fredag 3 april 2015

Nu inleds skattechocken


"Skattechock" är ett kvällstidningsord av typen "nakenchock". Men i beskrivningen av vad den rödgröna regeringen nu planerar är det motiverat.

38-procentsregeringen har slut på pengar. Den har inte ens råd att avskaffa ebo-lagen. Därför följer nu skattehöjningar slag i slag. Förutom redan aviserade höjningar av skatten på drivmedel och sparande planeras en ny skatt på kylskåp, datorer, spelkonsoler och annan hemelektronik för att "minska miljö- och hälsorisker med kemikalier". Flera av skattehöjningarna bär tydligt Miljöpartiets signum.

Vad ska då pengarna gå till? Jo, regeringen prioriterar glasögonbidrag för unga (en seger för Vänsterpartiet) och en återställare i sjukförsäkringen som kommer att öka antalet sjukskrivna och därmed kostnaderna för dessa (kostnaderna för sjukpenning har ökat sedan 2011). Detta är bisarra prioriteringar i ett läge när Sverige exempelvis behöver rusta upp försvaret med tiotals miljarder.

Därtill har vi en fortsatt urspårad migrationspolitik som beräknas kosta runt 1,3 procent av BNP framöver. Här är inga besparingar att vänta, vilket måste framstå som ytterst märkligt för de hårt arbetande familjer som får högre bensinskatt, sänkt rot-avdrag, högre inkomstskatt, högre skatt på sitt sparande och som bonus även en extra skatt på sitt kylskåp.

Ekonomistyrningsverket (ESV) räknar med underskott i de offentliga finanserna under detta och nästa år. Kostnaderna för sjukpenning och migration kommer fortsätta öka, spår ESV. I detta läge är det vanligt folk som kommer få betala med både nya och högre skatter. Vi kan kallt räkna med att regeringen under denna mandatperiod kommer höja alkohol- och tobaksskatterna, miljöskatterna och inkomstskatterna.

Socialdemokraterna sade inte mycket om denna skattechock i valrörelsen. Att Vänsterpartiet skulle få en tongivande roll i den nya regeringens politik var inte heller något som Löfven ville tillstå. Men nu är vi här med en socialdemokratisk regering vars enda kvarvarande idé är att trycka till vanligt folk i jakt på skatteinkomster och två extrema småpartier som kommer göra allt för att få igenom en bidragslinje.

Det absurda i den här situationen är att Sverige har en icke-socialistisk majoritet som egentligen är motståndare till i stort sett alla skattehöjningar - men inte tänker rösta emot dem. Vi har alltså en blind kapten vid rodret och en förstestyrman som tydligt siktar isberget men inte girar eftersom han lovat att inte lägga sig i.

Hur den liknelsen slutar kan du säkert själv lista ut.

9 kommentarer:

Riga sa...

Hur det slutar....

Romson o Löfven dansar ut på ett rosa moln till vals spelad av Putin på dragspel och Reinfeldt på bas.

Därefter tar en rätt tung städning av festlokalen vid.

Anonym sa...

Isberget kommer trots modern övervakningsutrustning som radar och satelitväder.
Motsvarande alegorisk övervakningsutrustning i dag är tredje stadsmakten som undviker att varna för farvattnets isberg.
Eller måla raketen i himmelen blå som Cornelis sjöng på sin tid, på att den inte skulle synas när den kom.

PerH

Micke sa...@Riga

Dom enda partier som hyser femtekolonnare som ser upp till Putin är SD, dom öppet nazistiska partierna samt kommunistiska partiet i Göteborg.

Anonym sa...

Och inget av allt det hade varit möjligt utan Decemberöverenskommelsen!

Anonym sa...

När man åker till Calles i Tyskland för att bunkra så får man hyra en större buss så man får med sig nya platt-TV och tvättmaskiner vid behov. Kan tänka mig att garageförsäljningen utökas och blir som ett mindre varuhus. Ungefär som i Vitryssland.

Ådärkomdenja sa...

Du glömde bort (precis som (s/mp), att från 2017 vill man införa en automatisk ökning av drivmedelsskatten med KPI+2% årligen. Vilket ger chockeffekter (förutom att riksdagen lämnas helt utanför):

"Det ger dramatiska effekter. Om man räknar med en årlig uppräkning på fyra procent ökar skatten med 48 procent på tio år. Efter 20 år är skattehöjningen 119 procent och efter 30 år 224 procent."

Det betyder ett bensinpris på runt 30 kronor per liter.

"Indexuppräkningen kommer att få stora konsekvenser för oss alla. Det handlar inte bara om att bensinen blir dyrare för bilisterna, utan om att alla transporter får höjda kostnader – som att köra mjölken till affärerna. Och i slutändan blir det konsumenterna som får betala också dessa kostnader, förutom att det blir dyrare att tanka".

http://www.di.se/artiklar/2015/4/2/regeringen-morkade-skattehojningen/

Varför ha s/mp-marxistkoalitionen i regeringen en 'landsbygdsminister'? Helt onödigt, såvida denne förstås inte tycker som Batra, att "lantisar är dummare än stockholmare".

Micke sa...

Många som kan räkna på den här bloggen.

Anonym sa...

Micke-trollet tjatar vidare om sin nazism i alla sammanhang.Precis som sin läromästare Arnstad ser han bara spikar eftersom han tror sig hålla i en hammare.
Men någon snickare blir varken Micke-trollet, eller historikern Arnstad,någonsin.

Micke sa...Åh...Det är "kvällssmedicin och måndassprutamannen" som som har en hangup på Arnstad som han applicerar på mig genom att de facto tro att jag är Arnstad.
Det borde jag ha förstått.

Du inga svar i sak dock och antar att du också räknar med ett skatteuttag på 224 procent?