söndag 10 juni 2012

Veckan som gick #30

# Spanien får mångmiljardstöd. Så var det Spaniens tur att begära nödlån från EU. De krisande spanska bankerna får låna 100 miljarder euro. Spanjorerna förnekade in i det längsta att bankerna behöva något utländskt stöd, men de flesta räknade med att det förr eller senare skulle ske. Frågan är inte längre om krisande euroländer kommer att begära nödlån utan hur lång tid det tar innan de gör det.

# Reinfeldt till reträtt. Inget går Alliansens väg just nu. Regeringen halkar efter i opinionen. S-ledaren Stefan Löfven vinner terräng, även om det för partiet fortfarande handlar om en icke-Juholt-effekt. Kristdemokraterna ligger ständigt under riksdagsspärren i opinionsmätningarna, Centern balanserar på den. Och i Ekots lördagsintervju visade Fredrik Reinfeldt åter igen hur eländigt tom och andefattig hans politik är. Karln är fientligt inställd mot allt vad framtidsvisioner heter. Folk kan mycket väl ha ledsnat på både honom och Alliansen lagom till valet 2014. Ty någon politik har inte skapats i Rosenbad de senaste två åren.

# Böter för ryska demonstranter. Vladimir Putin ser förstås inget konstigt i det. Men "massiv närvaro på offentliga platser" kommer hädanefter att resultera i dryga böter. Putin, som har mötts av kraftiga protester efter segern i presidentvalet, räknar säkert med att ett demonstrationsförbud - vilket det i praktiken är fråga om - ska lugna kritikerna. Han borde nog inte vara så säker på det.

Inga kommentarer: