måndag 18 juni 2012

FRA-sveket är fullbordat

Alliansregeringen har gjort upp med Socialdemokraterna om att låta polisen få tillgång till FRA:s signalspaning. Det gäller både Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen.

Därmed är sveket fullbordat. När den så kallade FRA-lagen under stort motstånd klubbades sommaren 2008 och motståndarna inom Centerpartiet och Folkpartiet till sist gick med på en uppgörelse, fick vi veta att det endast var utländska mål som var av intresse. Det var i utländsk trafik (eller "trafikstråk" som det hette på FRA-iska) som passerade Sveriges gräns som FRA skulle spana.

Dessa löften var inte vatten värda. Ibland är det tråkigt att behöva säga att vi hade rätt hela tiden. Ändamålsglidningen har säkert bara börjat.

Jag tar en titt på vad jag skrev för ganska precis fyra år sedan när lagen röstats igenom. Det var uppröda känslor då. I dag är känslorna mer dämpade. I dag känner jag mest en stor ledsamhet och sorg över tillståndet i svensk politik, där integritets- och rättighetsfrågorna helt har knuffats undan.

Nu får alltså både Säpo och RKP tillgång till FRA:s tjänster. Vilka myndigheter står näst på tur?

4 kommentarer:

Micke sa...

"Vilka myndigheter står näst på tur?"


Försäkringskassan.

Anonym sa...

Ska det inte bli dags att politikerna blir personligt ansvariga för skiten dom hittar på och driver igenom.

Anonym sa...

Inte riktigt fullbordat.....

Skatteverket förbereder nämligen en skrivelse.

Anonym sa...

SCB kanske står på tur. Kan genomföra kontinuerlig tanke-unersökning utan besvärliga formulär som folk inte skickar tillbaka.