tisdag 5 juni 2012

En insomnad allians

Sverigedemokraterna går om Miljöpartiet och blir Sveriges tredje största parti på 8,7 procent. Utvecklingen är inte oväntad.

Men detta är United Minds mätning. I SCB:s mätning når SD endast 5,4 procent, det vill säga ungefär vad partiet fick i valet och vad de har fått i mätningarna sedan dess.

Gemensamt för båda mätningarna är dock att Moderaterna fortsätter tappa. Nye partisekreteraren Kent Persson har ett hårt arbete framför sig att få de insomnade nymoderaterna att framstå som pigga och energiska igen.

Vän av ordning lär påminna om det gigantiska övertag i opinionen (över 19 procent) som de rödgröna hade på regeringen i förra mellanvalsperioden. Ändå slutade det med att Alliansen vann valet och fick fler röster än i valet 2006.

Skillnaden denna gång är att Socialdemokraterna har en partiledare som många har förtroende för. Mona Sahlin var aldrig en populär partiledare, ens bland de egna. Och med Moderaterna på tillbakagång och tre partier som alla balanserar på fyra fem procent har Fredrik Reinfeldt all anledning att vara lite orolig.

Därmed inte sagt att en enda av alla opinonsmätningar vi kommer att få se innan våren 2014 kommer att säga särskilt mycket om valutgången.

Inga kommentarer: