söndag 22 september 2013

Överklassförakt för vanligt folk


Det pågår något slags miniuppror mot Alliansens jobbskatteavdrag. Höginkomsttagare med hjärtat till vänster protesterar. De kallar sig "Medelklassupproret". Till dem hör komikern Claes Malmberg, som träffsäkert säger att han "må låta som en gammal socialist från järntorget".

Fredrik Virtanen skriver:
"Jag har redan fått mer än jag behöver av regeringen. Jag behöver inte 589 kronor till. Jag vill inte ha 589 kronor mer. Det känns som smutsiga pengar."
Vi talar alltså om en skattesänkning här, inte knarkpengar eller en andel från en bankstöt. Att se sina egna intjänade slantar som "smutsiga pengar", som man dessutom fått av regeringen (vilket i och för sig skulle kunna förklara varför de är smutsiga), är ett perspektiv som närmast borde diagnostiseras. Det är en ytterst märklig syn på pengar från människors eget arbete.

Medelklassupproret är dessutom ett väldigt missvisande namn. Som Erik Lakomaa påminner oss om på Facebook har Virtanen en inkomst tillhörande de 10 procent högsta i landet, Malmberg tillhörande de 0,5 procent högsta och grundaren av uppropet mot skattesänkningarna, Hedvig Karlén, de 5 procent högsta.

Det är alltså fråga om ett överklassuppror. Det är överklassen som hatar att vanligt folk fått mer pengar att röra sig med. Det om något är värt förakt.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Om Claes Malmberg är som i princip alla andra kändisar i Sverige har han bolagiserat sig och kan därmed undvika avsevärt mer skatt än de flesta löntagare.

Men för honom antar jag att det är ok eftersom han har de rätta åsikterna.

Fnordspotter sa...

De har i regel egna företag dessutom, och tar ut sin lön som aktieutdelning. Och de datorer som de undertecknar uppropen med ägs gissningsvid inte av dem själva som privatpersoner...

Anonym sa...

Kunde inte ha sagt det så bra själv:
http://cornucopia.cornubot.se/2013/09/medelklassupproret-sa-har-kan-du-betala.html

/Senior

Micke sa...Virtanens och Malmbergs poäng är att dom tjänar tillräckligt.

En högerröstande kan per definition aldrig tjäna tillräckligt.

Det är därför dom röstar på högern.


Daniel W sa...

Problemet med "jobbskatteavdraget" är att det inte är ett avdrag, det är inte en skattesänkning i traditionell mening. Det är en skattereduktion. Det betyder att jag betalar in mindre skatt, men den som ska ha skatten (kommunen alltså) kompenseras fullt ut och får lika mycket som tidigare.

För varje hundring jag slipper betala in i skatt så betalar staten 100 kronor till kommunen. Vad är egentligen skillnaden mot om staten hade gett mig en hundring direkt i bidrag istället? Ingen alls!

Jobbskatteavdraget är ett indirekt bidrag, det är därför det känns smutsigt för mig, att alla svenskar, fattig som rik, betalar för att jag ska få bidrag när jag inte behöver det. Det är därför jag inte vill ha fler jobbskatteavdrag.

Anonym sa...

En ypperlig illustration till begreppet "gåsleversocialism"

Hans Li Engnell sa...

De vill inte se några skattesänkningar för NÅGON eftersom DE klarar sig ändå.

Melmac sa...

Det spelar ingen roll vad Virtanen och Malmberg säger, för deras egna parti står ju bakom jobbskatteavdragen och kommer inte att riva upp dem om de vinner valet. Regeringen gick till val på detta, det gjorde inte S.

Malmberg har väl dessutom bosatt sig i Lomma för att få en lite lägre skatt.

Anonym sa...

Finns inget som hindrar att överklasskommunisterna ifråga skänker en del av sina pengar till behövande; hemlösa, tiggande Romer, syriska flyktingar.

Jerker Montelius sa...

Jag är för finansierade skattesänkningar. Det ger individerna större makt och handlingsutrymme.
Nyckelordet här är dock just finansierade. Så länge Borg inte matchar jobbskatteavdrag med lika mycket utgiftssänkningar utan bara upplåning och ökad stadsskuld så är jag emot.

Hans Li Engnell sa...

En rimlig invändning. Självfallet bör regeringen även göra utgiftsminskningar.

Micke sa...

De vill inte se några skattesänkningar för NÅGON eftersom DE klarar sig ändå.
------------------------
Nej som vill inte att regeringen (hjärntvättad med extrem nyliberalism på 80 talet) ska fortsätta på den extrema linjen där man använder skattesänkningar för att ställa om samhället till den diametrala motsatsen till kommunism.

Dom är antagligen sossar eller vänsterpartister.

Micke sa...

Finns inget som hindrar att överklasskommunisterna ifråga skänker en del av sina pengar till behövande; hemlösa, tiggande Romer, syriska flyktingar.
-------------------------

Jag hoppas att du som sverigedemokrat och Misesanhängare på en och samma gång ska klara att identifiera den konflikt det innebär och att du inte kan ha kapitalets diktatur och skattefinansierad offentlig sektor på en och samma gång.

Jag har dock inga förhoppningar då din energi helt ligger på att trolla under olika nick och anonymt.

Anonym sa...

Det enda som är klart i Mickes kommentarer är att det mesta är oklart för honom vad gäller styrelseskick och parlamentarism.