lördag 7 september 2013

En nyttig idiot


Svensk media fylls av upprörda reaktioner på nyheten om att Sveriges FRA är en stöttepelare i NSA:s och GCHQ:s globala övervakningsnät. Även DN är kritiskt och ställer sig frågan hur detta kan ske när landets styrs av en "liberal regering" (kanske dags att omvärdera den etiketten?).

Om ett försvar skulle komma någonstans ifrån vore det förstås från Svenska Dagbladet. Och mycket riktigt, Per Gudmundson försvarar övervakningen och menar att den inte bara är nödvändig utan också oundviklig. Tough luck för alla som vill ha ett privatliv online, således.

Det Gudmundson inte förstår är vilka långtgående konsekvenser övervakningen får för hela samhället. Vad det gör med oss som människor att veta att ingenting vi företar oss på nätet - oavsett om det är ett kärleksbrev till partnern, en ekonomisk transaktion, känsliga uppgifter i en vårdjournal eller ett chattsamtal med modern - är privat. Att allt kan ses av statliga underrättelsemyndigheter. Att dessa regelmässigt överträder sina befogenheter vet vi redan, så risken för övergrepp behöver vi inte ens diskutera.

Fredrik Reinfeldt lät anmärkningsvärt lik Obama när han i går försvarade övervakningen. Övriga ministrar som uttalat sig har mest svarat "god dag, yxskaft". Oppositionen "kräver svar", men det låter långt ifrån trovärdig. En rödgrön regering kommer inte att göra några större förändringar eftersom Socialdemokraterna i grunden stöder övervakningen (föga förvånande har Stefan Löfven legat väldigt lågt).

Och avslutningsvis: Om Sveriges signalspaning mot Ryssland nu är världens bästa, som Gudmundson hävdar, står det lite sämre till med själva försvaret. Det är inte så stor poäng i att veta vad ryssarna har för sig om vi ändå inte reagerar när de skickar flygplan mot Gotland.

Läs även:
HAX, Västerbottenskuriren

3 kommentarer:

Jonte sa...

Mycket bra skrivet Hans.

Anonym sa...

Mycket bra att FRA samarbetar med NSA för världens säkerhet.
Islamister, nazister och Libertarianerna,de nya kommunisterna vill inte världen väl.

Jonte sa...

Anonym 16:57:

"Säkerhet"..?

Jag har för mig en gammal amerikansk president uttalade några kloka ord angående säkerhet kontra frihet...