fredag 22 maj 2015

Nu råder sex månaders väntan innan asylansökan hanteras

Asyltrycket mot Sverige fortsätter att vara kompakt. Detta innebär att Migrationsverket sedan en tid tillbaka inte hinner med att hålla handläggningstiderna. Väntetiderna ökar därför dramatiskt.

Om du kom som asylsökande till Sverige för ett år sedan var väntetiden på att få ärendet öppnat tre veckor. Nu är den enligt handläggare på Migrationsverket uppe i sex månader.

Alla begriper att detta inte är bra. Dels kostar det pengar. Människor måste bo någonstans under utredningstiden, och eftersom lägenheterna tog slut 2011 är det svindyra asylboenden som gäller nu. Även personer med ansökningar som inte håller måste bo under utredningstiden.

Dels är det förstås fruktansvärt frustrerande för alla som väntar på ett sannolikt positivt asylbesked att bara sitta och glo. De placeras ofta långt från andra svenskar, kan inte läsa språket och har ingenting att sysselsätta sig med på dagarna. Det föder apati och frustration.

Varken regeringen eller Alliansen har några konstruktiva lösningar på den uppkomna situationen. Alla är ense om att det måste gå snabbare att få sin ansökan prövad, lära sig svenska och komma ut i egen försörjning. Men det är lite som att vara ense om att det är trevligt när solen skiner. Hur ska man få solen att skina då?

Folkpartiet och Kristdemokraterna har lagt förslag som i praktiken syftar till att minska anhöriginvandringen (även om de aldrig skulle erkänna att TUT får den effekten) och därmed trycket. Om man ska tro reaktionerna i sociala medier är motståndet mot detta utbrett inom FP, så bli inte förvånad om detta blir en fråga som får Jan Björklund på fall vad det lider.

Under tiden fortsätter tjafset om huvurida asylsökande lättast integreras med TUT eller PUT. Som om det vore en integrationsåtgärd i sig.

Det mest anmärkningsvärda är inte att dagens situation uppkommit utan att de partier som är ansvariga saknar både ryggrad och hjärna att göra något åt den.

Det är de andra som är konstiga. Inte vi.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Sverige är en humanitär stormakt och invandringen lönar sig i längden.
Långa utredningstider är bara ett hinder för dem som är rasister.
Den inverkan det har på mediantiden innan invandraren blir lönsam påverkas bara marginellt och det har Sverige råd med.
Det finns inget tak för hur många som kommer.Volymer talat bara vissa om.Annie Lööf har angett 30 000 000 men det är bara ett mål och inget löfte!

Anonym sa...

De är de andra som är konstiga inte vi..haha och han har varit högsta hönset för de som skall värna landet mot subversiva omstörtande element?

Ester sa...

Man kommer att tänka på det gamla skämtet om bilföraren som hör en varning i radio att mellan Jönköping och Gränna kör en bil i fel riktning på motorvägen.
-En? utbrister föraren. Det är ju hundratals!

Ådärkomdenja sa...

Sex månader? Bättre upp!

Enl SVT Text-TV idag:

"Väntetiden för asylbeslut har ökat
kraftigt, rapporterar Ekot. I dag får de flesta som söker asyl i Sverige vänta ett halvår innan asylutredningen kan börja. För ett år
sedan kunde den börja inom några
veckor. Den totala väntetiden på ett beslut förväntas i år hamna på TIO månader enligt Migrationsverkets prognos.Anonym sa...

Tja med tillräckligt lång ansökningstid kanske de asylsökande ångrar sig och reser hem igen.
Exempel på detta finns i Norge:
http://www.ifinnmark.no/nyheter/article7703806.ece

Hans Li Engnell sa...

Ja, sex månader är alltså väntetiden INNAN utredningen inleds.

Anonym sa...

Hans, du är en frisk vind i ankdammen Sverige. Nu kan det bara bli bättre tänker många... men så ökar man Volymerna (heter ju egentligen Numerären eftersom det är antal som berörs) år efter år och förväntar sig att integrationen ska börja fungera. Men så är det ju så: vi är en Humanitär stormakt - hela jorden kan Sverige försörja. Wallenberg och Kamprad kan fixa arbeten åt allihop. Den Humanitära stormakten har Miljarder att spendera... och det bästa är att spendera dem på andra nationer än Sverige och andra folk, eftersom i Sverige bor vita heterosexuella män som köper sex i Thailand och förstör klimatet.

/ Magne

Amnexis sa...

På ren svenska säger Westerholm att det är kört. Alla får nu agera utifrån egna insikter o förutsättningar:

http://ledarsidorna.se/2015/05/bondfornuft/

Anonym sa...

Nu börjar t.o.m sossarna ifrågasätta sossarna.Det är bara MP och V som väsnas lite.