måndag 9 juni 2014

Välfärdsmyter

 

Det finns en vida spridd uppfattning att Alliansen har nedmonterat välfärdssamhället. Att det satsas mindre pengar nu än tidigare, och att detta är en ond strategi från en borgerlighet som innerst inne vill avskaffa välfärdsstaten.

De rödgröna partierna brukar vilja göra valrörelser till en fråga om välfärdssatsningar. Vänsterpartiet tenderar att vinna dessa tävlingar eftersom de har en outtömlig skattkista att ösa ur.

Bilden av ett land som var ett paradis på 70-talet men som i dag har blivit kallt och osolidariskt understöds av Borzoo Tavakoli, som DN Kultur härom dagen lät fabulera fritt om vilket hemskt land Sverige har utvecklats till. Med stöd av myter och rena felaktigheter landar Tavakoli i slutsatsen att det inte bara var bättre förr utan att "den svenska modellen" rent av är död.

Tavakoli är långt ifrån ensam om att sprida denna uppfattning om Sverige. Vi hör och ser den ständigt. Men som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, visar är detta en myt.

Det är tvärtom aldrig satsats så mycket på välfärden som i dag. Pengar är inte allt, men att påstå att välfärdsstaten är utsatt för ett angrepp när den samtidigt slår rekord i omsättning är en smula oärligt.

Det är också viktigt att minnas att enigheten kring en gemensam finansiering av vård, skola och omsorg och en högskattestat för att möjliggöra detta, är hundraprocentig i Sveriges riksdag. Partierna skiljer sig åt på marginalen, inte mer.

Fler borde läsa SKL:s rapport Välfärdstjänsternas utveckling 1980-2012. Men det är förstås betydligt roligare att sprida felaktigheter i ett politiskt syfte. Låt mig gissa att SKL:s rapport inte kommer göra något avtryck i de rikstäckande medierna under detta valår.

Tidigare bloggat:
Vänsterns välfärdslögner8 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk om folk kände till den för Sverige en gång så betydelsefulle Bastiat och hans essä "Det man ser, och det man inte ser".

http://bastiat.org/en/twisatwins.html

Satsningar på ditt och datt hämmar bara andra sektorer av ekonomin.

Och välfärdsstaten är ju en konservativ idé som hämtades till Sverige från Bismarcks Preussen på 1880-talet.

För att inte tala om folkhemmet som sossarna kapade från högern.

http://www.historisktidskrift.se/fulltext/2002-3/pdf/HT_2002-3_445-464_dahlqvist.pdf

Trash sa...

Och vi liberaler, som på riktigt vill montera ner välfärdsstaten, vi blir inte tillfrågade eller ens utpekade.

Anonym sa...

Boken Välfärdstjänsternas utveckling 1980-2012 beskriver att "Folk i allmänhet tycks tro att det satsas mindre och mindre på välfärdstjänster som skola, vård och omsorg. I själva verket är det tvärtom. Kommunerna, landstingen och staten satsar över tiden mer och mer på dessa tjänster. Varför uppfattar många att det satsas mindre när det i själva verket satsas mer? Vart tar pengarna vägen?" Ja, vart tar pengarna vägen? Jag trodde alla förstod att man inte får uttala sig om vart pengarna tar vägen i Sverige. Här sysslar vi med förfalskningar och grova räknefel. Så vad ska jag säga; annat än att pengarna går till spöket laban i Tensta. Där spenderar spöket laban sina pengar på sina andra spöken som bor runt om i världen.

// Magne

Hans Li Engnell sa...

Det är en intressant fråga. Liknande felaktiga uppfattningar kan skönjas gällande brott. Det tycks finnas en utbredd uppfattning om att de grova brotten ökar i samhället. Vilket inte är sant. Men eftersom uppfattningen finns ökar i sin tur känslan av otrygghet - vilket inte bara gynnar säkerhetsbranschen utan också föder krav på fler poliser och hårdare tag. Helt i onödan, egentligen.

När det gäller pengar förundras jag ibland över hur dålig koll många har. Under Alliansens första år vid makten visste ju flertalet arbetande svenskar inte ens om att de fått en stor skattesänkning... Märker man verkligen inte om det kommer in 500-1000 kr mer på kontot varje månad?

Anonym sa...

@ Hans & Magne

Vad är egentligen förvånande med att man plöjer ner mer och mer pengar i välfärdsstaten utan resultat?

Problemet med socialism är att du förr eller senare får slut på andra människors pengar.

Anonym sa...

@ Magne

Var världens undergång nära innan Sverige på 1800/1900-talet fick polis- och utbildningsmonopol?

Och hur mycket innovation har skett inom dessa väsenden sedan dess?

Anonym sa...

@ 10 juni 2014 07:48

Det är antalet anmälda brott jag redovisar. Huruvida ny innovation tillkommer påverkar knappast hur ett knytnävsslag delas ut vid en misshandel, om en man/kvinna våldför sig sexuellt på en annan individ, om en person springer in på ICA och drar fram .44 Magnum och skriker "Ge hit stålarna, den som rör sig dör", och förmodligen har sådana brott som Internetbrott ökat eftersom denna katergori inte fanns innan 1990-talet. Men däremot bör sådana brott som misshandel, sexualbrott, personrån etc. ha ökat med folkökningen, dvs. 28 %, men där antalet anmälda sexualbrott ökat med 628 % och misshandel/grov misshandel ökat med 1090 %. Har vi blivit våldsammare och kåtare sedan 1950-talet? Eller har folkökningen på 28 % medfört importerade problem? Vilket svar väljer du?

// Magne

Amnexis sa...

Off topic:

Har vi nu fått en blasfemi-lagstiftning insmugen via HetsMotFolkgrupp-lagen i svenskt rättsväsende?:

http://avpixlat.info/2014/06/10/avpixlats-chefredaktor-polisanmald/

för denna text:

http://avpixlat.info/2014/01/10/visst-ar-valdtakt-och-kvinnomisshandel-djupt-rotad-i-den-muslimska-kulturen/

Kommer kritik mot företeelser inom islam i framtiden att vara förbjuden i Sverige? Mycket tyder på det om Dagerlind fälls...

I ljuset av denna nyhet från Islamic Counsil så verkar det faktiskt som Dagerlind talar sanning, även om det såklart inte gäller ALLA muslimer, så är det tillräckligt många som propagerar för att mannen får göra vad han önskar med sin kvinna och "otrogna" kvinnor (kuffars):

http://www.pakistantoday.com.pk/2014/03/15/comment/coucil-of-islamic-ideology-declares-womens-existence-anti-islamic/