tisdag 24 november 2015

Den gråtande fascistenDet var stor föreställning hos regeringen i dag när ännu ett lappkast i migrations- och asylpolitiken presenterades mot bakgrund av det kaosartade mottagande vi sett under de senaste två månaderna.

Stefan Löfven såg allvarlig ut. Åsa Romson grät. Journalisterna verkade finnas till hands mer för att trösta än för att kritisera regeringen för dess oförlåtliga senfärdighet. Några vassa frågor ställdes som vanligt inte.

Regeringen föreslår tillfälliga uppehållstillstånd för alla asylsökande utom kvotflyktingar. Undantag ska göras för barnfamiljer som vistats i Sverige och registrerat sin ansökan innan de nya reglerna träder i kraft den sista april nästa år.

Detta kommer i praktiken att öppna dammluckorna under fem månader framöver. Det är oerhört oansvarigt i en situation som statsministern själv upprepade gånger beskrivit som akut och ohållbar. Vidare införs skärpt försörjningskrav och skärpta regler för anhöriginvandring och familjeåterföreningar. Dessutom ska ID-kontroller göras på alla allmänna transporter till Sverige.

Regeringen vill även införa ålderstester av personer som uppger sig vara minderåriga, något som både Socialdemokraterna och Miljöpartiet varit starka motståndare till då det inte ansetts rättssäkert. Månne har bilden som den nedan fått vissa inom regeringen att förstå att det inte bara är 15-åringar som säger att de är under 18.

Svenska asylregler ska anpassas till EU:s miniminivå med syftet att avskräcka asylsökande, medgav Löfven. Åsa Romson följde upp detta med att vara så besynnerlig som bara hon kan. Hon kallade å ena sidan åtgärderna "fruktansvärda" och "oerhört drastiska" men påstod samtidigt att regeringen "värnar den internationella asylrätten". Så kan man ju säga – att alla har rätt att söka asyl. I andra länder.

Genom detta paket av åtgärder har regeringen på punkt efter punkt prickat av den önskelista som Sverigedemokraterna och på senare tid även Moderaterna lagt fram men som de rödgröna partierna (inklusive Centern) förkastat under okvädningsord och fräna angrepp. Det är förslag som lett till långa utläggningar om "värdegrund" och "människosyn". Politiska motståndare har stämplats som "fascister" när de fört fram just dessa idéer tidigare.

Det slutar inte där. Statsministern upprepade i dag det som Sverigedemokraterna varnat för länge, nämligen att samhällets funktioner slutar fungera när systemen brakar samman. Så sent som under partiledardebatten i oktober avfärdade Löfven dessa varningar. Då bad Löfven att Jimmie Åkesson skulle slå upp ordet "empati" i ett lexikon. Nu vill regeringen införa just de åtgärder som Socialdemokraterna och Miljöpartiet tidigare så högljutt förkastat.

"Vi måste också förhålla oss till verkligheten", sa statsministern. Ja, det borde regeringen ha gjort för länge sedan. Det har inte saknats information att dra slutsatser av och basera en ny migrationspolitik på. Men Löfven valde de fina orden framför att ta ansvar på riktigt. Därför blev situationen så här akut.

Allra mest störs jag av att regeringen inte tycks ha dragit några lärdomar av den situation som den (med god hjälp av Alliansen) har försatt Sverige i. Även i dag gav nämligen Löfven andra EU-länder skulden för Sveriges situation.

Att regeringen nu föreslår en skärpning av svensk migrationspolitik under tre år innebär inte att den medger egna fel. Nej, både Romson och Löfven var noggranna med att påpeka att de så snart det är möjligt vill återinföra just den politik som orsakat dagens kaosartade situation. 

Arma Sverige.

Stefan Löfven besöker ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Fy faen vilket patrask! Och invandrarkillarna ser inte heller speciellt trevliga ut...

Thomas sa...

Hämnden är ljuv, även om det dröjde. Verkligheten kom ikapp Åsa Romson till sist och nu har vinden förhoppningsvis vänt på riktigt. Och fina jobb i EU-byråkratin, det kan kan Åsa nog titta i månen efter framöver.


Åsa Romson är förmodligen Sveriges mest hatade kvinna år 2015, tvärs över det politiska spektrumet, och det med goda skäl.

Anonym sa...

Innan regeringen kan återinföra sin gamla politik måste någon rösta på dem eller de andra.Det är tvunget.
Finns det verkligen någon som är beredd att göra det?

Anonym sa...

Hej.

Jag har kollegor som vurmar för ensamkommande flyktingbarn. Nu har ett boende öppnat i angränsande byggnad, och min kollegor skruvar besvärat på sig när asiatiska män (tänk nordöstra Afghanistan till utseendet) passerar på väg till lokaltrafiken eller kiosken för att handla cigaretter.

De är roliga att snacka med, de som kan lite engelska. Flera verkar inte veta om de skall vara generade över att personalen på boendet insisterar på att de är barn, och verkar samtidigt inte kunna fatta att någon tror på deras berättelser.

Romson: du är den lägsta sortens varelse, inte ens fästingar är sådant slöseri med material som du. Har du principer och värderingar så stå för dessa via dina gärningar. Om du upptäcker att dina värderingar är osunda och ger katastrofala konsekvenser så erkänn detta öppet. Och om dina värderingar är totalt egoistiska så var öppen med det också; titta på Bert Karlsson, många ogillar honom men han döljer inte vem eller vad han är.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

En märklig känsla att ha korrekt värdegrund och vara PK helt plötsligt!

A nonym sa...

Med tanke på än är inte den siste idioten född samt än har har inte alla som hela livet har röstat s och vägrar något annat dött av än så tyvärr är risken stor.
Men hoppas kan man. (-:

Anonym sa...

Illustration:
https://mobboffer.wordpress.com/2015/11/25/romsons/

/plainview

Anonym sa...

Så den så kallade "liberale" Hans Engnell tycker den fascistiska lösningen, att bomma igen gränserna, är bättre än att göra något åt välfärdsstaten liksom bostads- och arbetsmarknadspolitiken?

Hans Li Engnell sa...

Anonym:

Jag har bloggat många gånger om behovet av reformer på bostads- och arbetsmarknaden. Effekterna av dessa är dock långsiktiga och löser inte de akuta problem som Sverige står inför när MSD varnar för hot mot liv och hälsa till följd av det extrema asyltrycket. Om du är liberal bör du fråga dig varför svenska skattebetalare ska få sämre vård och skola, som alltså betalats för via skattsedeln, för att människor från andra länder ska få tillgång till de tjänster som svenskarna betalat för med sina egna pengar.

Anonym sa...

Vill man ha öppna gränser och ett samhälle där människor kan resa utan formella restriktioner så mycket som möjligt är det ju viktigt att dessa möjligheter inte missbrukas och gör samhällen avsevärt sämre på andra plan.

Det kan inte vara rimligt att samhällets svaga skall betala för en ökad resekomfort för de mer kontinentala invånarna. Systemen måste fungera och fungera bra. Annars blir hela utvecklingen farlig.

Man kan förstås propagera för öppna gränser omedelbart och överallt och strunta i följderna. Kanske erbjuda 145 kronor om dagen och så får alla skaffa boenden själva. Och bara hoppas på det bästa.

Men att man gör det och samtidigt kallar sig Liberal smakar riktigt brunt.

Anonym sa...

Sätt upp tält på Friends arena, Zinkensdamm, tele2 arena och I Rålambshovsparken, utrym globen och låt flyktingar bo där. Det är inte bara landsbygden som skall avstå från idrottsanläggningar!

Christoffer sa...

Jag tolkade det som att alla som kommit innan den 24 november ska få permanenta uppehållstillstånd. Inte innan april.