tisdag 10 september 2013

Ny regering i Norge kan avskaffa sexköpsförbudet


Efter åtta års rödgrönt styre får Norge en borgerlig regering. Vad detta kommer att betyda i stort återstår att se, men en konkret effekt kan bli att den norska sexköpslagen avskaffas.

Såväl Høyre som Fremskrittspartiet och Venstre, som nu väntas bilda regering, är motståndare till lagen. Høyres förste vice ordförande Bernt Høie sade tidigare i år till VG att partiets utgångspunkt är vad som är bäst för de kvinnor och män som prostituerar sig, och att farhågorna om förbudets negativa effekter blivit besannade. Detta är just det resonemang som det danska Lagrådet förde och som fick den danska regeringen att backa från att införa en sexköpslag.

Det återstår att se om partierna verkligen vill göra slag i saken och riva upp det omstridda sexköpsförbudet, som i Norge även omfattar norrmän utomlands, och om de i så fall lyckas övertala de norska kristdemokraterna om saken. De lär möta på tufft motstånd.

Men det vore en viktig händelse. Dels skulle det visa att det faktiskt går att riva upp dåliga lagar, dels skulle Norge upphöra att vara det skyltfönster som det varit för svenska radikalfeminister under senare tid.

Kanske skulle det även få fart på en insomnad debatt i Sverige.

1 kommentar:

Christoffer sa...

Tyvärr lär Kristeligt Folkeparti, Norges motsvarighet till KD, ingå i den nya regeringen. Och dom är motståndare till att avskaffa lagen. Så det kanske inte blir helt enkelt.