fredag 27 september 2013

Konsumentmakt


En av pastaföretaget Barillas delägare har uttryckt sig ogillande om homosexuella.

Guido Barilla sade i en intervju att företaget står för familjevärderingar och därför inte använder homosexuella i sin reklam. Om de inte gillar detta kan de köpa pasta från någon annan, citeras Barilla.

Detta uttalande har väckt vrede i Sverige (och kanske på annat håll också). Så får man väl inte uttala sig? Jo, det är klart att man får. Men det är också ett tillfälle för oss konsumenter att visa om vi tycker att det är OK eller inte. Många verkar inte tycka det.

Jag kan tycka att frågan om huruvida ett pastaföretags ägare är homofob eller inte är ganska perifer. Och jag skulle inte vilja se något slags inkvotering av minoritetsgrupper i företagens reklam.

Människor underskattar dock ofta sin makt som konsumenter. När företag, eller dess företrädare, beter sig illa på något sätt kan vi faktiskt svara med att ge tusan i deras produkter. Många verkar dock föredra att bli indignerade över bikinitoppar för småflickor i stället för att bara ge tusan i att köpa dem.

Det som inte säljer, försvinner från marknaden. Det gäller såväl bikinitoppar som spagetti.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Konsumentmakt är för demokratiskt. En konsument är bara en konsument. En omdisponerad krona är bara en omdisponerad krona.

De här männsikorna vill ha mycket mer makt för mindre eller inga insatser.

I många fall vill de till och med själva bete sig på det sätt som de inte vill andra ska bete sig på.

Anonym sa...

Konsumentmakt är för demokratiskt.

Micke sa...Som jag ser är det är det rimligt att man som konsument svarar på homofoba uttalanden från inflytelserika nasare på samma sätt som dom spottar på på homosexuella.

Det är liberalism.

Micke sa...

Nu har han två gånger bett om ursäkt på ett sätt där det klart och tydligt framgår att han inte delar den homofoba minoritetens (t.ex Hitman i alla hans inkarnationer) hat mot homosexuella.Till deras stora förtret.

Det är konsumentmakt.

Amnexis sa...

Homosexuella är inget problem i samhället. Då är betalda (s)innesförvirrade internet-troll likt Micke ett betydligt svårare fenomen att bli av med med hjälp av konsumentmakten.

Undrar hur många som skulle tänka sig betala för att läsa Mickes stalinist-oneliners?

Köp dig en uppgradering av IQ'en och bojkotta stalinismens villfarelser istället... Eller vänta, det gick ju inte att köpa sig en högre IQ, till Mickes stora förtret. Micke bojkottar sanningen istället.

Anonym sa...

Homofilerna och deras stödtrupper i medie och kulturvärlden tar ett oproportionerligt stort utrymme i det offentliga rummet.
Bra att en högt uppsatt direktör sagt ifrån.

Micke sa...

Amnexis som tidigare inte skrivit i tråden drar en lans för sitt alteregeo "anonym" vilken sedan svarar som sen svarar på "Amnexis inlägg.

Inget i sak.Bara dravel.

Micke sa...

Bra att en högt uppsatt direktör sagt ifrån.
--------------------------
Det är sannolikt det roligaste inlägg du nånsin skrivit Hitman.