söndag 15 november 2015

Går Frankrike i krig nu?


Fredagens händelser har satt spår i hela västvärlden. Vittnesmål om det fruktansvärda som inträffade har pumpats ut ända sedan överlevande och vittnen tog sig från platsen.

Framför allt ett har satt sig i mitt minne. En man berättade hur han på en restaurang såg avskyvärda scener. En kvinna satt böjd över ett bord. Han trodde att hon fått en bula i huvudet men insåg snart att hon var skjuten. Ölen stod kvar på bordet och bredvid henne stod en förtvivlad man/pojkvän och skrek. Nyss hade de suttit tillsammans och pratat över en öl. Nu var hon död.

Livet kan förändras på ett enda ögonblick.

Francois Hollande sade i sitt första framträdande att attackerna är en krigsförklaring och att Frankrikes svar kommer att bli "skoningslöst". På måndag kommer den franska Nationalförsamlingen och Senaten att sammanträda i kongress i Versailles. Vi kan nog räkna med något slags besked efteråt.

En gissning är att Frankrike nu kommer gå i fullt krig med IS, det vill säga kraftigt utvidga den insats som landet redan genomför. Om det även innebär soldater på marken återstår att se, men givet att hundratals franska medborgare attackerats i hjärtat av landets huvudstad lär Frankrike behöva svara. Med kraft. Detta är deras 11 september och det kan inte gå obemärkt förbi.

Vi har lärt oss en sak: IS går inte att förhandla med. Det är en ideologiskt och religiöst övertygad sekt som endast kan bemötas med vapenmakt. Därför är det dags för alla västerländska stater som tror på demokrati, yttrandefrihet och vårt sätt att leva att samlas mot denna gemensamma fiende. Övrigt gnabb får de göra upp om senare.

IS måste utrotas. Och det kan bara ske med vapen.

Läs även:
Fnordspotting

12 kommentarer:

Anonym sa...

Du får göra gemensam sak med Johan Westerholm på Ledarsidorna.se och även Arabvärlden som använder uttrycket Daesh och inte slarvigt IS.

"I arabvärlden används termen Daesh då de flesta ser denna organisation som en ren terrororganisation. Inte som en stat. Vi bör ta lärdom av detta och även vi ställa oss på den sidan i konflikten. Daesh syfte är just att bli erkänd som en legitim stat med ett territorium som till en början sammanfaller med Kalifatets"...
DAESH "De vet att om de stressar sönder våra statsbudgetar, vårt våldsmonopol och våra välfärdsstystem genom våld och hot om våld så bereder de vägen för att vi sedan kommer, ofrivilligt och omedvetet, hjälpa dem med att göra resten av jobbet själva."

Ådärkomdenja sa...

Putin har aviserat en insats om 150 000 man stridande trupp, att sättas in i Syrien, för att krossa Daesh. Frankrike kan joina den hären, och bidra till en fyfsisk utrotning, vilket är en viktig del. Detta kan också bidra till att anstiftaren till oron och kaoset i Europa, dvs USA, mister kontrollen över bojkotten och isoleringen av Ryssland, en maktmanöver som EU lurats in i. Den s k 'arabiska våren' är motorn till oron i MÖ, USA kommer undan, Europa får ta smällarna.

Hans Li Engnell sa...

Visst kan jag göra det. Men eftersom inga svenska medier eller makthavare gör det, blir det nästan lite fånigt att envisas med att skriva "Daesh" i stället för "IS". Det är inget ställningstagande från min sida att skriva IS.

Jacobssons tankar sa...

Det är också dags för alla dom där moderata sekulära muslimerna att ta avstånd från händelsen i Paris och alla andra terrordåd utförda av muslimer över hela klotet.

Anonym sa...

Om det nu är så att Daesh genom sin verksamhet stressar sönder försvar sammanhållning ekonomi,vad gör då vissa politiker i Sverige,genom att inte ge resurser till polis och försvarsmakten,eller genom avsiktlig? vidlyftig migration från avlägsna länder som hotar att destabilisera vår välfärd vård skola och omsorg.är inte det att bereda vägen för det man nu säger sig ta avstånd ifrån?

Anonym sa...

Även Sverige kommer att bidra till kriget mellan Frankrike och Daesh. Genom att erbjuda en fristad där Daesh-krigare kan rekryteras och utbildas samt vila ut och i förekommande fall få läkarvård. Ingen kan säga att Sverige inte tar ställning i konkreta åtgärder! Den kraftigt försenade (uteblivna?) terrorlagstiftningen ligger helt i linje med detta.

Anonym sa...

Aftonbladet skriver:

"Efter en stor belgisk polisinsats mot misstänkta terrorister i januari, sade den svenske terrorexperten Magnus Norell till TT:

– Den extrema islamismen är väldigt utbredd i Belgien. Den beror främst på att icke-militanta islamistiska organisationer fått stöd av det offentliga och att den spritt sig därifrån. Vi ser att "politisk islam" har ökat sitt inflytande i samhället och politiken."

Det samtidigt som Ygeman ska permanenta Sahlins insatser så att....så att vad då?

Anonym sa...

Ryssland har ju redan börjat bekämpa IS på allvar, vilket ledde till sura miner i Washington. Men jag tror inte du nämnde Ryssland en enda gång i din text och innan har du gjort det mycket sparsamt. Amerikavriden?

//Mogura

Amnexis sa...

Jag skulle gärna delta i en muslimsk demonstration mot islamistisk terrorism (i själva verket sharia tillämpad via jihad), dessvärre har jag inte hört talas om någon sådan demonstration. Någon annan som gjort det?

Hans Li Engnell sa...

Ryssland bekämpar inte IS. De hjälper al-Assad.

Unknown sa...

Om det vore så "väl" att det bara handlade om IS och "några få" andra grupper som missförstår koranen/islam.

Så är nu inte fallet. Enl en rapport från Pew Research, baserad på undersökningar i både muslimska och icke muslimska länder, så är så många som 800 miljoner muslimer radikaliserade på ett eller annat sätt. Man har haft 3 kriterier i undersökningen, 1. stöd för, och införandet av, sharia, 2. Stöd för hederskulturen och 3. stöd för terror för islams försvar.

Det är dags att avliva myten om att det rör sig om ett fåtal som missförstår islam, det är ett falsarium. Majoriteten är radikaliserade och dessa finns i hundratusental i västeuropa och usa.

Anonym sa...

Ja, Ryssland hjälper Assad... genom att bekämpa IS och andra av USA grundade terrorsekter som al-nusra mm. Om USA fick bestämma skulle det fortsätta med ordkrig i det offentliga och ekonomiskt och militärt understöd, till IS, i det fördolda. Go Yanks? Not bloody loikely.

//Mogura