tisdag 13 september 2016

Amatörregeringen


Ardalan Shekarabi är "riktigt förbannad". Orsaken till civilministerns ilska är att Sverigedemokraterna beslutat sig för att inte stödja regeringens proposition om nya regler kring offentlig upphandling. Eftersom inget av allianspartierna stöder lagförslaget kommer det falla i riksdagen.

Detta är den situation som alla minoritetsregeringar måste finna sig i. Även Stefan Löfvens. Problemet med den rödgröna Löfven-regeringen är att den från första början har sträckt ut ena handen och delat ut ett knytnävsslag med den andra. Inviterna om samarbete har helt enkelt inte varit trovärdiga.

Trots detta har flera allianspartier lyckats sluta en rad överenskommelser med regeringen, men det är troligt att dessa hade kunnat vara betydligt fler om Löfven varit intresserad av samarbete över blockgränsen på riktigt. Ett parti som fortfarande tror att det kan behandla övriga riksdagspartier som undersåtar kommer få svårt att finna samarbetspartners.

En minoritetsregering behöver förankra förslag i riksdagen innan den går fram med dem. Detta har Löfven under två års tid visat att han inte förstår. Att budgeten föll var det första tecknet. Sedan har det fortsatt. Det är som om Socialdemokraterna inte vill acceptera eller förhålla sig till den nya politiska verklighet de befinner sig i.

Ett parti som "aldrig någonsin, någon gång, någonstans" skulle göra sig beroende av SD blir alltså upprört när SD inte stödjer regeringens lagförslag.

Det är onekligen en intressant inställning till realpolitik att förvänta sig stöd från ett parti som man aldrig ens bjuder in till överläggningar eller vill ha med att göra över huvud taget.

Sverige styrs av en amatörregering med en uppblåst självbild.

16 kommentarer:

Anonym sa...

I en sosses värld har S aldrig mindre än 50 procent av väljarna, folket, bakom sig.Aldrig.
Man är per definition i majoritet.En "mästerförhandlare" med över 50% kan inte bättre än så här.
Det enda som återstår är att fortsätta förneka siffrorna.

Anonym sa...

I en annan tid och geografi,hade ett nekande till samarbete givit arbetsläger för den som stod upp mot proletariatets förtrupp.

Lars Åhlin sa...

Nej, det är ju så uppenbart att de inte kan säkerställa att deras propositioner får stöd av riksdagen om de inte ens talar med SD. Shekarabi borde rikta sin ilska mot Löfven.

Det egentliga skälet till denna underlåtenhet är, tror jag, att politiker inte längre ser som sin uppgift att leda och styra Sverige, genom att vidta åtgärder som får faktisk effekt ute i samhället. Istället är man deltagare i ett sällskapsspel likt TV:s tramsiga lekprogram för vuxna. Journalister är lekledarna, sätter upp reglerna och bestämmer vem som vinner.

Anonym sa...

Hej.

"Det är onekligen en intressant inställning till realpolitik att förvänta sig stöd från ett parti som man aldrig ens bjuder in till överläggningar eller vill ha med att göra över huvud taget."

Den svenska regeringen ägnar sig inte åt realpolitik alls. Den politiska teoribildning som realpolitiken utgör är i det närmaste bannlyst från svensk statsvetenskap, och har varit det i över tjugo år, annat än som ett kritiskt konstaterande när andra stater och parter bedriver det realpolitiska spelet som det ibland kallas.

Istället högg man från statsvetarhåll med hull och hår på den glittrande kroken 'historiens slut', samt började använda teoribildningen om att västerländska värden kunde spridas via demokrati som statsskick, att demokrati och västerlandets värden var en av flera faser i kulturers utveckling, samt att nationalstater och gränser samt etniciteter var begrepp som skapade krig och konflikter.

Att dra upp Huntington var kätterskt - Fukuyama var det som gällde, komplett med öppna gränser, allas lika värde och annat sådant kal som vi känner väl nu (även om terminologin var lite annorlunda).

Den svenska politiska kadern av rådgivare, statsvetare och andra med politikers öra i dylika strategiska frågor är internationalister, egoister och kosmopoliter. Lojalitet mot land och folk finns inte, utan ses som primitiva och atavistiska reaktionära idéströmmar. Marxismens analysmodell och begreppsapparat ligger fortfarande som ontologiskt filter inom studiet av politik i Sverige, och det du tar upp är den yttersta manifestationen av detta:

>Regeringen har rätt. Regeringen är god. Regeringen följer den rätta teorin.<

Därför skall alla andra rätta sig efter detta och lyda. Därav Shekarabi:s förbistring.

En enkel jämförelse är en dagisfröken som insisterar på att alla skall gå i mål samtidigt när barnen springer ikapp. Det är bara det att barnen är flera år äldre än fröken vill inse, och de har dessutom egen vilja, egen agens och egen agenda.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Ser att MSM slår på trumman för kändisarna som stöder flyktingarna med en dikt.
Jojo,kostar det så smakar det som det heter.
Regeringen lägger fram förslag som man säger sig vilja få igenom riksdagen.Samtidigt berättar man vilka man inte kan tänka sig att samarbeta med och vilka som är nazister.
En dödsdömd strategi om det nu inte är meningen att man med äran i behåll ska kunna ge upp och avgå.Officiellt kan man inte få det stöd man behöver eftersom man själv garanterat att man inte får det.Så spelar man på att Alliansen ska vara så lite sugna på att ta över att man ger S sitt stöd.Det både kostar och smakar för både Löfven och Kinberg Batra.

Fd moderat sa...

Jag brukar hoppas på att vi blir av med den regering vi har nu. När jag sedan ser vilka som skulle ta över vill jag bara gråta.

Anonym sa...

Nä det är knappast möjligt att Löfven och hela S-toppen är så dumma i huvudet att de trodde de skulle få SD:s stöd.Det är inte möjligt även om Shekarabi låtsas som det.Men Shekarabi har ju haft det svårt med sanningen förr så.Att regeringen söker en bra anledning till att kunna avgå låter faktiskt allt troligare.Det kan bli en lustiger dans det vill jag mena.

Anonym sa...

Berättelsen haltar lite nu.Den är svår att få ihop även för de mest insatta.
Hatbrotten ökar i England efter Brexit (vad var det vi sa ska man utbrista här!).
Enligt media jagar den engelska polisen en bunt ungdomar för att de ska ha misshandlat en polack.Enligt uppgift av rasistiska skäl.(Är polacker en ras? Eller är det engelsmännen som är det?)
I Sverige finns det separatistiska rasifierade som är rasister i SSU som företräds av en f.d miljöpartist i en tv-debatt med en moderat iranier.Detta alltmedan statsministern skäller på ett parti för att de är rasister samtidigt som han inte klarar sig utan dem.När man inte klarar sig utan dem är det en krigsförklaring hävdar en iransk minister i statsministerns regering som saknar rasisternas stöd för sitt förslag och blir sur på riktigt.

Men är det här på riktigt eller något slags delirium?

Anonym sa...

AB:s Eva Franchell tycker att Hillary mobbas som Mona Sahlin skriver hon.
Men Hillary har väl inte åkt fast vad jag vet?
Inte som Mona Sahlin, eller Shekarabi med för den delen?
Rätta mig om jag har fel för då vet ju kanske AB:s Eva Franchell något jag missat?

Anonym sa...

Bara tecken på ett nytt sjukdomssymptom.
PK-paniken.
Alltmer utbrett när nyspråket inte längre tar.

Anonym sa...

Nya gymnasie- och kunskapsdumpningsministern Anna Ekström är medlem av Trilateral Commission. Bland övriga svenska medlemmar märks Marcus Wallenberg, Urban Ahlin och Carl Bildt. Se https://sv.wikipedia.org/wiki/Trilateral_Commission

Hon ska också ha erbjudits av Reinfeldt att bli arbetsmarknadsminister 2006. Se http://www.fokus.se/2008/09/vansterprassel/

Frihetsgudinnan sa...

Tobbe Svensson är den som granskar makten, dvs mediamakten, och det gör han strålande träffsäkert. Sossarnas partiorgan Aftonblaskan har en Bommersvikutbildad (S partihögskola) och fd statssekreterare/pressekreterare åt Mona Sahlin som ledarredaktör. Han är nu också ute och surar för att SD inte stödjer regeringens "Lex Stöd Wallenberg/Lex Döda Småföretagarna". Tobbe drar av byxorna på Aftonblaskan... http://tobbesmedieblogg.blogspot.se/2016/09/vanstern-forsoker-hitta-nya.html?m=1

Björn i Bromma sa...

Hur var det nu igen :
"En liten hund med en stor hunds attityd"

Anonym sa...

Jag undrar om det är något strategiskt, som vi väljare inte skall förstå? Offrar regeringen genom kaoset i polisledningen, befolkningen och straffar ut sig medvetet, som landsförrädare?
http://ledarsidorna.se/2016/09/elfenbenstornet-rosenbad/
Är det så att ingen vill eller orkar bry sig om ordningen i landet längre? Har det blivit för ohållbart och riskabelt för alla inklusive utryckningspersonal och ordningsmakt? Är det bara det obefintliga försvaret kvar att hoppas på? Är det dags för enskilda människor att gå omkring till vardags med laddade vapen? Ja jag vet inte, vi får aldrig några vettiga besked eller rapporter från de som skall veta.

Anonym sa...

Haha Löfven kommer att gå rätt in i väggen!
Med början den här veckan!

Anonym sa...

Gustav Fridolin är regeringens sämsta minister skriver Aftonbladet.
Han lär inte ha stärkts av den senaste tidens rekryteringar från KI heller.
Nu får han som lök på laxen statsministerns senaste utnämning Anna Ekström i knäet dessutom.Stackars lilla MP!
De har inte förstått att de blir utraderade.De har inte ens förstått att de raderar ut sig själva.Men nicka på huvudet som en Duracell-kanin när Löfven talar det kan Fridolin.Det, och prata skit, är också det enda en Fridolin kan.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article23516763.ab