söndag 22 juni 2014

Dagens kvinnovinkel


"Kvinnor hör till de som drabbas värst av skjutvapen i USA", skriver DN (ännu ej online). Det är en försåtlig inledning på en text som handlar om amerikanska vapenlagar och de många skjutningar som drabbar landet årligen.

Jag blir fundersam. Ty inte kan det var väl vara så att kvinnor drabbas i högre utsträckning än män? Nej, det är inte så DN räknar för att kunna sätta den braskande rubriken "Tusentals kvinnor har dödats med skjutvapen". De jämför med kvinnor i andra länder. DN-journalisten Sanna Björling har uppenbarligen ansträngt sig för att få den vinkel hon sannolikt på förhand bestämt sig för.

För sanningen är ju att det framför allt är män som drabbas av våld, så även våld med skjutvapen. Till och med den unge man som beskrivits som kvinnohatare, Elliot Rodger, tog faktiskt livet av fler män än kvinnor. Hans påstådda kvinnohat till trots var fyra av de sex offren män - ändå kom diskussionen efteråt att handla om "män som hatar kvinnor".

Ännu en helt vanlig dag i svensk nyhetsrapportering, med andra ord. Men jag kan inte låta bli att fundera över om rubriken "Män löper störst risk att dödas med skjutvapen" hade varit otänkbar eller bara mindre intressant för DN. Och i så fall varför.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nej!

Det är unga svarta män som nästan alltid står som offer såväl som förövare.

/Realisten