torsdag 21 juni 2012

Ge igen för gammal ost


Uppdrag gransknings reportage om den ommärkta och ommalda köttfärsen 2007 är programmets mest omtalade någonsin. Det blev en rejäl spinn i media och ICA ställdes till svars för fusket. "Det är fel på rutinerna", upprepades från ansvarigt håll då. Snarare var det väl så att de anställda följde de rutiner som fanns och funnits under lång tid och att ägarna tjänade på det.

Nu har Aftonbladet gjort en likadan undersökning. Först har de avslöjat att ostar och lax märks om. Och nu återkommer köttfärsen i diskussionen. Anonyma anställda vittnar om att kött vars bäst före-datum gått ut mals om och säljs igen som färsk köttfärs.

Det behöver inte betyda att den som äter köttet riskerar att bli sjuk. Men ICA lurar förstås sina kunder när de säljer gammalt som nytt. Att packa om sådant som fortfarande är ätbart är inte fel, det slängs onödigt mycket mat. Men kunden måste informeras och priset sänkas.

Problemet för oss som kunder är att det är nästintill omöjligt att kontrollera hur allt detta sköts bakom kulisserna. Tidigare har vi fått höra om hur kött som inte alls är svenskt märks om och får en svensk flagga på förpackningen. Även detta är att bedra kunden eftersom svenskt kött oftast är dyrare än irländskt eller danskt. Men vi kan inte veta om det vi köper verkligen är det vi tror att vi köper.  

Det jag undrar är om detta endast sker i ICA:s butiker eller om det även pågår hos konkurrenterna. I så fall har vi som kunder ingen chans att påverka genom att handla någon annanstans. Men det är intressant att skandalerna hittills främst har avslöjats hos just ICA.

Inga kommentarer: