söndag 17 maj 2015

Normalisering av extremism har fört oss hit


I en ny rapport om risken för en utveckling mot parallella samhällen använder norsk polis Södertälje som skräckexempel. De pekar på hur invandrargrupper har skapat en "stat i staten" med egna lagar, regler och institutioner.

Detta är förstås föga smickrande för både Södertälje och Sverige. Det socialdemokratiska kommunalrådet Boel Godner tycker att beskrivningen är "tråkig" och menar, lite överraskande, att Södertälje är ett "fint exempel".

Så här optimistisk lät inte Boel Godner när hon för ett och ett halvt år sedan slog larm via riksmedia om den förtvivlade situationen i Södertälje. Då kallade Godner situationen med anländande flyktingar "akut".

Utvecklingen med etniska enklaver och så kallade no-go-zoner är inte unik för just Södertälje. I Göteborgsområdet sker i snitt en skjutning i veckan nu. I Rinkeby och Tensta erkänner polisen att de i praktiken har gett upp. Forskare pekar på enklaver i samhället dit svensk lag och rättsordning inte längre når.

Det är svårt att se detta som annat än en pardans med en allmän relativisering av extremism i det svenska samhället. När kommunföreträdare inte kan ta avstånd från en av historiens grymmaste terrormaskiner, när barn leker IS på skolgården, när kopplingar mellan religionen islam och extrema uttolkningar av den kallas för "islamofobi" och när kommunala mötesplatser som bibliotek tas över av ungdomsgäng, har anständighetens gränser definitivt passerats.

Och ändå låtsas politiker på både lokal och riksnivå att allt är som det ska. Blundar de? Vill de inte se? Kan de inte se?

Extremism normaliseras därför att vi tillåter det ske. Därför att vi i den postmoderna eran har gett upp idén om att det finns rätt och fel, att det finns goda respektive onda kulturer och sedvänjor, att det finns något som är värt att sätta ned foten och slåss för och sådant som aldrig någonsin kan accepteras. Någonstans spelar säkert rädslan för att kränka människor också en roll här.

Den svenska naiviteten måste få ett slut. Det om något vore att ta ansvar. Men jag gissar att politikerna är alldeles för upptagna med att hitta lösningar på hur EU-migranters barn ska få tillgång till svensk utbildning.

Läs även:
DN: IS smugglar krigare på migrantbåtar

8 kommentarer:

Anonym sa...

En av dessa nätter i Norsborg, norra Botkyrka: http://nyheteridag.se/stockholmsfororten-norsborg-brinner-ett-30-tal-bilar-hittills/.

/ Magne

Analytikern sa...

No Go Zoner mm
ingår i planen för att spränga nationalstaten och via invandringen knäcka välfärden.

Va?
Det är ju inte rimligt att påstå att eliten inte skulle fatta de sociala och ekonomiska effekterna av invandringen.
Det går precis enligt plan.
Att acceptera No-Go-Zoner är ett hån mot majoriteten av personerna som bor där.
Noll rättssäkerhet, det är bäst att inte vittna.
Man skall ju bo kvar. Och kriminella gängen tillämpar oortodoxa metoder med stor framgång.
Precis som när italienska maffian "Gives you an offer you can´t refurse"

Brooke sa...

"I Rinkeby och Tensta erkänner polisen att de i praktiken har gett upp"

Vad jag vet så låter det i verkligheten lite annorlunda. Polisen gjorde ett uttalande att de inte kunde garantera att lagen efterföljs eller något i den stilen. Detta är helt rimligt eftersom polisen aldrig egentligen kan garantera att lagen efterföljs.

Däremot är situationen helt klart problematisk.

Anonym sa...

Man kan fråga sig var Sverige skulle ha befunnit sig på det sluttande planet utan SD?
Oavsett vänsterns förenade ansträngningar att hålla SD utanför så har partiet vuxit och hotar nu så smått moderaternas 2:a plats.
MEN, och det är det viktiga, politikerna och journalisterna MÅSTE förhålla sig till SD numera.Trots påstådda försök att nonchalera SD så håller nog Åkesson en och annan politiker och strateg vaken om nätterna.Det är naturligvis omöjligt att erkänna.Fattas bara annat.
Men SD:s politik som aldrig skulle få påverka påverkar.
Åratal av upprepade misstag måste nu hållas under armarna så länge det går.Någon måste ta den politiska notan och hellre du än jag resonerar varje politiker med långa armar framme vid köttgrytan.
Löfven närmar sig Juholt och AKB har "lite problem internt" bland Reinfeldts nya moderater.
Nu börjar kostnaderna som inte fanns slå igenom.Nu börjar de politiska lögner synas.
Politikerna dansar som katten på det hetaste av plåttak och paniken stiger.
Man vet helt enkelt inte vad man ska göra längre!

Anonym sa...

Är helt övertygad om att detta är en utveckling som våra styrande vill ha. Att de inte skulle se eller förstå är att grovt underskatta deras intelligens och samtidigt grovt överskatta deras moral. På något sätt tror de sig om att för egen del vinna på detta annars skulle de inte låta det ske. Hur det går för andra eller Sverige som land är då helt utan intresse för dem.
Vi måste se detta och ta till oss det. Kan vara motbjudande för det gränsar till landsförräderi. Att låta främmande människor inta stora områden av vårt land utan att behöva bidra på något sätt annat än genom att störa, sabotera och gå utanför lagarna är på gränsen till en krigshandling.

Amnexis sa...

Brooke:

Det handlar inte om att polisen kan garantera att brott inte begås, det handlar om hur polisen har möjligheter att uppklara brott; Som i FoFs exempel där de kriminella vet att de kan köra till vissa adresser om de efterföljs av polis, adresser där stenkastning och upploppsstämning uppstår.

Polisen kan aldrig garantera att brott inte begås, däremot ska de ha möjlighet att utreda brotten, och det är det som är problemet i dessa "no go-zoner".

Använder/följer man ett adekvat språkbruk slipper dylika missuppfattningar som Brooke's spridas ytterligare.

Anonym sa...

Politikerna, journalisterna har bestämt att problemen inte existerar pga ideologi. Och så länge de inte behöver utsätta sig för dessa miljöer (eller de och deras egna barn inte blir rånade, utsätts för våld, trakasseras på daglig basis) kan de fortsätta blunda och leva i sin skyddade bubbla. På bekvämt avstånd från verkligheten.

Anonym sa...

Den dag den humanitära stormakten imploderar ska nog inte ansvariga journalister/politiker känna sig alltför säkra i sina bubblor.
Personligt ansvar har utkrävts förr!
Det är så lite som behövs nu.
En bostadsbubbla som spricker.
Eller terroristattacker från våra vänner hemvändarna.
En allmän insikt om att välfärdssamhället är borta trots alla skattepengar.
Och det finns ingen brandkår längre..