söndag 1 juni 2014

Att förstå Elliot Rodger


Morden på sex personer i Isla Vista, Kalifornien, har fått global uppmärksamhet. De begicks av en 22-årig man som i förväg spelade in en film i vilken han uttrycker frustration över att bli ratad av kvinnor. Frustrationen övergår snart i öppet hat.

Elliot Rodger skrev även ett slags manifest, eller snarare summering av ett liv han kallade "tragiskt", och spred det som en förklaring till sina handlingar. Han fick påhälsning av polisen innan dådet då han lagt upp flera filmer som väckt oro för hans mentala hälsa.

Jag tror att många män kan känna igen sig i mycket av det Elliot Rodger beskriver. Det finns många ensamma unga killar där ute som inte presterar särskilt bra i skolan (eller som gör det) och känner sig bortsorterade av tjejer. De påminns om vad de saknar varje gång de ser ett par gå hand i hand på stan, gå på bio tillsammans eller gosa i solen.

Både videon och manifestet är en rätt patetisk blandning av självömkan, narcissism, vrede och uttryckta känslor av otillräcklighet. Upprepade om och om igen. Rodger levde ett rikt materiellt liv som få kan drömma om, men inombords var han uppenbarligen tom.

Ändå finns det något i allt vrövel som är värt att diskutera. Jag tror nämligen att många känt samma frustration som Elliot Rodger under sin skolgång. Upplevelsen av att bli bortvald, erfarenheten att de "tuffa killarna" i skolan, som inte verkar behandla tjejerna särskilt väl, vinner det motsatta könets intresse medan "snälla killar" får stå vid sidan om.

I princip ingen blir dock utåtagerande på ett så våldsamt sätt som Elliot Rodger, varken under skoltiden eller senare. De flesta sluter sig. Döljer sin frustration. Säger att de är glada för andra när de skaffar pojk- och flickvänner, gifter sig och lever livet. Lider inombords i stället för att ge sig på andra, som Rodger gjorde.

I manifestet skriver Rodger: "I developed a very high sex drive, and it would always remain like this. This was the start of hell for me. Going through puberty utterly doomed my existence." När jag ser filmen och läser delar av manifestet tänker jag att Rodgers liv hade kunnat förändras om han bara sökt hjälp hos ett proffs. Om han bara kontaktat en sexarbetare, eller ännu hellre åkt till ett land där han kunnat ha hur mycket sex han ville. Det hade förmodligen fått honom på bättre tankar, tagit bort den vrede och frustration han bar inombords. Det saknades inte chanser - Rodger träffade terapeuter och psykologer under halva sitt liv.

Nu vill feminister se Rodgers dåd, och de kommentarer han och andra gjort på olika nätforum, som ett uttryck för mäns våld mot kvinnor och ett exempel på hur män vill bestämma över kvinnors sexualitet. Det är en lika långsökt koppling som när tokstollar som Åsa Linderborg ville lägga ansvar för Breiviks dåd på alla som politiskt står till höger om Socialdemokraterna.

Rodger beskriver i sitt manifest hur han mobbats under skoltiden, hur han blivit tillbakadragen och som "en sköldpadda i sitt skal". Han berättar hur han hatade varje dag i skolan. Rodger drog sig tillbaka alltmer och ersatte den riktiga världen med World of Warcraft. Paradoxalt nog växte hans vrede mot alla som inte lät honom delta i aktiviteter samtidigt som han själv valde att undvika allt socialt liv.

Noterbart är att trots att Rodgers dåd har beskrivits som en attack mot kvinnor, var fyra av de sex offren män. Rodgers hatade alla som hade det han ville ha men var oförmögen att få. Han påminner på så vis om nästan alla tidigare unga personer som begått mord på eller i anslutning till sin skola.

Ensamhet kan vara befriande i en tid när vi förväntas vara ständigt tillgängliga. Men ofrivillig ensamhet kan vara livsfarlig. Det är nog den främsta lärdomen av Elliot Rodgers liv.

8 kommentarer:

Catweazle sa...

Påminner kanske om Mattias Flink?

Anonym sa...

Intressant också att många i Nordskandinavien har lättare att känna igen sig i Rodgers än man gör i Danmark/Skåne och resten av Europa?

http://kshatriya-anglobitch.blogspot.se/2014/05/marx-and-rodgers-rise-of-anglo-american.html?m=1

Nisse sa...

Man ska aldrig underskatta de destruktiva uttryck som sexuell frustration kan medföra. Det kan vara som att långsamt spänna en fjäder: ibland brister det med katastrofala följder redan tidigt i livet, som i det här fallet, ibland i medelåldern eller senare och ibland brister det inte alls utan medför "bara" ett fattigare liv.

Med erfarenhet av hur svenska (och kanske västerländska i allmänhet) professionella hjälpare är skolade att handskas med den typen av problem förvånar det åtminstone inte mig att folk kan tillbringa halva sin vakna tid hos dem utan att något blir bättre. Jag säger inte att det är ondskefulla och inskränkta feminister som ligger bakom att hjälpen som ges ofta är så verkningslös, men nog spelar det in att man inom den diskursen faktiskt skapat en fantasibild av hur människors sexualitet fungerar.

Jag är övertygad om att hade Rodger fått ligga tills han ledsnade på det hade detta aldrig hänt och det är i alla fall, som numera någorlunda mogen man, mitt stående råd: gör det; ju förr, ju bättre, för det botar såväl hang-ups som att det är väldigt allmänbildade när det gäller att förstå hur man ska handskas med kvinnor och med människor överhuvutaget. Det är självklart det sistnämnda som ytterst felar, och varför inte ta enklaste vägen att råda bot på det?

Anonym sa...

@ Nisse

Instämmer, kloka ord.

Hans Li Engnell sa...

Jag har egentligen inte mycket att tillägga till din utmärka kommentar, Nisse. Och jag tror definitivt att Rodger hade haft större nytta av ett ligg än fler samtalstimmar (som han ofta hänvisar till som meningslösa).

Anonym sa...

Psykologförbundet har kongress

Anonym sa...

Min spontana reaktion är att Rodgers problem är djupare än om denne enbart får ett ligg kommer han leva ett drägligt liv.

Tydligen var han mobbad under skolgången och det kan sätta sina spår om det är fråga om kontinuerlig mobbning.

Detta är ett intressant fall. Var han ett fall för psykvården? Hur fungerar den i USA om han var ett fall för psykvården?

Befängt är att skylla skjutningarna på misogyni. Han var knappast ute efter att skjuta ned så många kvinnor som möjligt innan han dog. Snarare var det en kombination av sexuell frustration och kontinuerligt utanförskap/mobbning.

Man kan bara beklaga när sådant här händer. Ingen vet egentligen hur Rodgers kände sig inombords. Men att skjuta 6 personer är knappast legitimt för den sakens skull. Offrens familjer får förenas på andra sidan. Hur en person kan förbise något sådant är mig oförståeligt.

// Magne

Anonym sa...

Han hade professionell hjälp. Jag köper inte att det orsakade han handlingar men han fick mycket terapi.

http://reason.com/archives/2014/05/27/could-therapy-culture-help-explain-ellio

/B