fredag 6 november 2015

Botten is nådd


Gårdagen bjöd på ett slags passiv dramatik när regeringen via Morgan Johansson på ännu en pressträff konstaterade att Sveriges gräns är nådd vad gäller asylmottagande men att regeringen inte ämnar lägga om sin asyl- och migrationspolitik.

Resultatet blir smått bisarrt. Regeringen säger öppet att den hoppas att många asylsökande vänder vid gränsen, men den har inte för avsikt att hindra någon att komma hit eller medelst de verktyg den förfogar över - såsom föreslå lagstiftning - agera handlingskraftigt.

Jag biter mig fast i påståendet att ingen hade kunnat förutse denna situation då ökningen varit så dramatisk de senaste sex veckorna. Det är helt enkelt inte korrekt. Migrationsverket skrev i sin prognos den 4 november 2014 att en "förhöjd asylprognos kräver samhällsplanering" och tog höjd för så många som 105 000 asylsökande till Sverige under 2015. Alltså nästan exakt det antal som nu har kommit till Sverige den dagen Morgan Johansson kallade till presskonferens för att konstatera att vi inte längre kan garantera tak över huvudet.

Signalerna fanns där för den som var intresserad. Redan för ett år sedan hade alltså regeringen och riksdagen informationen om att 2015 kunde komma att bli riktigt, riktigt besvärligt. Redan för ett år sedan hade regeringen kunnat kalla till samtal och föreslå åtgärder för att bemöta detta. Ingenting gjordes. Så sent som i maj 2015 kallade Stefan Löfven situationen för "en liten ansträngning".

För Migrationsverkets räkning har läget varit ansträngt i tre års tid, då myndigheten fick slut på egna boendeplatser och tvingats köpa upp dyra och ofta mindre bra asylboenden i privat regi. Den kris vi ser nu är inte plötslig på något sätt, och det var verkets Mikael Ribbenvik tydlig med när han fick frågan i går.

Någon samhällsplanering från regeringens och riksdagens sida blev det alltså aldrig tal om. Många av landets större medier har hjälpt till att förminska frågan och peka finger åt alla som velat föra en seriös diskussion. I november i fjol skrev Aftonbladets ledarredaktion att "högern är besatt av flyktingpolitik", och så sent som i morse satt samma ledarskribent i Sveriges Radio och anklagade Ivar Arpi för att "svartmåla" situationen.

Problemet har varit att regering och riksdag under lång tid slagit dövörat till. De har låtit naiv politisk retorik styra och haft föreställningar om att öppna svenska hjärtan är detsamma som svenska boendeplatser. Nu är boendeplatserna slut.

Vi har därmed fått en mycket märklig situation där regeringen har kapitulerat och lagt hela ansvaret för sin migrationspolitik på Migrationsverket och polisen. Redan i dag kommer många människor över gränsen utan att söka asyl. Vart de tar vägen eller vilka de är vet ingen. Utöver detta tänker sig alltså regeringen att även människor som söker asyl ska släppas vind för våg.

Detta kan vara början på en tid av överbelamrade centralstationer med sovande asylsökande i tusental och kanske en ny sorts migrantläger runt om i landet. Det blir intressant att se hur polisen agerar då. Något politiskt stöd har den knappast att vänta.

Läs även:
Fnordspotting, Den sjätte mannen

16 kommentarer:

Anonym sa...

Demokratins dödgrävare slår till.Igen.

JohJoh sa...

" och lagt hela ansvaret för sin migrationspolitik på Migrationsverket och polisen"

Glöm inte kommunerna som kommer få ta största smällen.

elina sa...

Det löser sig säkert! MP vill att vi ska överlåta plats i våra hem. Hur många miljöpartister finns det? De som röstade på MP 2014 var 429 275. Om alla tar två så är problemet löst för ett par år i alla fall.

Riga sa...

Bara jag som börjar få koncentrationsvårigheter på både arbete och övrigt liv samt dålig nattsömn?
Finns någon historisk parallell till detta totala vansinne?
Tror man migrationsverket kan göra ett bra arbete om de ska snubbla över folk på sin arbetsplats.
Det är inge slump att man på flyget säger: "vid tryckfall, ta först på din egen mask, hjälp sedan andra".


Enda jag kan tänka mig är hur Sveriges företagare kände sig när Feldt höll på att baxa igenom löntagarfonder.

Hans Li Engnell sa...

Nej, du är inte ensam. Jag måste, tyvärr, erkänna att situationen påverkar även mig. Både i humör och nattsömn. Eftersom jag arbetar inom kommunen ser jag dagligen vilka effekter detta får för olika verksamheter, och inte minst för de sönderstressade anställda som arbetar direkt med ensamkommande.

Thomas sa...

För somliga är flyktingbaaarnen närmast en talisman - och det beror förstås också på att inget har så hård och direkt känslomässig effekt som bilden av barn i allvarlig fara. Från Sveriges Radios nyhetssajt:

"Men de sex partierna bakom migrationsuppgörelsen är oense om vad som ska gälla för just de flyktingar som kommer till Sverige utan sina barn, och därför får tillfälliga uppehållstillstånd, men som senare tar hit sina familjer. Ska deras tillfälliga uppehållstillstånd automatiskt omvandlas till permanenta?

För Johanna Jönsson, Centerpartiets migrationspolitiska talesperson, är det självklart att även dessa barn och föräldrar ska få stanna permanent.

- I överenskommelsen har vi ju sagt att barnfamiljer ska ha permanenta uppehållstillstånd. För oss är en barnfamilj en barnfamilj, oavsett om man kommer tillsammans eller om man återförenas senare."

Miljöpartiet går lika hårt in för att anhöriginvandring med PUT ska vara norm - det innebär att alla dessa sedan får medborgarskap automatiskt om de stannar kvar i landet! - och underförstått att varken familjeband eller ålder ska få granskas tydligt. Det betyder förstås att MP går all in för ankarbarn som används för att dra hit hela storfamiljen under flera år framåt, men detta begriper varken centern eller miljömullarna - kanske inte heller Morgan Johansson.

Den ekonomiska och politiska debiliteten i detta är...anmärkningsvärd.

Anonym sa...

Efter morgonens bisarra nyhetsinslag med MP där de sade att den som tar emot en flykting i sitt hem ska få betalt, och på det viset skall Sverige spara 1 Miljard är jag säker på att undergången är nära. Och den miljöpartist som efter detta inte tar emot 1 eller 2 som Elina redan skrivit kommer jag hädanefter kalla både hycklare och rasist.

För övrigt undrar jag vad de tänker göra efter att alla lediga rum i de svenska hemmen är fulla, vilka utanför boxenbostäder ska då komma på tal?
Varför inte erkänna att dagens miljöpartistiska migrantpolitik är och var från början dödsdömt, och helt enkelt stänga gränsen, skicka ut alla som inte har legitimt skäl att stanna i Sverige, dra in samtliga samhällsresurser till illegala ekonomiska migranter mm, och slutigen be övriga europeiska länder om ursäkt för den hårda ton dagens regering haft i sitt humanitära stormaktsrus.

//Per

Utlandssvensk sa...

@ Riga,

"Finns någon historisk parallell till detta totala vansinne?"

Jag har faktiskt letat en hel del och det enda jag hittar är Paraguay på 1800-talet. Visst, det var då inte fråga om någon immigration, men det var utan tvekan ett litet land som fick absolut storhetsvansinne och i princip begick självmord.

Du kan googla själv, men kortfattat kan man säga att lilla Paraguay under väldigt lång tid gjorde absolut allt man kunde för att provocera sin enorma grannar, Brasilien och Argentina. Dessa var väldigt ovilliga att dras in i någon konflikt, men till slut lyckades Paraguay.

Resultatet var the War of the Triple Alliance 1865-1870 och "as much as 60% of the population and 90% of Paraguayan men died from combat or, more often, from disease and starvation. "

Det är en ganska bra parallell, tycker jag.

Utlandssvensk sa...

@ Per,

"Varför inte erkänna att dagens miljöpartistiska migrantpolitik är och var från början dödsdömt, och helt enkelt stänga gränsen, skicka ut alla som inte har legitimt skäl att stanna i Sverige, dra in samtliga samhällsresurser till illegala ekonomiska migranter mm, och slutigen be övriga europeiska länder om ursäkt för den hårda ton dagens regering haft i sitt humanitära stormaktsrus."

Jo, man kan ju alltid drömma. Mer realistiskt är att hela den nuvarande politikergenerationen (minus SD) måste bort innan något sådant kan komma på tal. Personligen tror jag inte att de kommer att lämna frivilligt, men vi får väl se.

Sen, vänligen SLUTA ATT SKYLLA PÅ MP. Visst, de har en del av skulden, men i huvudsak är det alliansens gamla migrationspolitik som bara fortsätter och utan tvekan var detta även ett krav för att de skulle ge Löfven makten via DÖ.

Istället för "miljöpartistiska migrantpolitik" kan man med fördel använda "reinfeldtska migrantpolitik" eftersom det inte finns någon som helst tvekan om att det är han som har varit drivande, långt mer än MP.

Anonym sa...

Riga:
Mycket bra liknelse.

Själv bor jag utomlands sedan många år, men den här frågan är det sista jag tänker på varje kväll innan jag somnar. Håller som bäst på att flytta de kvarvarande investeringarna till utlandet så att jag kan hålla ett rum ledigt åt släktingar om det skulle behövas.

Utlandssvensk sa...


Kristian,

"så att jag kan hålla ett rum ledigt åt släktingar om det skulle behövas."

Ytterst hedervärt och anständigt! Att hjälpa sina nära och kära att komma ut är vad man kan göra, även om de själva inte alltid fattar behovet. Ofta hjälper det om de får komma någon vecka och se hur livet är i ett fungerande västland.

Frihetsgudinnan sa...

Invandringseländet började på 80-talet. Och det kraschade när Bengt Westerberg upphävde Luciabeslutet. Och sedan dess har förfallet bara accelererat. Och det är endast SD som har sett vartåt det bär. Måhända att några av Sd'arna som var med då partiet grundades var stollar men de försvann ganska så snabbt. Detta kan inte i all oändlighet användas som propaganda mot SD, de är ju det enda parti som förstått vartåt det bär och har en politik som botar Moder Sveas svåra parasitsjukdom. Släng nu alla fördomar överbord och stöd uppropet om folkomröstning som SD kallar till.

utlandssvensk sa...


@ Frihetsgudinnan,

Jag håller med helt!

Fullkomligt groteskt att vända sig till partierna som har skapat eländet med förhoppningen om att de ska lösa det.

Sen tror jag tyvärr inte att SD kan rädda landet heller. Men de lär försöka om de får chansen och dessutom finns det då goda möjligheter att folkmördarna i sjuklövern ställs till svars för sina brott.

Anonym sa...

Nu har Morgan förstått att vi nått gränsen för vår förmåga att ta emot flyktingar. Det var på tiden! Men jag kan ändå inte släppa tanken att nu är det många som behöver asyl som inte får en hjälp de behöver och att detta beror på att vi varit alldeles för släpphänta i vårt flyktingmottagande tidigare och därför finns här alltför många flyktingar som saknar asylskäl. Vem är då felet? Jag anser att blockpolitiken är den verkliga skurken. Om inte moderater och socialdemokrater varit så envisa med att det skall finnas tydliga alternativ i den svenska politiken hade vi säkerligen haft en förnuftig flyktingpolitik. Nu är moderater och socialdemokrater så makthungriga att de gärna samarbetar med miljöpartiet, under förutsättning att de får bedriva sin egen alternativpolitik. Det handlar ofta om att höja eller sänka skatter. För att detta skall vara möjligt måste de låta miljöpartiet få igenom sina hjärtefrågor. Bland dessa hjärtefrågor ser jag bensinskattehöjningar, semesterskatter på flyg och flyktingmottagning. Om nu moderater och socialdemokrater tror att vanligt folk vill ha dessa tydliga alternativ, då tror jag att de har fel. Vanligt folk vill ha ett av alternativen eller allra helst att de stora partierna samarbetar! 93% av svenska folket vill ha ett annat parti än miljöpartiet och få om ens några av miljöpartiets hjärtefrågor ryms inom socialdemokraternas eller moderaternas partiprogram, varför skall de då vara så maktkåta att de böjer sig för miljöpartiet? De borde förstå att många röster hamnar på ett annat parti än socialdemokraterna eller moderaterna så länge dessa inte samarbetar.
Nu borde vi vara lite effektiva och skicka iväg alla som inte har rätt till asyl. Men då kommer nästa problem. Regeringen har blivit ovän med poliskåren. Är det troligt att våra poliser letar upp de som inte fick asyl eller papparelösa som driver omkring? Polisen vet ju att om de lyckas utvisa dessa kommer miljöpartiet att kräva att regeringen att släpper in fler flyktingar och det blir egentligen ingen skillnad i landet. Om vi ska lyckas med en rimlig flyktingpolitik måste Sverige ha samma flyktingregler som resten av Europa. Därför anser jag att vi borde ha ankomstkontroller på färjor där vi bara släpper iland de som har korrekta resedokument eller de som söker asyl och lämnar fingeravtryck vid en snabb registrering. Övriga släpps inte iland utan får följa med färjan tillbaka till avresehamnen. Fransmännen och engelsmännen lär ha något avtal om att engelsmännen gör kontroller i Calais och när jag reste till USA kontrollerades jag av amerikanska myndigheter på Kastrup. Varför kan inte Sverige ha kontroller i tyska hamnar, vid öresundsbron och på tågen över Öresund? Är detta möjligt så länge miljöpartiet kan manipulera moderater och socialdemokrater som om de vore marionettdockor? Jag har svårt att tro det.

Anonym sa...

@Frihetsgudinnan:

Nej, Sveriges invandringskatastrof blev ofrånkomlig, och endast en tidsfråga, år 1975 när Olof Palme fick riksdagen att bestämma (!) att Sverige skulle bli mångkulturellt.

Lagstiftningen föregicks av mer än 10 års intensiv ideologisk kamp i media. Rekommenderar Lars-Erik Hansens doktorsavhandling från 2001 "Jämlikhet och valfrihet - en studie av den svenska invandrarpolitikens framväxt", det är en mycket bra sammanfattning och den är lika aktuell idag trots att den skrevs för 15 år sedan.

Utlandssvensk sa...

"Nej, Sveriges invandringskatastrof blev ofrånkomlig, och endast en tidsfråga, år 1975 när Olof Palme fick riksdagen att bestämma (!) att Sverige skulle bli mångkulturellt. "

Jo, Palme drev igenom det där 1975 och vi hade sen även en del 3je världen immigration på 80-talet. Likväl kan man inte bortse från att sossarna fattade luciabeslutet 1989. Detta var det absolut enda riktigt vettiga som har hänt i Sverige på området de senaste 40 åren och innebar en total normalisering av vår immigrationspolitik jämfört med övriga västländer. Att detta revs upp 1991 av Bildt-Westerberg är en av de största tragedierna i vår historia. Det är först under innevarande år som vi har lyckats att nå upp till det inflöde av asylsökande som vi då hade.

Birgit Friggebo hette folkpartitanten som var ansvarig minister för invandringen då.

Här är hon i en liten video från den tiden:

https://www.youtube.com/watch?v=YQSkfqj9ikc