fredag 8 maj 2015

Ukip tar plats i brittiska parlamentet


Britterna har sagt sitt. Tories ser ut att vinna en majoritet, tvärtemot vad opinionsmätningarna visade så sent som på valdagen. SVT och Sveriges Radio hade på förhand utsett Ed Miliband till näste premiärminister - det börjar bli en vana. Lite som när de på förhand alltid utser demokratiska presidentkandidater till segrare i det amerikanska presidentvalet.

Britterna ville annorlunda. Kanske var det så att Ed Miliband, som The Telegraph uttryckte saken, inte var radikal nog för vänstern och helt enkelt för konstig för alla andra.

Förutom att David Cameron ser ut att få en majoritet kan även det skotska nationalistpartiet SNP och i viss mån EU-kritiska Ukip glädjas åt goda valresultat. SNP:s framgångar tycks vara skälet till att Labour förlorade valet.

För Ukip:s del ser det dock ut att bli endast två platser i parlamentet, och i skrivande stund är det oklart om partiledare Nigel Farage ens vann sitt hemmadistrikt. Det magra utfallet har förstås med det brittiska valsystemet med enmansvalkretsar att göra. I en svensk riksdag skulle Ukip bli fjärde största parti. 3 miljoner röster ger kanske två stolar i parlamentet samtidigt som SNP:s knappa 4,2 miljoner ger 59 platser. Rubbat, om du frågar mig.

Enmansvalkretsar har sina fördelar. Det blir väldigt tydligt eftersom man röstar på en person i första hand, vilket stärker förändringen mellan väljare och vald. Men när rösterna ska fördelas blir det orättvist. I praktiken blir röster på kandidater från andra partier helt bortkastade om de råkar kandidera i ett område som domineras av ett visst parti.

Uppdatering: Ukip ser ut att få en plats, och den tillfaller inte Nigel Farage. Han avgår därför som partiledare. Vi lär dock kunna räkna med att han sitter kvar i EU-parlamentet.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Allt som svenska journalister och tyckar-eliten på Söders höjder påstod omöjligt händer nu så klart framför våra ögon.
Cameron vinner.
Ukip tar plats.
I Finland sätter sig sannfinländarna i regeringen.

Allt det som vår opartiska objektiva journalistkår ansett som omöjligt händer.
Trots TV4:s journalist som rättade och uppfostrade de finska väljarna...

Anonym sa...

Våran Margot har en mycket dålig dag i dag.
För det första är det dålig stämning på Sveavägen.
För det andra är det dålig stämning på Västra Järnvägsgatan.
För det tredje är Göran Greider på dåligt humör och Jan Guillou är inte gladare.
För det fjärde är Stefan likadan som alla andra dagar.

Magot får ta helg och gå hem och hunsa maken och sparka lite på hunden.

Anonym sa...

Det engelska valsystemet kunde komplettera värdegrunden och DÖK så att SD inte får mer inflytande i svensk politik än vad dom har.

Anonym sa...

Det ger Ryssland inflytande i parlamentet och det passar oss fint.

Brooke sa...

Cameron är en idiot.

Har han gjort någonting bra någonsin?

Anonym sa...

Väldig skillnad i Public service förhållningssätt när det gäller rapporteringen t.ex. kring administrationen Bush- och Obama. (Inget fan av någon av dem) Men från dagliga krigsrubriker och USA-bashing blev det plötsligt helt knäpptyst.. är det inte märkligt?

Valet i Frankrike glädjeyra i SVT-bunkern av någon anledning, Hollande och socialisterna skulle rädda Frankrike, gick de inget bra? Knäpptyst. Samma med Hugo Chávez urspårade fiasko, knäpptyst.

Anonym sa...

tjavez är som oss

Christofffer sa...

Ukip hade redan två platser i parlamentet sedan tidigare då de vunnit två fyllnadsval. Alltså gick de faktiskt bakåt med detta val och förlorade ett av sina mandat. Men det är förstås sant att valsystemet missgynnar dom, samtidigt som ett litet parti med stark regional profil såsom SNP starkt gynnas. SNP har betydligt lägre väljarstöd än Ukip i hela UK, me får ändå rejält fler mandat.

Det blir lite löjligt att raljera över svt. De baserade sin rapportering på de brittiska opinionsundersökningarna som nästan alla förutsåg ett jämnt lopp mellan Tories och Labour.