lördag 16 juni 2012

Kineserna och maten

I Sverige frågar vi varandra om vädret. I Kina är ämnet på allas läppar mat. På något sätt är det senare mer sympatiskt.

Jag började älska kinesisk mat vid mitt första besök i landet och har sedan dess fått ett ökat intresse för kinesisk kokkonst. Smakerna. Dofterna. Och inte minst variationen. Det går inte att tröttna.

Många svenskar är intresserade av det kinesiska köket (eller snarare köken). Det illustreras exempelvis av det sanslösa utbudet av Kinarestauranger runt om i landet. Men det vi äter där är förstås sällan riktig kinesisk mat, serverad av kineser. Få av dem håller vad en kines skulle betrakta som acceptabel standard, men de får sin beskärda del av svenska gäster sugna på friterade räkor, sötsur sås och biff med böngroddar.

Tyvärr ger det likriktade utbudet en skev bild av vad kinesisk mat är - eller kan vara. Kinesisk mat är så oerhört mycket mer än de enkelspåriga rätter som serveras i Sverige. Personligen är jag väldigt förtjust i kryddstarka nudelrätter, men de är svåra att hitta här. I Kina räcker det med ett besök hos exempelvis 李先生, Mr Li, för att mätta nudelabstinensen. En fullgod lunch för åtta kronor.

Kinesisk matkultur har skildrats utmärkt i Kinas mat, en SVT-serie i vilken vi fick följa sympatiske Fredrik Önnevall bland några grundläggande råvaror i den kinesiska kosten. Sedan är förstås så, att den som vill äta all som rör sig kan göra det i Kina. Men är man inte intresserad av skadedjur, sköldpadda, orm eller hund finns det gott om riktigt god mat att sätta tänderna i runt om i Kina - med varje provins egna speciella smaker och specialiteter.

Serien 舌尖上的中国 , "på Kinas tungspets" (den heter A bite of China på engelska), skildrar den kinesiska matkulturen på ett fint sätt och har blivit väldigt populär i det matälskande Kina. Den finns upplagd på YouTube och det första avsnittet har engelsk text. Låt dig väl smaka!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bara av ren nyfikenhet: en kinesisk specialitet jag länge förundrat mig över är att man äter svalbon.
Är det bara en sopprätt, eller finns det i andra varianter?
/Anders Larsson

Hans Li Engnell sa...

Ja, det kan ätas på många olika sätt. Det är dyrt, men självfallet anses det bra för kroppen (i det här fallet huden).

Googla på 燕窝 så får du upp massor av olika förslag.