torsdag 9 april 2015

Jämställt på riktigt


5 kommentarer:

Mona sa...

Den var bra.

Brooke sa...

Jag är själv inte positiv till kvotering, men kärnan i problemet handlar vad jag förstått inte om att få in kvinnor i alla jobb utan om att jobb som kräver högre utbildning också skall ta emot personer i proportion till de som är utbildade inom området.

Kvinnor florerar ju friskt i många annars dåligt betalda jobb (som städare exempelvis). Men bland dessa låglönejobb finns det inget behov av att kvotera eftersom de alla suger. Om män då kräver att kvinnor skall kvoteras in till lågbetalda "mansjobb" så bör ju isf även män kvoteras in till lågbetalda "kvinnojobb".

Nej det enda rimliga om man skall ha kvotering är att endast kvotera högre jobb.

Anonym sa...

@Brooke:
Precis, man vill kunna plocka russinen ur kakan. "Jämställdhet" har det aldrig handlat om.

Brooke sa...

Kristian: Du missförstår mig.

Det finns inget mening att börja kvotera in folk i lågavlönade jobb just därför att det redan finns kvinnor inom dessa även om dessa inte finns inom samma lågavlönade grupper som männen.

Männen i teckningen ovan jobbar ju inom några kategorier av lågavlönade jobb där just män dominerar.

Syftet med kvotering har väl alltid varit att jämna ut könsfördelningen inom vissa lönekategorier, inte inom vissa yrken.

Däremot finns det ju uppenbarligen vissa yrken där kvotering vore ganska trevligt. Allt datorrelaterat exempelvis.

Amnexis sa...

Brooke:

Det är förhållandevis rätt bra betalt att jobba som rörmokare t.ex. Din teori är intressant, men inte hela förklaringen. Hur många kvinnor söker sig till de välbetalda jobben på oljeplattformar i Norge t.ex?

Jag håller med Chuck MacGill i Better Call Saul - man kan inte förvänta sig att bara glida in på ett välbetalt statusjobb hursomhelst - det är ett hån mot de som fått gå den långa vägen. Nu vill vissa smyga in köksvägen genom kvoteringar baserade på kön istället för kompetens och erfarenhet.