måndag 12 augusti 2013

Ett omöjligt val


Med ett drygt år kvar till riksdagsvalet är det fortfarande oklart vad Alliansen vill med ett fortsatt regeringsinnehav. Emellertid är det ungefär lika oklart vad oppositionspartierna vill, och om de ens vill samregera.

Fredrik Reinfeldt kommer att söka mandat för ytterligare fyra år. Sannolikt kommer han att avgå under den kommande mandatperioden för att bereda väg för en efterträdare inför valet 2018. Vinner han sitt tredje val blir han historisk. Men varför ska någon rösta på en person som inte vill någonting med sitt maktinnehav?

För en liberal blir valet 2014, precis som alla val, en fråga om att söka undvika det värsta tänkbara och acceptera det minst dåliga. Frågan är bara vad det ena och det andra egentligen är. Tanken på fortsatt regeringsinnehav för en håglös och visionslös Reinfeldt är föga inspirerande. Tanken på ett rödgrönt regeringssamarbete är naturligtvis inte bättre.

Ändå lutar jag åt att det vore bra för de borgerliga partierna att sitta några år i opposition. Luften har gått ur Alliansen sedan länge, och partierna behöver några års politisk kontemplation.

Så länge Vänsterpartiet hålls utanför regeringsförhandlingarna är ett rödgrönt samarbete ingen större katastrof. Socialdemokraterna och Moderaterna har närmat sig varandra - båda har vandrat åt mitten. Sossarna kommer därför inte våga chockhöja inkomstskatterna, deras skolpolitik har helt klart närmat sig Folkpartiets och  Miljöpartiet har redan i dag ett visst inflytande över regeringens politik. 

För en liberal är valet 2014 ett omöjligt val. Det är ett val mellan två politiska block som båda vill utöka politikens makt över människan, om än på lite olika sätt och i olika takt. Som vill fortsätta bygga ut övervakningsstaten. Som vill behålla de höga murarna mot både bostads- och arbetssökande.

Något frihetsprojekt existerar inte för borgerligheten i dag. Några visioner om en bättre morgondag finns inte längre. Ingen tar frihetens idéer på minsta allvar.

Frågan är vad partierna tror ska motivera en liberal väljare, som inte prioriterar RUT-avdrag, att ens närma sig en vallokal i september nästa år. 

19 kommentarer:

mona sa...

Efter Reinfeldts ton mot det demokratiskt invalda SD i Almedalen fick jag skrämselhicka .Har vi demokrati eller har vi inte? och vad jag förstod lämmnar han hellre tronen till Löfven än sammarbetar med Sd.
Så då spelar det inte någon roll vad man röstar på om det går bra för SD vilket det troligen gör så blir det Löfven oavsett.Vilken röra.

Anonym sa...

För en stor andel klassiska liberaler är det ju moraliskt fel att rösta.

http://www.mises.se/2013/08/06/kan-man-rosta-som-libertarian/

Varför tar du inte alls upp den aspekten?

Hans Li Engnell sa...

Därför att Per redan gjort det på ett utmärkt sätt.

Jonte sa...

Reinfeldt vet redan att Löfven varit på besök hos kingmaker-gänget i Bilderberg-gruppens möte i England tidigare i år. Han fick ingen inbjuden och vet att han är slut. (Carl Bildt var dock som vanligt där...)

Man skulle om inte annat kunna anklaga Reinfeldt för att vara en dålig skådis när han gav upp på walk-over till S i sitt märkliga tal i Almedalen.

Vi lever i ett iscensatt samhälle, i en teater. Det är bröd och skådespel som gäller för folket. Politikerna i sjuklövern borde få varsin oscars-statyett. Och sedan släpas till giljotinerna.

Anonym sa...

Ibland undrar man om Reinfeldt är riktigt i ordning.

Den närmast besatta fixeringen vid SD är ovärdig statsministerämbetet och frågan är om han inte "skapar" ännu fler proteströstare genom sitt maniska beteende.

Anonym sa...

@ Jonte

Du menar väl åttaklövern, eller är det Jimmie Åkesson och Sverigenazisterna som skall släpa dem till giljotinerna?

Anonym sa...

Anonym 10.18

Det bästa stöd man kan ge SD är att ständigt beteckna dem som nazister eller ge dem andra nedsättande uttryck.

Massor av människor blir bara förbannade när ingen bekvämar sig att istället käfta ner dem och det borde ju inte vara så svårt.

Alla de goda gör sig själva till nyttiga idioter.

Anonym sa...

@ Anonym13 augusti 2013 14:40

I SD är t ex fortfarande Rudolf Kjellen som myntade både begreppen geopolitik och nationalsocialism ideologisk husgud.

De som uppfattar nationalsocialism endast i dess tyska 30-talsuttryck med armbindlar och sträckmarscher, misstar sig.

Svensk nationalsocialism kommer växa fram ur svenska traditioner, med midsommar, dalahästar och en Gustav Vasaaktig landsfader som ledare.

Jonte sa...

Anonym 10:18:

I mina ögon är det folket som ska släpa sina odugliga ledare till giljotinerna. SD har hittills inte fått/kunnat ställa till med något djävulskap. SD är inte immuna mot folkets vrede, missköter de sig (genom usla politiska beslut) så hoppas jag giljotinerna väntar på dem med.

Anonym sa...

@ Jonte

Om inte SD:s storsvenska chauvinism och politiska skandaler är tillräckligt, har man oproportionerligt stort tålamod med dem.

Jonte sa...

Anonym 16:59

Enligt dig ja...

Övriga partier har ganska många lik i garderoben de med. Bara det faktum att några av dem varje år åker på hemligt möte med topp-representanter för näringslivet och andra stater. De senaste valen har alltid den blivande statsministern varit på Bilderberg-möte året innan. Slump? Kanske, men det ser ju onekligen rätt illa ut.

Sen har vi fylleskandaler, näthatare, våldtäktare o.dyl. som förekommer i samma frekvens i övriga partier som hos SD, skillnaden är att media inte skriker ut sanningar som "Sosse den värsta näthataren i Sverige" t.ex. Undantaget den nu våldtäktsdömde moderaten...

Några unga färska politiker som plockar upp järnrör på fyllan för att försvara sig mot antastande dömda kriminella går ju inte ens att jämföra med exempelvis den kriminelle Carl Bildts trackrecord i att delta i dessa ljusskygga möten där gud vet vad som planeras...

Den stora skandalen är egentligen massmedias tystnad kring dessa hemliga toppmöten.

Anonym sa...

@ Jonte

Menar du vi skall ignorera SDs nationalchauvinism och lik i garderoben bara för att de andra partierna inte är Guds bästa barn?

Jonte sa...

Mitt svar på det blir; att lika barn leker bäst...

Alla partier har idioter och lik i garderoben. Varför måste SD vara felfria när ingen annan är det?

Huvudsaken är vad de för för typ av politik. Och om företrädarna spelar teater eller inte. Konstigt nog verkar det som SD har flest företrädare som pratar folkets språk och inte den intetsägande politiker-mumbojumbon som på senare år blivit så vanlig i hela EU.

Anonym sa...

@ Jonte

Så när national-etatisterna i SD vill resa fler hyllningsmonument över kungar och fältherrar som utvidgat Sveriges gränser och indoktrinera alla skolbarn med en totalitär historieskrivning som glorifierar etniska folkdråp i jakt på landvinningar för de alltså en bra politik enligt dig?

Jonte sa...

En annan sak, att skriva "nationalchauvinism" blir ju lite som att skriva "bacon med fläsk".

Chauvinism är väl ett annat ord för nationalism?

Anonym sa...

@ Jonte

Googla på t ex välfärdschauvinism, socialchauvinism, manschauvinism, kvinnochauvinism, landskspschauvinism etc.

Jonte sa...

Det fina med SD är att de övriga idiot-partierna hatar dem. Så för mig handlar det mer om en protest mot nuvarande politik än en längtan efter monument av fältherrar... var du nu fick det ifrån :)

Hade det varit KLP i SD's sits (riksdagsplatser m.a.o.) hade missnöjesrösten gått till dem. Att rösta på SD 2014 är ett utmärkt sätt att sparka Reinfeldt och övriga marionetter på pungen. Vilken av de övriga partierna som sen till sist styr Sverige spelar mindre roll. Det är ju ändå EU/bilderbergar-agendan som sätter dagordningen i Sverige.

Micke sa...

JonteHitmanAnonym är ett exempel på att det går att ha både Mises och Åkesson som ledstjärnor.

Micke sa...

Menar du vi skall ignorera SDs nationalchauvinism och lik i garderoben bara för att de andra partierna inte är Guds bästa barn?
........................

Nej han menar att man ska anamma dom och att det går att förena liberalism och fascism.