söndag 1 november 2015

I samma båt


Det vore lätt att tänka att den dramatiska utvecklingen i vårt land just nu skulle avspegla sig i vilket parti folk sympatiserar med när opinionsinstituten ringer och frågar. Svensk väljaropinion, som väger samman resultaten från de största mätningarna, visar dock på stiltje.  Det händer kort sagt ingenting just nu.

Jag tror att vi ska tolka detta som att väljarna just nu upplever att de inte har någonstans att vända sig. Det hade varit enkelt om den sittande regeringen varit ensamt ansvarig för den kris Sverige nu står inför. Men så är det ju inte. Alliansen bidrog i allra högsta grad till detta kaos under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister. Grunden lades månne långt före Reinfeldt, men det var under hans statsministertid som det började spåra ur på allvar.

Reinfeldt hävdar i en intervju i Dagens Industri att hans "öppna era hjärtan"-tal var en förvarning om den "prövning" som väntade. Den förre statsministern säger också något som illustrerar att inte heller han verkar ha förstått att det är Sveriges migrationspolitik kombinerat med en fallen yttre gräns i EU, inte kriget i Syrien, som skapat det rekordstora asyltrycket:
Vi hade fått entydig information från Migrationsverkets asylprognos att på grund av det politiska läget i världen så väntades ett kraftigt ökat antal människor söka sig till Sverige. Jag har då i en ledarroll som uppgift att berätta för folket vad jag vet. Jag ville berätta att nu kommer en prövning, men vi har sett prövningar förut. Titta på den svenska historien. Folkvandringar har varje gång utvecklat Sverige som samhälle, när grekerna kom, jugoslaverna, folk från Iran och Irak - Sverige växer och anpassar sig varje gång.
Reinfeldt visar dels att han förstod att det skulle uppstå problem men att han aktivt tog beslutet att inte agera preventivt. Det är dåligt ledarskap. Dels att han uppenbarligen är dåligt informerad om hur det ser ut i de svenska utanförskapsområdena i landets storstäder, där det nu främst bor utrikes födda som beviljats asyl i Sverige. Arbetslösheten är mycket högre, kommunen och stadsdelarna går dåligt ekonomiskt och kriminaliteten växer. Antingen tycker Reinfeldt att detta är något vi får leva med just för att folkvandringar "utvecklar Sverige", eller så är han helt enkelt oinformerad och ointresserad. All information når inte alltid dem som sitter i sina elfenbenstorn.

Jag tror att det är alltfler som ifrågasätter Reinfeldts politiska och strategiska geni. Han kommer sannolikt att ses i ett helt annat ljus om tio år. Glorian inom partiet har redan hamnat på sned. Tids nog kommer konsekvenserna av en naiv dåres migrationsuppgörelse med riksdagens tokigaste parti - Miljöpartiet - blir uppenbara även för landets bättre bemedlade.

Så vart ska en stackars väljare vända sig? Det enda som förvånar mig lite med de senaste opinionsmätningarna är att inte soffliggarpartiet har blivit största parti än.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.

Om jag får lov: "Historielös, okunnig, hämndlysten och småaktig dåre" är en bättre karaktärisering av Renfield. Maktfullkomlig och odemokratisk är möjliga påbyggnader. "När grekerna och jugoslaverna kom..." visar hur lite han kan eller bryr sig om verkliga historiska samband. Renfield är lika mycket en broiler som Fridolin. Han vet mao inte att den invandringen skedde som följd av rekrytering i dessa länder, och att de som kom gick direkt in på verkstadsgolvet; inte heller vet han att undervisningen i svenska sköttes av arbetsgivarna i syfte att nyttomaximera arbetskraften. Så sant som det är sagt: lite kunskap är mycket farligt.

Var är de politiska partier som satte Sveriges och det svenska folkets bästa främst, och var oense om metoderna?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Fd moderat sa...

Det finns bara ett parti som tar dessa saker på allvar och det är SD. Alla andra partier har kapitulerat.

En intressant sak sker i Malmö idag, eller inte. Vi får se om polisen vågar riva tiggarlägret.

Fd moderat sa...

I sådana här tider kan t o m en person som jag sakna Göran Persson.

Anonym sa...

@Rikard, lärare

Reinfeldt är varken historielös eller okunnig, han har tvärtom förstått hur saker och ting fungerar och använt sin kunskap till att köpa sig själv en plats i solen när samhället slutgiltigt rasar. Läs hans tidigare böcker så förstår du att han är både intelligent och bildad.

Det är tråkigt att se att så många av de som läser denna blogg är fruktansvärt naiva och fortfarande inte har förstått att ur en munnen hos en svensk politiker på riksdagsnivå kommer det aldrig en enda stavelse som inte är kalkylerad lögn.

Anonym sa...

Den dagen då konsekvenserna av Reinfeldts "politik" blir oförnekliga även för dem som valde honom, då sitter Reinfeldt som miljonär på någon söderhavsö med en paraplydrink och hånskrattar ikapp med sin älskarinna åt de korkade svenskarna, och känner sig stolt över att han tog chansen att sälja ut Sverige för egen vinning.

lensof sa...

Instämmer helt med Rikard men tror också att mannen hade och har en dold agenda, att han ljuger och gör efterkonstruktioner för att hans svek ska komma i bättre dager. Mycket av hans agerande före valet signalerade att han ville komma ifrån det direkta ledarskapet och ansvaret som följer med det. Vad han gör i bakgrunden vill vi nog inte veta.
När han kallade vår invandringspolitik för ett intressant experiment i en intervju fick jag en annan syn på vad han gjorde och sa.
Så inte kommer han ha någon hjältegloria om tio år, snarare skamstämpel.

Fd moderat sa...

Det är möjligt att Reinfeldt och Borg inte är de sämsta på de poster de besatte men de är definitivt de mest överskattade.

Dr Mabuse sa...

Fredrik Reinfeldt.

Genom sitt välvårdade yttre, sin lugna framtoning och goda utbildning lyckades han länge framstå som en stor ledare, en man av värld. Han fick rentav oombedd hjälp av en okritisk journalistkår som gärna ville framhålla hans, och därmed Sveriges förträfflighet i många sammanhang. Rena hjälteporträtt värdigt ett popfanzine fick både han och Borg av självaste DN. ( Ett svenskt och delvis sympatiskt drag - i vilket annat land jublar en Sportredaktion över en fin 9:e placering i slalomen i St Anton eller 12:e platsen på femmilen i Holmenkollen? ) Givetvis har han slitit hårt och framgångsrikt. Jag kan inte ta ifrån honom detta. Men som den hårde ledare han var ( persikan - mjuk utsida hård inuti )som effektivt tystade intern debatt och kritik kom han att göra för landet allvarliga missbedömningar. När han skulle behövt lyssna på rådgivare och kritiker med ryggrad och intellektuell skärpa.

Han och Ullenhag betydde mycket för desinformationen och polariseringen i invandrings/flyktingfrågan. Han körde över såväl Mikael Odenberg som Tobias Billström under förödmjukande former. Och så detta "öppna era hjärtan" (hans finaste stund inom politiken enl Mona Sahlin ), hans resonemang om att vi blir allt friskare och bör pensioneras vid 75-årsåldern och att Sverige har mängder av fält och skogar....

Visst kommer en och annan pigg pensionär att gladeligen jobba längre men sanningen är ju att arbetsmarknaden i allt större omfattning vill göra sig av med 55/60-plussare - hur enkelt blir det för dessa att hitta ett jobb som skall räcka 10 år till i landet som väljer bort äldre i sin åldersdiskriminering? Jag har flera vänner ( journalister, pressfotografer ) som "rationaliserats bort" i medielandskapets nya hårdhänta strukturaffärer. Och inte sjutton har de lyckats sadla om. Trots god hälsa och god utbildning.

Reinfeldts insikt var ju inte bara att vi lever längre utan den bittra, maskerade insikten att skatterna inte kommer att räcka för välfärden med alltfler migranter som inte kommer att komma in på arbetsmarknaden. Därför måste vi på något vis lyckas få jobba längre.

Jag hamnar i den dystra slutsatsen att många kommer att få det riktigt bistert, rent av fattigt i slutet av sina liv trots att de så lojalt betalade världens högsta skatter i hela sitt yrkesverksamma liv. Det brukar sägas att alltfler måste betala dubbelt - dvs teckna försäkringar och andra avtal i syfte att gardera mot systemets haveri efter denna förskingring av våra gemensamma medel. Kruxet är att alldeles för många löntagare inte har de marginaler som krävs att kunna betala dessa försäkringar! Det är mycket, mycket sorgligt.

Till detta sammanbrott har Fredrik Reinfeldt ett stort personligt ansvar genom sitt värv. Även om han gör allt för att skönmåla och korrigera omvärldens bild av honom. Än kan han utnyttja olika media för detta genom sitt privilegium att vara högvilt för okritiska och okunniga journalister i karriären.


Amnexis sa...

Bilderberg-teorierna make more sense now?

Anonym sa...

1 november 2015 12:35

Jag tror inte polisen vågar annat än att riva lägret.Effekterna ute kring landets flyktingförläggningar skulle bli för svåra annars.Ett Bondeoffer!

Ådärkomdenja sa...

Förblir en gåta, varför de andra 7partierna svalde den iskallt icke-empatiske, psykopaten (m)-Reinfeldts 'Det sovande folket'-attack, och fortsatt att t o m öka den morbida folkvandringen till Sverige, som numera betraktas som ett urflippat land internationellt.

Anonym sa...

@1 november 2015 13:23
Psykopater är de bästa lögnarna. Jag såg det redan under hans tid i MUF.

@1 november 2015 15:03
Klockan 16 ska det ske i Malmö. Om det inte sker är Sverige officiellt en anarki.

Anonym sa...

Om vi är så bra på att anpassa oss, varför inte ge visum till Syrier? Eller ta bort visumkrav helt?
Alla de 100 miljoner som Sanandaji har berättat om kan flyga direkt till Sverige, inga nya drunknade i Medelhavet.

Alla politiker vet att då skulle systemet överbelastas på en vecka, och SD skulle bli det mjuka vänsteralternativet.

(Angående Nya Mumintrollet så klarar han sig nog. Tony Blair som krashat i opinionen på samma sätt tar väl fortfarande tiotusentals pund per framträdande. Som Pratchett sade: "Rika tycker inte om att se andra rika svälta." De tar hand om de egna.)

Anonym sa...

Så blev klockan fyra i Malmö då...

utlandssvensk sa...


Fredrik Reinfeldt är möjligen den mest kapabla, kunniga och begåvade partiledare som Sverige har skådat i modern tid. På många sätt en väldigt imponerande individ.

Problemet är väl att det var hat mot etniska svenskar som hela tiden drev Reinfeldt. Han var även väldigt öppen och ärlig med detta hela vägen. Givet hans familjebakgrund är det dessutom helt begripligt.

Vad som däremot är världshistoriens största gåta är att svenska folket två gånger kunde rösta fram en person som öppet föraktade dem och helt uppenbart arbetade för att förinta dem.

Lotta Trouble sa...

Vem är "det nya mumintrollet"?

Anonym sa...

Svetsarn

Anonym sa...

Ja, förbryt mig, jag blandade lite för friskt. Mumintrollet är vad en del kallat Reinfeldt, efter den eleganta profilen. "Nya" är det fåniga "Nya" som Moderaterna lade sig till med.
Ser hur du tänker med Löfven, men tvivlar på om han har en talarkarriär framför sig.