måndag 2 juni 2014

Att räkna fel för den goda sakens skull

I Sandviken tjänar kommunen årligen en halv miljard kronor på invandringen, kunde vi läsa om i flera medier. Detta skulle tydligen ses som det definitiva slaget mot Sverigedemokraternas verklighetsbeskrivning, knockouten på all invandringskritik.

Nyheten spreds och delades okritiskt på sociala medier. Som brukligt brydde sig få om att granska hur revisionsbyrån PwC hade räknat, hur resultatet blev som det blev. Några kritiska röster (som alltid tillfrågas när SD:s beräkningar blir offentliga) syntes inte till. Demokratiminister Birgitta Ohlsson hyllade i stället resultatet. Hon kallade invandringen för "en välfärdsvinst för kommunen". Även integrationsminister Erik Ullenhag stämde in i hyllningskören.

Men som flera med stor tydlighet har visat, ger beräkningarna ett väldigt missledande resultat. Dels räknas det bara på gruppen 20-64 år, det vill säga den ålderskategori som ska vara en samhällsvinst. Grupperna 0-19 och pensionärer är förstås en nettoförlust, men räknas inte med.

Dels räknas bara kommunens kostnader och inkomster. Det innebär att landstingets och statens kostnader ignoreras. Dit hör effekterna av ersättnings- och skatteutjämningssystem. Det mesta av kostnaderna finns således inte med i beräkningen. Sandviken får pengar från staten, vilka tacksamt tas emot. Andra skattebetalare möjliggör alltså för Sandviken att räkna fram fina siffror.

Nu kan ju vissa invända att man inte ska sätta en prislapp på människor. Men det är precis vad Sandvikens kommun har begärt att PwC ska göra. Sedan har de presenterat ett försåtligt och missvisande resultat.

Sådana här räknefel döljer att Sverige har en dålig, kanske rent av usel, integration. Att arbetslösheten är mycket större bland utlandsfödda än bland infödda svenskar. Att människor fastnar i mångårigt bidragsberoende, tvingas in på värdelösa SFI-utbildningar och inte lyckas bli självständiga. Det är ett vansinnigt resursslöseri, och första steget till en bättre integration är inte att söka dölja dess brister.

Fakta är bästa vapnet mot rasism, säger Patrik Häljeryd, vice ordförande i Arbetsmarknads- och trafiknämnden i kommunen. Tråkigt då att Sandviken väljer att fara med osanning. Just den här sortens slapphet slår tillbaka direkt. Sverigedemokraterna fick just en hel spann vatten på sin kvarn.

Rapporten kan laddas ned via Per Hagwalls blogg.

Läs även: 
Per Hagwall, Fnordspotting

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vad menar du med att högeretatisterna får vatten på sin kvarn för att vänsteretatisterna räknat fel, i det fantastiska svenska politiska spektrumet, Hans?

Alla 2,7 tum av det?

Att bli kallad "extremist" i den svenska Volksgemeinschaften betyder väl att du inte håller med Reinfeldt och Löfven?

Borde inte en verklig liberal snarare erinra om Peter T Bauers ord:

För varje ny mun att mätta, finns det två händer som kan producera.

Catweazle sa...

De hade väl dessutom blandat ihop invandrarnas inkomster med kommunens och bara tagit med kommunens kostnader, inte staten och landstingets, dvs utelämnar 70% av kostnaderna.?

Anonym sa...

Bra inlägg Hans!

Jag är nog en av dem som berört migrations- och integrationspolitiken mest här i bloggen. Och det ska inte vara tabu att tala om en stats in- och utvandring. Om det invandrar och utvandrar ett visst antal personer måste staten naturligtvis räkna på kostnaderna. Annat vore tjänstefel. Sedan om det visar sig att resultatet blev ett rejält underskott är det väl bara att redovisa det och låta folket bedöma själva genom att rösta hur migrationspolitiken skall vara. Men det kanske inte är så lätt att få en objektiv bild om nu staten döljer siffror. Därtill döljs så även våldtäktsstatistiken. Eller man slutar helt enkelt redovisa våldtäktsstatistiken offentligt. Staten gör det enkelt för sig helt enkelt eftersom människor kan få för sig att bli "främlingsfientliga" och rösta på de onda Sverigedemokraterna. Men om man säger att man är minsann Miljöpartist som vill ha fri invandring så är man minsann oerhört god och får en klapp på axeln av grannen på Södermalm...

Jag tycker ni borde ta en titt på följande:

Almgården, grannstadsdel till Rosengård: http://www.val.se/val/ep2014/slutresultat/E/valdistrikt/12/80/0912/index.html. SD 40 procent. Tesen om att man blir mer främlingsfientlig ju mer man utsätts för mångkulturen tycks ha ett samband. Hur kan det komma sig?

Den som ha riktig fakta bör se Tullbergs föredrag om invandringens kostnader. Länk: http://www.youtube.com/watch?v=FjKowdVNw-Q. Här får vi konkret statistik och inte några som försöker fixa siffrorna för att det ska se snyggt ut. Ni kommer bli förvånade över vilken finurlighet staten tar till.

// Magne

Amnexis sa...


Sanandaiji har rätt. Sandvikens rapport är ju en enda röra. Man har plockat ihop siffror hur som helst för att baka ihop ett positivt resultat; kommunens invandrares löner har plötsligt blivit en inkomst för kommunen. Hallå, hur går det till! Har ni 100% skatt i Sandviken eller kan inte kommunen skilja på sina egna och andras pengar?

Sandvikens rapport ställer allvarliga frågor om kommunledningens ekonomiska kompetens. Hur kan man komma ut med så här klantiga rapporter? Vi talar ju knappt grundskolenivå här alltså.


Människorna som ligger bakom värdens sämsta integration börjar bli rent pinsamma i sina försök att fuska. Man tycks tro att man kan ljuga som man vill, eftersom man vet att svensk media inte "tjallar".

Förutom det pinsamma sätt att räkna på, som Sanandaji avslöjar, trampade både Ullenhag och Birgitta Olsson i klaveret, då de raskt formulerade sig så att det såg ut som om de mördade judarna i Bryssel föll offer för nazister. Ullenhag manade människor att rösta för tolerans.

Att rösta på SD är att rösta för tolerans i Sverige.

Anonym sa...

Jag tycker hela denna "rapport" är ytterst skrämmande. Att man på ett så totalitärt sätt försöker vilseleda sin befolkning med falsk matematik. Att dessutom en så obehaglig politiker som Birgitta Ohlsson går ut och använder detta är inte oväntat, men inte heller mindre obehagligt. Sveriges befolkning har omyndigförklarats och man för krig mot oss.

Thove sa...

Personligen tycker jag att det är fel att bedöma invandringen på grund av huruvida man kan tjäna pengar på den eller inte. Vad hände med medkänsla och människovärde? Sverige har det inte så pass illa att vi inte kan stödja folk som måste flytta. Vad tycker du om invandringen i Sverige? jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4374/tycker-du-att-invandring-ar-bra

Amnexis sa...

Thove:

Jag röstade för att invandring kan vara bra i VISS utsträckning.

Amnexis sa...

Stackars Sverige, vad har det blivit av det? Produktionsvärde, ett rent skitprat.

Räknar revisorer sina skatter som inkomst de kan handla för?
Bra exempel på ekonomiska insikter då det gäller samhällets kassor och den egna plånboken.
Vilken fantastisk indoktrinering vi måste haft när vi kan få revisorer bete sig så här.
Sverige är slut. Putin har rätt, Europa är dekadent. Trodde aldrig jag skulle komma till den insikten.