söndag 1 maj 2016

Nu ska staten anställa lågutbildade


Den 1 maj är sedan många år en symboldag för svunna segrar snarare än en dag för dagsaktuell kollektiv kamp. Det är ett illa tilltygat 25-procentsparti i en skakig rödgrön maktkonstellation som samlas och håller nostalgiska tal om den svenska modellen i dag. Socialdemokraternas gamla paroller består, men i ett helt annat samhälle än det i vilket socialdemokratin växte fram känns de allt mer obsoleta.

Stefan Löfven passade före sitt tal i Göteborg på att kalla till pressträff för att upprepa mantrat att regeringen inte vill avvecka utan utveckla den svenska modellen. Hotet, menar Löfven, kommer från höger.

Statsministern gick även ut med att regeringen vill skapa 5 000 statliga "moderna beredskapsjobb" för personer som står längst från arbetsmarknaden (PDF). Dessa ska bestå i sådant som att märka vandringsleder, rensa stränder, skanna dokument och annat enkelt kontorsarbete. Löfven nämnde även en idé med "lärarassistenter" och "socialsekreterarassistenter".

Anställningsformen ska vara i max två år och ej vara a-kassegrundande. Lönerna ska vara avtalsenliga, vilket kommer betyda hög lön för ett enkelt arbete. Redan här uppstår frågetecken. Vem ska efterfråga dessa tjänster?

Regeringen börjar där den har direkt kontroll: staten. Alla myndigheter får i uppdrag att inventera vilka dessa så kallade beredskapsarbeten kan tänkas vara och sedan rapportera detta. Statliga myndigheter ska alltså konstruera jobb som tidigare inte behövts. Skattebetalarna får i vanlig ordning stå för notan.

Löfven förväntar sig att kommuner, landsting och privata företag ska följa efter. Men frågan kvarstår: vem ska efterfråga arbeten som tidigare rationaliserats bort? Någon lönesubvention nämndes inte. Regeringen har alltså inte reflekterat över möjligheten att dessa jobb inte finns i dag därför att de faktiskt inte behövs?

Enligt regeringen är det ungefär 30 000 nyanlända som saknar gymnasieutbildning och är över 39 år gamla. Det är denna grupp som beredskapsjobben riktas mot. Den grupp som har svårt att komma in på svensk arbetsmarknad är emellertid så mycket större än den snävt definierade grupp som Löfven redogjorde för. Regeringen underskattar därmed den utmaning den står inför.

Det är trots detta inte underligt att Löfven såg nöjd ut i dag. De statliga beredskapsjobben är nämligen klassisk socialdemokratisk politik. I stället för att förbättra villkoren för företagare så att dessa kan anställa fler i privat sektor, ser regeringen till att tvinga myndigheter att anställa tusentals fler i statlig tjänst. De femtusen beredskapsjobben innebär grovt räknad en lönekostnad på ungefär 2,5 miljarder skattekronor (om man räknar på att årskostnaden för en heltidstjänst motsvarar runt en halv miljon kr).

Inget sades om vad som händer när tjänsterna löper ut efter max två år. Ingen ställde heller frågan. Kommer den som har skannat papper på Sjöfartsverket plötsligt bli glödhet på arbetsmarknaden?

Ursäkta. Men detta är klassiskt sossetrams! 

Läs även:
Tove Lifvendahl, Fnordspotting

21 kommentarer:

en väldigt sur tant sa...

Socialsekreterarassistenter?
Låter rent av skrämmande på grund av sekretess att outbildade skulle arbeta med - vad då? Som fd socialsekreterare med assistent (utbildad sekreterare med social grundutbildning) kan jag inte se några som helst arbetsuppgifter som en outbildad, kanske inte ens svensktalande, kunde sköta annat än öppna dörrar och koka kaffe.
5000 jobb är bara pyssel för bättre politikersamvete och slöseri med skattepengar.

Hur blev det förresten med Perssons hjälparbetare som skulle byta gardiner och sånt? Noll?

Hans Li Engnell sa...

Jag reagerade också för just "socialsekreterarassistenter". På mitt jobb ser jag inget som helst utrymme för en outbildad med bristfälliga språkkunskaper. Och vad kaffe beträffar har vi kaffemaskiner. :-)

Riga sa...

Butler i tunnelbanan?

Anonym sa...

Det finns absolut inget behov av "lärarassistenter". Ingen annan än läraren kan sköta dokumentationen, annars skulle ju läraren först behöva dokumentera för att assistenten skulle föra in i mallarna. Dubbelt jobb alltså. Det behövs inte ens någon som kokar kaffe på en vanlig arbetsplats, arbetsgivarna har oftast leasingavtal med ett företag som tillhandahåller och servar kaffemaskinen. För att få kaffe trycker man bara på en knapp. Likadant med kopiering. Bara att trycka på en knapp, man behöver inte ens stå brevid och titta på. Och 5000 skattefinansierade "jobb"? Till hur många hundra tusen? Löfven & co behöver informeras om vad "jobb" är för något. Det är något som drar in pengar, inte något som skapas av staten och bekostas av skattebetalarna. DI-artikeln om Sveriges väg mot ekonomisk ruin är högaktuell.

Anonym sa...

Stackers stackers Stefan Löfven!
Han har verkligen inte en aning vad han ska göra nu.
Så han och Jämtinskan spurtar vidare i kampen om titeln som Sveriges Bagdad-Bob.
Inte kan han räkna den gode Löfven och inte kan han räkna med samarbetsregeringskollegorna heller.Kanske är det därför han inte riktigt orkat ta sig an ett riktigt utspel utan nöjer sig med lite tjobbel så här på demonstrationsdagen.Nåt måste han ju ändå säga när han får en mikrofon?
Han vet att imorgon är en annan dag och 1:a maj är inte så mycket att anstränga sig för.Det räcker med några fanor och lite plakat en dag som denna.

Frihetsgudinnan sa...

Dessa kan väl rensa bort maskrosor i den offentliga sektorn ;-)

Anneli sa...

Håller med om att detta är trams! Varken socialsekretarassistenter eller lärarassistenter kommer att vara till någon nytta. Det är INTE lämpligt att placera outbildade utlänningar i varesig skola, förskola, äldrevård eller på socialkontoret. Dessa verksamheter finns inte till för att användas som nån slags dagverksamhet. Men visst, på min skola där jobbar skulle vi behöva nån som sköter Selectamaskinen, plockar i och tömmer diskmaskiner och torkar bord i personalrummet. En person kan posteras i kopieringsrummet också, fast det måste vara någon som är tekniskt lagd för att kunna fixa kopiatorn när det blir pappersstopp, tonerbyte etc. Så då är det väl ett alltför avancerat jobb ändå...

De går inte på offensiven direkt, sossarna. Allt detta prat om den svenska modellen och jobbskapande utmynnar i detta lama förslag.

Alexander A sa...

Mja.. Kan man tvinga in socialbidragsuppbärande individer i detta så kan det ju ge en positiv effekt i slutändan. De slutar att bara larva runt på socialbidrag och söker jobb lite mer aktivt eller kanske tom lär sig ordentlig svenska så de faktiskt kan få ett jobb?

Det finns otaliga skitjobb man kan slänga in folk på att utföra för att uppbära socialbidrag. Kratta stränder, plocka upp sopor på sagda stränder, sortera sopor, osv. Sätt gärna in resultatorienterade personer som team-leaders för dessa individer.

Vi jobbar alldeles för lite med incitament i Sverige. Är du kass och lat? Här har du en spade, skyffla skit, så kanske du sen uppskattar det där jobbet du tyckte du var lite för bra eller fin för. Min äldsta grabb gnällde för ett tag sen över hur jobbigt det var att gå med sopor och plocka diskmaskinen varje dag. Jag satte honom då på att städa badrummet, toaletten samt sortera tvätt. Efter två veckor bad han om att få återgå till att gå med sopor samt plocka diskmaskinen. Så, problemet löst. Inget mera gnäll från hans sida inte..

Anonym sa...

5000 nya fräscha färska utlovade jobb.....och hur många behövdes sa ni?
Å fan så många...

Anonym sa...

Jag såg nån siffra på ca 850000 som idag lever på socialbidrag (eller vad det nu heter) och om 4 år beräknas det vara mellan 1 till 1,4 miljoner.

Hans Li Engnell sa...

Jag såg nån siffra på ca 850000 som idag lever på socialbidrag (eller vad det nu heter) och om 4 år beräknas det vara mellan 1 till 1,4 miljoner.

Nej, det du tänker på är hur många som försörjs av någon sorts bidrag (inklusive a-kassa), inte bara försörjningsstöd. Nog för att det är många som lever på soc, men så många är det inte.

Dr Mabuse sa...

Allvarligt talat har det här landets politiker tillsammans - inte bara flumvänstern, utan även Reinfeldts förra kompani - skapat en grogrund för en framtida stagnation som förmodligen kommer att bli episkt och föremål för många framtida s k case studies inom statsvetenskapen och andra akademiska discipliner. Ämnet att studera blir hur ett litet land som gjorde en beundransvärd raketkarriär bland länder sedan frivilligt bestämde sig för att retardera till ett land på dekis. En nordisk variant av bananrepublik.

Att postkoloniala teorier även fått praktiska utövare inom förvaltning, politik och media har givetvis underlättat resan. Radikalerna från 68-rörelsen som växt till sig och gjort karriär i samhället har yrvaket och glatt "trätt i tjänst" igen när chansen uppstod. Vår självpåtagna roll som Moralisk Stormakt med en invandring som all världens bedömare häpnar över...ja, då skapar man trots Goda intentioner mer av de problem som redan lyser igenom på så gott som ALLA plan i landet då vi redan är världssämst på integration och att få invandrare i arbete. Vi har redan att tampas med: bostadsbrist, skolans förfall, arbetslöshet, utanförskap, ökad press på socialtjänst och polis, utarmning av försvaret, pensionssystemets obevekliga urgröpning, undanträngningseffekter i vård och omsorg, radikalisering - först i storstäderna men även likt ringar på vattnet även ute i landet...

I övrigt vänligt sinnade länders underrättelsetjänster och poliskårer häpnar och rasar över vår sanslösa naivitet med många asylanter utan fastställd identitet. För att inte tala om de som vistas i landet utan myndigheternas vetskap! Just tryggt med den volatila verklighet vi lever i.

Det är 1:a maj och vi har en arbetarrörelse som leds av politruker, postmarxister och karriärister. Med undantag för stackars Löfven som är en marionett. Mona Sahlins insats skall inte underskattas. Av henne drevs många vettiga sossar ut i kylan.

Anonym sa...

Alla drar sitt strå till stacken för att förstärka Löfvens migrän.
Thorwaldsson säger att LO:are inte giller MP.
Självaste Lena Mellin på självaste Aftonbladet påstår att Löfven ljuger om Alliansen på självaste 1:a Maj.
Bah Kunkhe tycker att man hälsar som man vill om man vill.Tvärtemot vad Löfven säger.
Tvärtemot vad hennes språkrör skriver.Det är en viktig fråga tycker hon.
Ingenting blir bättre av imamen i Malmö.Inte ens att ansvarig MP:are ska uteslutas.

Löfven närmar sig the point of no return.Han kommer att implodera.
Fars eller tragedi?

Fd moderat sa...

I höstas talades det om kompetensregnet till Sverige. Vad hände med det?

Anonym sa...

Nog finns det jobb att göra som idag är bortrationaliserade av ekonomiska skäl.
Stränder, parker, trottoarer, vägrenar, gång/cykelvägar mm ser idag rent bedrövliga ut med både skräp och oklippt gräs och buskage.

Att en lärare eller socialsekreterare skulle behöva en outbildad och språkmässigt obegåvad assistent, eller att jag som kund vilja ha mina matinköp paketerade i kassar, är en idé som endast en panikslagen politiker kan föreslå.

Men renhållningsmässigt finns det hur mycket som helst att göra då både svenskar och kulturberikare delar problemet att är det längre än armlängds avstånd till en skräpkorg, så slängs skräpet på backen eller ut genom fönstret.

Per

Unknown sa...

Om man nu ska skapa fejkjobb i form av "assistenter" så borde man helt enkelt återinföra läkarsekreterare för att avlasta i vården. Men då behöver man förvisso språket, men det skulle underlätta läkarnas jobb oerhört.

Anonym sa...

Hej.

Här har ni lösningen och planen som nu igångsätts:

Sjukpensionera (ja, jag vet att man bytt namn på det) i hög omfattning alla som är klassade som funktionshindrade eller psykiskt sjuka.

Detta frigör arbeten som nu utförs via Samhall, OSA och dylika verksamheter.

Processa invandrare genom detta system så att de blir berättigade till a-kassa och sjukpenning/-ersättning, och arbetslöshetsstatistiken ser bättre ut.

Institutionalisera och internera funktionshindrade och förståndshandikappade, samt äldre, i de fall där anhöriga är oförmögna eller ovilliga att själva ta hand om familjemedlemmar.

Detta frigör ekonomiska resurser som idag tas i anspråk via LSS och relaterade regelverk.

Kalla det hela för olika positiva ord, och splittra reformerna så att den övergripande bilden blir svårare att se. Arbeta med vagt formulerade mål- och styrningsdokument, och komplettera dessa med muntliga förtydliganden om hur dessa dokument skall tolkas på alla nivåer i organisationen.

Analysera flera olika reformer i vad de konkret medför bortom de vackra orden; vad blir den samlade bilden?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Hans Odeberg sa...

Det där med lärarassistenter låter som en strålande idé!

Tänk tanken att det i vart stökigt klassrum i vårt land sätts in en ilsken afghansk gubbe som hotar varje busfrö med antingen ett besök av klanchefen eller ett rejält kok stryk (kränkhetsanmälningar emot en afghan lär ge svenskt rättsväsen härdsmälta). Genast skulle vi få den lugn och ordning som våra högskoleutbildade, pedagogiska och genuscertifierade lärare inte verkar kunna åstadkomma.

Kanske vi skulle sätta några sådana gubbar i klassrummen på lärarhögskolorna också? Eller rentav i katedrarna!

en väldigt sur tant sa...

Finland har lärarassistenter men de är grädden av grädden bland studenter (har skrivit studentskrivningen) som vill få extra poäng för att ta sig till den eftertraktade utbildningen: lärare. Nu mera lika höga antagningspoäng än till läkare.

Lotta Trouble sa...

@Rikard: Det du beskriver är väl det som sker idag? (Särskilt det där om att "kalla det för olika positiva ord och splittra reformerna så att den övergripande bilden blir svårare att se.")

Anonym sa...

Hej.

@Lotta Trouble:

Stämmer.

Som funktionshindrad, handikappad eller vad vi nu vill kalla det hela är du mindre värd än ett skäggbarn, eller för all del en kvotflykting.

Det vore en utmaning för en ekonom att visa krona per person vem som prioriteras mest med skattemedel.

Slänger vi dessutom in kostnaden per fånge i kriminalvården blir det nog kollektiv kortslutning hos alla goda och gränslösa människor.

Det som är mer skrämmande är beredvilligheten hos offentliga tjänstemän att agera på vaga muntliga instruktioner och vagt formulerade instruktioner och regelverk.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare