lördag 14 november 2015

Slakten i Paris


Ännu ett islamistiskt terrordåd. Ännu en fruktansvärd förlust av människoliv. I nuläget vet vi inte hur många, men över 120 människor har bekräftats döda.

Stefan Löfven fördömde Parisattackerna och hävdade att "vi står enade med Frankrike i den här mörka, oerhört stora sorgen". Det är en regeringschefs standardfras vid katastrofer. Men vad betyder den i konkret handling? Kommer Sverige delta i strider mot IS tillsammans med Frankrike? Nej. Kommer Sverige börja utbilda soldater som strider mot IS i Syrien och Irak? Knappast.

Tvärtom är Sverige i dag ett land som IS-krigare med lätthet kan komma till, vila upp sig för att sedan återvända till striderna. Vi är en resort för jihadister i dag. Ingen vet hur många det rör sig om. Detta är inte att "stå enad med Frankrike". Det är snarare raka motsatsen.

Sveriges politiker behöver ett uppvaknande. Jag hoppas att det inte ska behöva ske en terrorattack även här för att de ska förstå att det inte längre går att dalta med terrorister. Av Åsa Romsons tweet att döma kan vi utgå från att landets vice statsminister över huvud taget inte förstår allvaret i det som i går inträffade i Paris.

Det öppna samhället måste försvaras. Alltid. Vi ska vara obevekliga och stenhårda mot extremister och jihadister utan att massövervaka vanligt hederligt folk. Detta är en avvägning som politikerna måste klara av. Annars har vi snart inget öppet samhälle kvar att försvara.

Sverige står över huvud taget inte rustat för ett större attentat.

Tidigare bloggat:
Stockholmsmodellen: jobb, bostad och stöd till folkmördare

27 kommentarer:

Ådärkomdenja sa...

Hög tid att den närmast omhuldade islamismen får sin rätta plats. Kulturmarxismen och multikultiivrarna m fl PK-krafter är aldrig sena att hoppa på vissa -ismer, som nästan kan klassas som ofarliga, i stort sett fossiler, t ex fascism, nazism, plus rasism och nationalism. Obetydliga ismer, alldeles särskilt om man studerar terroraktioner. Den "ism" som måste betraktas som ett akut hot mot både folk och nationer är ISLAMISM, den i särklass farligaste mot demokratin, som ses som oförenlig med koranens 'Allah'-välde. Och, det finns ingen "moderat islam", ett påhittebegrepp. Googla på 'Erdogan, moderate, islam' så ges svaret. Turkiets president - Mehmet Kaplans frände - är sunni, vilket innebär den hårda uttolkning som även ISIS står för och tillämpar. Varje muslim som inte öppet tar avstånd från terrordåd, är en medlöpare, via tyst samtycke. Vilket totaldominerar inom denna våldsideologi, förtäckt under epitetet 'religion'.

Dick Erixon's blogginlägg idag rekommenderas, även läsning av Haras Rufia, engelsk, internationellt erkänd terrorforskare.

Idag har ISIS tagit på sig ansvaret för Parisdåden. Vem är förvånad?

Fd moderat sa...

Vi kan tyvärr konstatera att massövervakningen inte hjälpte denna gång heller. Eller kommer man att säga att man måste övervaka mer nu?

Anonym sa...

Standardsvaren i såna här situationer är igång.Det öppna samhället och allt det där.
Så snart vi vet att det är jihadister så kommer nästa sväng med vilka vi inte får skuldbelägga och allt det där.Extremisterna och terroristerna vill att vi ska bli rädda och stänga det öppna samhället.Det är vad de vill.Vi har hört det förut.Många gånger.
Troligen är Åsa Romson en av de få politiker som inte tagit till sig hur det fungerar.
Åsa Romson har den lilla egenheten.Hon tar inte riktigt till sig.
Stefan Löfven kommer också ha en del att ta till sig.
De andra EU-länderna som ska ta sitt ansvar är nog rätt hårdflörtade nu.Hemma-opinioner vill nog inte ha det ansvaret.Fördelarna är inte lika lättsålda längre som de har varit.
Köplustan då var heller inte särskilt stor.
Front National och Marie Le Pen kan tänkas få en del röster nu.
Bryssel får då ytterligare problem. England,Frankrike,Ungern Katalonien,grekiska finanser,Balkan, nya regeringen i Polen etc etc.
Utmaningarna står som spön i backen.Löfven har en del att ta till sig.Han också.

Pyrrhus sa...

Jag håller med i mycket om det du skriver. Detta kan mycket väl vara den sämsta regeringen vi har haft sedan demokratin infördes.

Men rätt ska vara rätt. Sverige har faktiskt en liten styrka i irakiska Kurdistan. http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2715783-debatt-atala-is-svenskar-for-landsforraderi

Anonym sa...

Salladskommunisterna förnekar sig inte.
http://tobbesmedieblogg.blogspot.se/2015/11/dagens-citat-ii-maria-wetterstrand-mp.html

Tack för att du numer skriver min favoritblogg.
/Plainview

Fd moderat sa...

Jag ser i mitt flöde på facebook hur anti-SD-mobben redan börjar utnyttja terrordådet som ett argument mot SD och för att Sverige skall släppa in alla som vill till Sverige. De är helt otroliga.

Anonym sa...

Problemet är dock än vidare. Googla "% of muslims want sharia laws" och du finner flera källor (incl Huffington Post och The Telegraph, inga "hatsajter" alltså) som anger skrämmande siffror. 40% av muslimer i England vill ha Sharialagar. Efter 7/7, uttryckte 20% "sympathy with the "feelings and motives" of the suicide bombers who attacked London". Långt från alla dessa blir jihadister, men 40% av 2,6 miljoner (2011) gör drygt 1 miljon muslimer (!) bara i England som skulle föredra att den engelska konstitutionen och lagen ändras. Då ska man vara medveten om att Sharialagar inte bara är "Lite annorlunda äktenskapssyn" än våra lagar. Vi pratar hela paketet, inkl att homosexuella och judar ska dödas, etc etc. Jihadisterna ger dessa "fredliga" vardagsmuslimer något nytt att sätta sin tilltro till. Någon beskrev muslimer som att "de betraktar sig överlägsna kulturellt, men känner sig ändå underlägsna" visavi väst, vilket ger en grogrund för tankar om muslimsk (alltså inte nödvändigtvis islamistisk) revanch. Detta är också delar av svaret på varför det plötsligt uppstår "radikaliserade" muslimer ur "tomma intet", eller att "en vanlig, hygglig kille" plötsligt drar till IS.

Att blåsa ut islamisterna ur deras hålor är förstås viktigt, och jag förespråkar kraftfulla metoder mot hatimamer, eller ens misstankar om dylika i Sverige, islamistiska organisationer etc. Det är en viktig början. Men frågan är om det räcker, eller bara skulle orsaka ytterligare muslimsk bitterhet. Snarare behöver vi ta in de genuint väst-orienterade muslimerna, alltså de som genuint vill leva här och som delar våra värderingar. De kan vara viktiga broar också för andra, muslimska efterföljare. Men också för oss ickeinitierade svenskar. Vi har ju faktiskt åtminstone en handfull sådana personer i Sverige; Mohammad Omar, Hanna Gadban, Sakine Madon, Nima Ali Golam-Pour, Nesrin Sjögren m fl. Det är de som kan dels få oss att förstå, dels visa vägen. Lyssna på dem, ge dem allt vårt stöd.

Anonym sa...

Tidningssida efter tidningssida fylls med samma förutsägbara artiklar.En attack på det öppna samhället-varianten.Man är lika chockad över att det kunde hända igen som man är över flyktingvolymernas ökande antal.Ingen förstår det ofattbara enligt berättelsen.Ingen kunde förstå det ofattbara enligt berättelsen.
Man kunde tycka att någon dyr investering i en kostsam kristallkula aldrig varit nödvändig då det mesta borde ha kunnat klurats ut av en medelbegåvad i förväg.Vilket de medelbegåvade också gjort.Dumskallarna däremot är chockade och överraskade igen.Som dumskallarna alltid är.
Frågan är: vad sysslar genierna med?

Jan Jansson sa...

Det lustiga är att det inte är förbjudet att strida för IS enligt svensk lag. Man har pratat om att förbjuda det, men eftersom man är mån om sina muslimska väljare så händer inget. Hyckleri, skitnödighet och extrem flathet som vanligt...

Anonym sa...

Är förespråkande av stängda gränser och krig verkligen "frihetligt perspektiv", herr Engnell?

Det har inte slagit Engnell att det är den franska statens interventionism i Mellanöstern som gjort dess medborgare till måltavlor för terrorister?

Vaniljam sa...

Klimatalarmisterna menar att den globala uppvärmningen kommer att döda hundratals miljoner människor. Åsa Romson tror på detta och menar att det som sker på klimattoppmöten kommer att förhindra hundratals miljoner människors död, i Frankrike är siffran runt 140. Hon har sagt mycket idiotiska saker men jag förstår inte hur hon kan få kritik för detta. Det korkade hon gjorde var att inte stå på sig och försvara sin tweet utan dra tillbaka den.

Jag har följt denna bloggen länge, tråkigt att du har gått från att göra välskrivna poänger med kritik mot folk som förtjänar den för dumma saker dem har gjort till till att bara hoppa på tåget utan att tänka själv. Jag har sett det i något enstaka tidigare inlägg också. Förr kritiserade du politiker när de ljög eller hycklade, nu verkar du snarast kritisera för att någon annan har gjort det.

Åsa är vanligtvis ett öppet mål att kritisera men här gjorde hon något som jag gärna skulle se andra politiker göra: stod upp för vad hon ansåg viktigast i en krissituation. Jag tror inte på klimatalarmisernas undergångsprofetior men jag tycker det är beundransvärt att hon fokuserade på den stora bilden istället. Är det något hon ska ha kritik för så är det väl snarare det faktum att hon plockade ner tweeten, det antyder ju att hon efter lite eftertanke visst tyckte att de 140 fransoserna som dog idag är värda mer än dom hundratals miljoner människorna hon tror kommer dö i framtiden.

Anonym sa...

Vita män och kvinnor skall ge tusan i att "sprida demokrati" i muslimska länder.

Låt muslimerna vara ifred. Låt dem själva utveckla sitt inbördeskrig som pågått sedan 600-talet.

Låt dem leva med sina diktatorer som faktiskt verkade var de enda som kunde hålla ordning på deras motsättningar. Den arabiska väststödda våren var ett kvalificerat omdömeslöst vansinne.

Låt muslimerna genomgå sin alldeles egen upplysningstid och låt dem göra det på hemmaplan, de skall inte befinna sig i västvärlden och vi skall inte peta hos dem.

Vita män och kvinnor skall inte försvara de befintliga onaturliga muslimska statsbildningarna utan istället låta de muslimska länder falla i bitar och göra en redig omstart. Klanerna får då styra i sina naturliga områden och på sikt de kanske kan bilda mer vanliga stater, kanske med andra klaner som är dem tillräckligt lika så att de kan samexistera.

Låt muslimerna vara ifred! Hemma hos sig.

Amnexis sa...

Anonym 14:39:

Var det franska staten som låg bakom det Ottomanska imperiet också? Ett av det mest blodtörstiga och mest slavhandlande imperiet i världshistorien. Byggt på den islamska religionen och Sharia.

https://pbs.twimg.com/media/CTvC51oW4AAWSQf.jpg

Dags att sluta skylla på väst nu och inse att problemet finns i islams religiösa texter som uppmuntrar till bl.a. terror och våldtäkt för att sprida islam över planeten.

Anonym sa...

Vaniljam

Din argumentation torde väl innebära att vi även skall "respektera" muslimer som går bananas eftersom de gör vad de tror är rätt?

Halsingen sa...

@ Amnexis

https://yourlogicalfallacyis.com/strawman

Hävdar du t ex Muslims4liberty uppmuntrar till våldtäkt och terror?

Anonym sa...

Sveriges radio p1 intog en indignant ton och undrade bekymrat hur vi kommer tillrätta med det unkna tankegods som ligger till grund för och som ger sitt passiva stöd till denna ytterligare en i raden muslimsk kulturyttring.

hahaha. Knappast.

/Sofie

Anonym sa...

-ism är en sjukom

Anonym sa...

Nu ska vi låtsas som om det krävs något slags avancerat maskineri för att attackera det öppna samhället.
I Sverige utvisar vi inte IS-krigare till länder där det krigas.Det vore inte humant eftersom de då kunde dö.Inte heller ska/får flyktingar kontrolleras i gränskontrollerna efter så kallade markörer.En kontroll av någons identitet får inte ske beroende på språk,hudfärg,hårfärg eller liknande.Om det betyder att polisen kollar 4 svenskar och sedan någon med annat utseende, eller möjligen använder sig av något slags slumpgenerator kan man ju fundera över.Det kontrolleras ju enbart med stickprov enligt högre ort och makter.
Egentligen förstår väl alla att vad som krävs är att någon/några tar sig in i ett land och har tillgång till vapen och bomber.Sedan kan man hämta sina mål från Google Maps och börja skjuta.
Särskilt avancerat är det inte i varje fall.

Anonym sa...

@Vaniljam

Jag kan inte svara för Hans Li, men jag undrar hur du tänker om detta: vi har mycket stora grupper invandrare från mellanöstern och Afrika i Sverige, som inte är det minsta integrerade i samhället och som inte talar svenska i någon större utsträckning.

Hur ska ni få alla dessa människor att anamma era miljökrav? Jag har aldrig någonsin träffat någon mellanösternmuslim som källsorterar, i själva verket kan jag inte ens erinra mig någon som har förstått varför dom konstiga svenskarna har olika färger på soptunnorna.

När jag bodde i hyreshus fick vi gång på gång arga brev och till slut höjd hyra från hyresvärden som var tvungen att betala böter till sophämtningsföretaget för att "någon" slängde vad som helst i kompost-tunnan. Självklart var den arga lappen skriven på svenska, och självklart bekostade kommunen den höjda hyran för "vissa" i huset, och självklart så hade detta absolut ingen effekt på vilken slags skräp som slängdes i komposten.

Anonym sa...

Detta är bara ett mycket litet exempel ur verkligheten, och det spelar kanske inte så stor roll när allt kommer omkring, och kompostering kan ju kännas futtigt jämfört med att folk flyr från krig, även när man inser att kompostexemplet bara är en del av en "helhetsmentalitet".

Men fortfarande, hur tänker ni goda miljömänniskor att ni ska kunna fortsätta ert miljöarbete i ett Sverige med etniska enklaver som aldrig nås av er miljöpropaganda? Människor som inte delar våra värderingar eller ens vårt språk?

Det goda miljöarbetet kan ske i Sverige för att lydiga, snälla svenskar som jag lyssnar på argumenten för varför jag ska offra min tid på miljötänkande för gemenskapens skull.

Nu när ni har förstört denna gemenskap, har ni/vi verkligen vunnit då?

Om vi skippar till själva kärnan: tror du att det enda som behövs är att fältbiologer och naturskyddsföreningen lär sig arabiska?

Anonym sa...

Rätt bestickande med inlägg som ifrågasätter det frihetliga perspektivet.
Man kan lätt föreställa sig att just det perspektivet är det viktiga i sammanhanget.
Några offer här och där spelar inte så stor roll om man bara har rätt perspektiv.
Så länge man själv inte är ett offer förstås.Då förändras berättelsen lite.

Får man dra till och chansa en aningens lite så är det någon av Annies fotsoldater från Stureplan som betraktar världen ur sitt perspektiv?

Anonym sa...

@Vaniljam angående tidigare inlägg av mig 19:26

Jag skäms för att jag inte läste ditt inlägg ordentligt

*drar sig tillbaka med rödblossande kinder*

Amnexis sa...

Halsingen:

Mitt inlägg är ingen strawman. Läs Koranen, haditherna och Siran. Allt är beskrivet där. Att sen vissa kulturella muslimer tar avstånd från sina religions religiösa texter är ju lovvärt. Men extremt sällsynt. Ahmadiyya är en annan lovvärd muslimsk gren. Men återigen, en extrem minoritet. De har inga egna tvprogram på Al Jazeera likt Yusuf al-Qaradawi. De har inget inflytande i arabvärlden.

Hur kommer det sig att "Fredens religions" extremister inte är extremt fridfulla?

Jag skulle gärna gå med i en muslimsk demonstration mot IS, Jabhat al Nusra (al Qaida) och andra våldsbejakande islamska extremister, men jag har hittills inte hittat någon...

Kanske du känner till någon sådan?

Anonym sa...

DN idag

Annika Ström Melin: Gränser stängs och länder utnyttjar attentaten för att strunta i sina åtaganden.

Vaniljam sa...

Anonym 16:20

Naturligtvis har du rätt. Att tweeta "låt inte 140 döda människor idag hindra oss från att rädda hundratals miljoner i framtiden" är självklart jämförbart med att döda oskyldiga. Det är ju i princip samma sak.

Anonym sa...

Vaniljam
nu var det inte så Åsa Romson skrev i sin tweet eller hur?I varje fall inte i den tweet som hon raderat och bett om ursäkt för.Och alltså inte i den tweet hennes statsminister kritiserat henne för.
Som jag förstår det borde du kritisera Åsa Romson för att vara för feg för att stå för den tweet hon faktskt skrev och som hon sedan raderade.Du borde också kritisera Stefan Löfven för att inte försvara sin vice statsminister och miljöminister för den tweet hon faktiskt skrev.Du borde kritisera regeringen, det röd-gröna samarbetet, för att vara ryggradslöst och populistiskt när det ögonblickligen böjer sig för så kallade twitter-stormar.
Istället försvarar du Åsa Romson genom att tolka en tweet som hon skrev och sedan raderade för att hon var för feg för att stå för den.Känns det meningsfullt?

Vaniljam sa...

Anonym 09:45

Jag har svårt att tolka den tweeten på något annat sätt. Hon anser att framtidens klimat är viktigare än 100 döda fransoser idag.

"Det korkade hon gjorde var att inte stå på sig och försvara sin tweet utan dra tillbaka den." citerat ur min första kommentar

Regeringen och Romson får gott om berättigad kritik för sin populism och ryggradslöshet. Det jag tycker är tråkigt är att Hans som för det mesta ger välriktad och förtjänt kritik kritiserar bara för att någon annan har gjort det.

Om det känns meningsfullt, ptja. Om Hans håller med om det jag skrev så kanske han nästa gång kritiserar mer rimligt och eventuellt kan övertyga någon som från början inte höll med om att han har rätt.

Om han inte gör det så vet jag i alla fall att jag har irriterat någon i ett kommentatorsfält till en blogg och det känns alltid bra :)