fredag 19 juni 2015

Midsommartankar


Midsommar. En svensk högtid. Vissa anstränger sig för att påstå att alla svenska högtider ju är importerade och att det inte finns något som är svenskt på riktigt, men vi kan lägga den diskussionen åt sidan för en stund. Svenskar kommer likafullt att fira midsommar i dag.

Jag är inte så värst traditionsbunden. Frånsett egen inlagd sill, en snaps och köttbullar kommer denna dag passera tämligen obemärkt förbi i mitt hushåll. Utanför faller regnet och jag är rätt nöjd med att vara hemma och se en bra film, fortsätta läsa Goebbels-biografin och bestiga några klippor i Tomb Raider.

Men jag kan en dag som denna inte låta bli att tänka på hur Sverige håller på att förändras. Många uppmärksammar det inte då de inte bor i de områden där förändringen går som snabbast. De ser inte hur hela stadsdelar stöps om, hur samhällsservicen dras in, hur arbetslösheten biter sig fast och hur radikaliseringen breder ut sig.

I samma veva som jag önskar glad icke-exkluderande, genuscertifierad och intersektionell midsommar till er alla vill jag tipsa om dagens måsteläsning. Trots att den är deprimerande (det finns ju ändå drycker att ta till).

Jag ger er Mohamed Omar (läs hela texten här):
Jag bor i Gottsunda, i folkmun kallat "Brottsunda", ett sådant "utanförskapsområde" som Ullenhag och hans vänner varit med om att skapa. I intervjun med Ullenhag tar Neuding upp hur männen tagit över Rinkeby torg. Det är så verkligheten ser ut. Även i Gottsunda. Gå till Gottsunda centrum en måndag klocka tio - det är fullt med män från Afrika och Mellanöstern som sitter och dricker kaffe och snackar. Man snackar inte svenska. [...] 
Jag bor "där allt händer" på Bandstolsvägen, i folkmun kallad "Banditvägen", och från mitt fönster på andra våningen ser jag polisbilar jaga småkriminella ungdomsgäng flera kvällar i veckan. Skottlossning har förekommit. Om vi ska ha en exceptionellt hög invandring till Sverige måste vi helt enkelt bli bättre på att hand om dem. Så här kan det inte fortsätta. Eller varför inte? Ullenhag och de som nu har makt över politiken bor ju inte här och behöver inte bry sig.
Nu lite snaps.

Tidigare bloggat:
De vet inte vad de ska göra
Ett land som aldrig tar ställning
Det naiva Sverige

15 kommentarer:

Anonym sa...

Det är bilden och berättelsen om den humanitära stormakten Sverige som är det viktiga för dess berättare.
Verkligheten är bara för jobbig!

Anonym sa...

Glad Midsommar!

Anonym sa...

Vi vet att det är kört på sina områden i Sverige Hans. Svenskar behöver lugn och ro på midsommar. Låt oss glömma detta för en dag. Gud välsigne dig.

/ Magne

Ådärkomdenja sa...

Det går igen, de mest öppet invandringskritiska är folk med utländsk bakgrund, de är inte lika rädda för åsiktskorridoren. Hittade dock en miljöpartistisk (!) kommunpolitiker, vid namn Josefin Utas, som ger DÖ-överenskommelsen en rejäl avhyvling - "DÖ är en skam för demokratin" - via Expressen(!). Det rör på sig lite grann iaf. Dagens glädjeämne får man hämta från andra sidan sundet, sossseregeringen föll i valet, och Dansk Folkeparti (Danmarks "SD"-motsvarighet) gjorde ett kanonval, över tjugo procent, näst största parti.

http://www.expressen.se/debatt/do-ar-en-skam-for-demokratin/

Glad midsommar, till alla (utom 7Partister förstås)!

Riga sa...

Har en bekant i just Gottsunda som försöker komma därifrån.
Hon bor i markplan och ledsnade när hon skulle gå ut med morgonkaffet en morgon och det stod en polis på hennes gräsplätt med draget vapen och skrek, " gå förhelvete in".
Det nya Sverige?

Anonym sa...

Majoren Björklund bekymrar sig över det danska valet.Resultatet är ju inte svenskt liberalt.
Övriga nordiska länder är i stort behov av svensk åsiktskorridor och tillhörande decemberöverenskommelse enligt majoren.
Själv företräder han ett av Sveriges fyraprocentspartier som än så länge får komma överens.Det bekymrar inte majoren.Alls icke!
Man kan bara gissa och tro att någon särskilt demokratisk kvoteringsprincip som sjösätts lagomt till nästa val är orsaken.
Det,eller någon redan utlovad och garanterad post i Löfvens nästa regering?

Amnexis sa...

Mohammed Omar har skrivit en annan väldigt bra och viktig text om tillståndet i Mellanöstern och varför demokratin har så svårt att få fäste där:

http://detgodasamhallet.com/2015/06/17/adam-cwejman-har-ratt-i-att-vi-hade-fel/

Trevlig midsommar Hans och alla andra! Nu ska jag blötlägga mig själv :)

Anonym sa...

Är det inte lite osvenskt att fira midsommar med handgranater som man gör i spännande mångkulturella Malmö?

Anonym sa...

En skjuten nu också och helgen är inte över..

Anonym sa...

Hur svenskt är Malmö som i flera hundra år var Danmarks näststörsta stad och i dag en del av storkøbenhavnsområdet?

Och varför tycks 99% i kommentarsfältet här vara Sd-hyllande storsvenska chauvinister?

http://www.expressen.se/nyheter/dokument/dold-lobbying-bakom-fejkad-folkstorm/

Amnexis sa...

anonyma konstgräset från Misesforumet:

"Och varför tycks 99% i kommentarsfältet här vara Sd-hyllande storsvenska chauvinister?"


- If you have to ask you´ll never now...

Anonym sa...

21 juni 2015 15:25:

Nej. Malmö är numera arabiskt.

Anonym sa...

"Och varför tycks 99% i kommentarsfältet här vara Sd-hyllande storsvenska chauvinister?"

http://samtiden.nu/17317/trippelrekord-for-sd-221-hos-sentio/

Anonym sa...

Bor du själv i Malmö? Eller gör du som alla andra goda människor och har de rätta åsikterna på håll?

Anonym sa...

Om det bara är "Sd-hyllande storsvenska chauvinister" som inte gillar mångfaldsyttringar av typen skjutningar,bombsprängningar och handgranatskastning så är nog båda blocken inne på en rejäl överraskning trots DÖ i nästa val.
Men det resultatet är väl bara att vänta sig när Henrik Arnstad får leka rådgivare åt sittande regering...