tisdag 10 november 2015

Börjar Moderaterna ladda för nyval?


Det moderata förslaget att i praktiken stänga den svenska gränsen för att få kontroll över en urspårad situation till följd av migrationspolitiken har rört om i grytan. I sociala medier har tokvänster och grönhöger turats om att fördöma Moderaternas utspel.

Centerpartiet var snabba med att säga nej. Men att regeringen inte omedelbart stängde dörren för förslag som går stick i stäv med dess egen migrationspolitik, och som Miljöpartiet aldrig någonsin skulle acceptera, visar på hur pass pressad Stefan Löfven är just nu.

Pressen på honom kommer att öka ytterligare när hoppet om hjälp från EU börjar sina och asyltrycket fortsätter öka samtidigt som alltfler kommuner säger att de helt enkelt inte kan ta emot fler. Till slut kommer även Socialdemokraterna inse att läget är ohållbart och tvingas välja mellan välfärdsstat eller fortsatt de facto fri invandring.

Anna Kinberg Batra har säkerligen ett brett stöd i partiet för sina förslag, förutom inom det vänsterliberala ungdomsförbundet som hon över huvud taget inte bör ägna en tanke just nu. Hos svenska folket är stödet också brett för ett minskat asylmottagande. I en undersökning som gjordes av Sifo den 2-5 november svarade 41 procent att de vill se en minskning. Bara 17 procent vill ta emot fler.

Detta får mig att fundera över om det inte pågår en mental omställning för en extravalssituation inom Moderaterna nu. Kinberg Batra har snabbt börjat bli varm i kläderna, och gårdagens presskonferens tillsammans med Elisabeth Svantesson - som skötte sig exemplariskt i utfrågningar i både radio och TV efteråt - visar att moderatledaren faktiskt kan vara konkret, tydlig och begriplig.

Mycket hänger nu på hur Löfven agerar. Det sägs att regeringen kommer träffa allianspartierna för nya migrationsöverläggningar redan under denna vecka. Nu har Moderaterna ett tydligt utgångsläge i de förhandlingarna. Om regeringen inte visar handlingskraft och går i moderat riktning bör moderatledningen överväga att fälla Löfven så fort det bara går.

Läget är dock inte okomplicerat. Så här spretiga har de fyra borgerliga partierna inte varit på kanske ett decennium. Centerpartiet glider allt längre ut på vänsterkanten i migrationsfrågan, och det kommer att bli ett problem om Kinberg Batra ska bilda regering tillsammans med dem. Förutsatt att inte asyl- och migrationspolitiken kan bli ett slags särfråga som löses över blockgränsen. Lite som tidigare försvars- och pensionsuppgörelser.

Det vore önskvärt att både Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet hölls utanför inflytande i asylpolitiken just nu. För landets bästa.

18 kommentarer:

Lars Åhlin sa...

Grattis till en bra bloggpost, Hans. Jag har också noterat att AKB blivit mycket tydligare och relevantare de senaste dagarna. Du skriver om ett kommande extraval. Jag tvivlar på att det går därhän - Löfven, som är den som skulle kunna utlysa extraval, vill av många skäl inte ha något. Frågan är också om han är beredd att bilda ny regering med M (och kanske något annat parti) utan extraval, som du tänker dig.

Den rimliga strategin för M måste vara att söka preliminärt stöd hos övriga allianspartier för sin asylpolitik, begära misstroendeförklaring från regeringen mot statsministern, och när detta gått igenom bilda ny regering med passivt stöd av SD. Men hela processen måste gå fort!

Som boende i sydvästra Skåne läser jag om invändningar mot M:s nya politik från lokala politiker och tjänstemän. Man är bekymrad över trafiksituationen över sundet, och tror inte polisen har resurser att upprätthålla gränskontrollen. Men det finns ingen annan väg! Visst är trafiken över bron intensiv, många som arbetspendlar kommer att behöva ordna boende på den sida där de arbetar, Öresundståg och andra måste vända innan bron (särskilda tågsätt får köra fram och tillbaka mellan Kastrup (?) och endera Hyllie eller Svågertorp), interneringsläger måste ordnas (helst nära bron och färjelägena, dock måste det gå att ha dem några mil bort) eftersom återsändande enligt Dublinförordningen inte går att göra omgående.

Invändningen att det inte går att ordna boende, ens i tält, är inte heller relevant. I värsta fall får Sverige be om hjälp från andra EU-länder (eller från UNHCR) med dessa praktikaliteter. Även personal för att bemanna gränskontroller och interneringsläger kan nog i värsta fall exempelvis våra nordiska grannar hjälpa till med.

Jacobssons tankar sa...

Tänk va enkelt det skulle vara att fixa så att AKB blir statsminister. Bara att ta ett snack med Åkesson. Om nu M menar allvar med sitt senaste förslag, så borde en kompromiss med SD inte vara några problem att bilda en ny regering.

Johanna J sa...

Nu ska jag gråta i talarstolen.

Utlandssvensk sa...

@ Lars Åhlin,

"Man är bekymrad över trafiksituationen över sundet, och tror inte polisen har resurser att upprätthålla gränskontrollen. Men det finns ingen annan väg! Visst är trafiken över bron intensiv,"

Jag betvivlar inte att folk är "bekymrade" men det är samtidigt rent patetiskt. Titta t.ex på gränserna i Schweiz, där det passerar närmast oändligt mycket mer trafik.

Sen håller jag med om att en vettig lösning är att be andra nordiska länder om hjälp. Lite finska gränspoliser vore nog utmärkt och det ligger helt klart även i Finlands intresse att vi får ordning på våra gränser. Om vi har riktig tur kunde det bli första steget mot att övriga norden helt tar över ansvaret över Sverige.

Annars finns det gott om legosoldater att hyra. Några tusen amerikaner med erfarenhet av MENA områden skulle säkert också fungera bra som gränspoliser. Den typen av personal kanske även vore det mest realistiska för att återfå ordningen inne i landet. Visst, de är dyra, men samtidigt är den kostnaden ingenting jämfört med kostnaden för dagen inflöde.

utlandssvenk sa...


Möjligen tyder detta senaste utspel på att alla spår av Reinfeldt ande nu har lämnat M. Mitt starka intryck har hela tiden varit att en stor majoritet av de aktiva M politikerna absolut inte gillade den förda immigrationspolitiken, men alla lärde sig att ge läpparnas bekännelse eftersom det var väldigt klart att man annars blev brännmärkt. Nu betraktar jag inte på något sätt detta som en giltig ursäkt utan anser att dessa hycklande M politiker moraliskt sett befinner sig långt under de vänstertomtar som åtminstone själva trodde på det som de gav sitt stöd till.

Min gissning är att ABK och en del andra börjar frukta för att de helt enkelt inte ska hinna bygga upp en förmögenhet innan landet rasar samman om dagens öppna gränser består. Om man däremot stänger nu, men samtidigt låter de som är här stanna och behåller generösa regler kring anhöriginvandring, då kan väl landet hanka sig fram 5-10 år till. Möjligen kan man då även lyckas med någon form av ordnad övergång till ett samhälle i stil med t.ex Brasilien, vilket troligen ger eliten ännu bättre möjligheter att berika sig.

Svenska väljare är samtidigt så närmast gränslöst lättlurade att man säkert stoppar SDs tillväxt om man vidtar dessa åtgärder nu.

Anonym sa...

Socialdemokraterna och Stefan Löfven skulle kunna göra en kovändning. Och nästan göra det med en del heder kvar i kroppen.

Man kan hänvisa till ansträngningarna i EU, bryssel. Man kan hänvisa till försöken att ena europa om en generös hantering. Men tvingats konstatera att EU inte är mogen för detta. I praktiken. En del fina föresatser och ord. Till viss del intressanta diskussioner. Men i praktiken fungerar det inte. Man kan skylla på de andra länderna lite snyggt och indirekt mena att alla vägar nu är uttömda.

För att inte tvingas hamna i en absolut paniksituation så skall man försöka titta på gränskontrollerna tillsammans med moderaterna. Där det kan varnas för att nästan all asylinvandring kan komma att stoppas. Tills vidare tillfälligt. För att värna de som redan kommit och landets myndigheter. Samt fortsatt hindra SD's direkta inflytande.

Så skulle man kunna göra. Utan att folk skulle bli tvärilska överlag.

Men törs man? Vad skulle det innebära då för S som rörelse i framtiden? Sveriges situation skulle då likna Tysklands än mer. Där socialdemokrater och konservativa styr tillsammans. Tål partierna det? Retoriken skulle behöva byggas om rejält. Men annars. Det låter nästan lite som den alltmer minst dåliga lösningen.

Annette A

Anonym sa...

Dessvärre är nyval ett önsketänkande. Eftersom SD sannolikt är det enda parti som har något att vinna på det.

Anonym sa...

Det är väl så att det vi bara ser på ytan döljer att M och S sitter och funderar på att regera ihop.Man vet om att man bränner broar på det sättet men det gör man om man ingenting gör också.Gissningsvis ska besvikelsen över att inga andra EU-länder tar sitt ansvar ge plats för en överenskommelse som kör över respektives bihang.Man kan dessutom bli SD utan att vara SD eftersom dom ju är rasister som alla vet.Nöden har ingen lag ungefär.
Bröllopet får väl kallas ett "shotgun wedding" och väcker inget jubel direkt hos någon av deltagarna.Men vad ska man annars göra? Vänta på inbördeskriget?

Anonym sa...

I en ny regering ska SD ha statsministerposten och förrädarna i M får vara glada och tacksamma om de ens får sitta med vid bordet.


//Mogura

Anonym sa...

Varför ställer ingen frågan: vad har Centern i alliansen att göra. Ett parti vars ideologi är lika extremistiskt verklighetsfrånvänd som Miljöpartiet, torde inte vara med i Alliansen. Ombilda Alliansen med M+FP+KD med passivt stöd av SD. Nyval nu!

Magne

Anonym sa...

Att andra länder uppmanas att "ta sitt ansvar" är en helt bisarr begäran.

Sverige envisas med att posera som humanitär stormakt innebärande att inget land i världen erbjuder invandringsvillkor som är ens i närheten av de svenska.

Sverige är alltså som en sockerbit för migranter.

När människor reagerar på detta och naturligtvis söker sig till Sverige så börjar Sverige plötsligt ställa andra länder till ansvar och de skall bära den börda som enbart Sverige lockat till!

Idioter.

utlandssvensk sa...

"Att andra länder uppmanas att "ta sitt ansvar" är en helt bisarr begäran."

Ja, men du kan lugnt utgå från att andra länder fullkomligt struntar i den.

"Idioter"

Det finns väl diverse tokstollar i alla länder. Det som är unikt i Sverige är att nästan hela befolkningen röstar på partier som överallt annars skulle betraktas som rent skogstokiga. SD har länge varit det enda normala partiet i Sverige om man utgår från övriga västvärlden, men i Sverige är de extremisterna!

Flera partier har under mycket lång tid drivit en rent apokalyptisk immigrationspolitik med närmast religiös övertygelse, där avvikare har behandlats som kättare. Skadan för landet är i princip total, eftersom det nu bara är en tidsfråga innan vi är utrotade som folk, även om gränserna stängs helt.

Ska dessa utpräglade folkmördare nu bara kunna svänga 180 grader och sen segla vidare? Troligen är svaret ja, för vem ska hindra dem?


Anonym sa...

Ni låter tyvärr så hoppfulla, det vill säga lurade ännu en gång!

Varför tror ni att man importerar en arg, frustrerad jättearmé av unga män utan framtid, ofta direkt från fängelserna i sina hemländer?

Politikerna är inte aningslösa klantskallar, de är helt medvetna om vad konsekvenserna blir, och de vill att dessa män inom en snar framtid ska ta till vapen mot dig och dina barn.

De borde dömas till livstids fängelse varenda en (politikerna alltså).

Ska ni nu låta dem komma undan, när precis de personer som har dömt Sveriges folk till undergång, helt skamlöst vänder sin retorik 180 grader?

Anna Kindberg Batra skulle, om hon kom till "makten", inte att förändra något vad det gäller de relevanta delarna av invandringspolitiken. Den enda förändringen kommer att vara att ökningstakten på massinvällandet av män från mellanöstern och afrika höjs ännu mer.

Det kommer inte heller att bli någon moderatledd regering med SD, utan med S.

Däremot kommer man säkert att göra några kraftfulla slag i luften för att inge falskt men passiviserande hopp hos svenskarna, så att massmobiliseringen av främmande makt på svensk mark fortsätter obehindrat.

Lägg väl märke till, män som nu ska bo i tält och baracker.

Larsa sa...

Kan Anonym (20:01) vara snäll och utveckla konspirationsteorin? Varför i hela världen skulle de vilja att en armé av afghaner och syrier tar till vapen mot "dig och dina barn"? Vad skulle i så fall hindra den armén från att ge sig på politikernas egna barn på samma gång? Så avskilda från resten av befolkningen lever de väl inte?

Nej, det här är ett resultat av politisk korrekthet som helt har spårat ur, ingen önskan att utrota svenskarna. När en grupp utmålas som tillräckligt svaga kan svenskarna spåra ur och tappa allt sunt förnuft, vilket också har lett till en urspårad feminism (kvinnor är nämligen precis som invandrare från Mellanöstern alltid offer som man bör tycka synd om).

utlandssvensk sa...


@ Larsa,

Är du samma person son jag hade långa debatter med på Hayek institutet för några år sen?

Trevligt att råkas igen, i så fall!

Somebody is wrong on the internet sa...

Krisen är orsakad av svenska politiker och dess beslut, inte minst av MP och Reinfeldt. Vi tar på 1 vecka emot vad Danmark tar emot på 1 år. Råder det krig i Danmark? Varför stannar inte de asylsökande i Danmark? Jo, pga svenska naiva politiker som låter sig hunsas av rödgröna journalister.

Resten av EU tittar med häpnad på Sverige. Har det aldrig föresvävat svenska politiker att det är de som INTE tar sitt ansvar och att europeiska politiker tar sitt ansvar? Snacka om grandios självbild.

Anonym sa...

Är det någon som minns Carter, Kuba och marielitos?
Den svenska versionen är inte mindre dum..

Larsa sa...

@ Utlandssvensk,

Ja, just det. Det kommer jag ihåg.