna går att upprätthålla.

/Lasse

Jan Jansson sa...

Exakt! 35000 invandrare per år.. Varför låtsas alla att problemet är löst? Vi skulle kunna ta 2000 per år och samtidigt assimilera dem. Men frågan är ju varför vi behöver invandring över huvud taget? Bättre att hjälpa på plats

Jan Jansson sa...

Precis! Man måste börja röra sig mot praktiska regler, särskillt när det gäller utvisningar. Finns ingen anledning till att i stort sett varje utvisningsbeslut överklagas. Och var är resurser som skulle behövas för att avvisa dem som som skall skickas ut?