tisdag 31 maj 2011

Att vända blad - igen

Kungen gjorde inte direkt något övertygande framträdande inför TT i går när han förnekade att han varit på så kallade porrklubbar. Eller förnekade och förnekade... Han sade faktiskt inte bestämt nej. Han trodde sig bara inte minnas att något sådant inträffat. Och om det inte har inträffat är det förstås märkligt om kungens gode vän försöker förhöra sig om att få tillgång till bilder på det som inte ska ha inträffat.

Nåväl. Kanske var han bara tagen på sängen och obekväm i situationen. Det sägs ju att det inte alls behöver vara ett tecken på skuld när personer slingrar sig, säger fel och är osammanhängande i ett förhör. När vi hävdar att kungens dementi kändes halvdan och att han framför kamerorna såg skyldig ut utgår vi från att monarken med kraft och verbal styrka skulle dementera uppgifterna. Nu har han inte den verbala förmågan, som bekant. Han har aldrig njutit av att stå i rampljuset. Han har egentligen alltid sett lite förtappad ut framför kamerorna.

Skulle det komma fram bevis för att kungen haft kontakter med kriminella och/eller varit på lättklädda fester och strippklubbar, förlorar han förstås sin trovärdighet helt och hållet. Frågan är om han överlever en sådan situation som statschef. Kontakter med kriminella är en sak. Men som republikan måste jag säga att det vore endast fånigt om kungen tvingades abdikera på grund av moralpanik kring något jäkla strippklubbsbesök. Monarkin kommer ju att finnas kvar i vilket fall. Det är däri problemet ligger, inte huruvida kungen tittat på lättklädda damer eller inte. Har inte kungar alltid gjort det?

5 kommentarer:

Martin sa...

Håller med dig. Bra skrivet. Fast du menar nog inte förtappad, snarare tappad bakom en vagn eller nåt i den stilen.

Hans Li Engnell sa...

Helt korrekt. Förtappad används uppenbarligen fel ganska ofta, så även av mig i detta fall.

Göran sa...

Jag har mer förtroende för Kungen än vad jag har för många av ledamöterna i riksdagen. Där sitter många rötägg som dessutom har mer "makt" än Kungen.

Anonym sa...

Skillnaden mellan ledamöterna i riksdagen och kungen är att man kan rösta borta de man inte känner förtroende för längre..

Det handlar inte heller om huruvida kungen har tittat på lättklädda damer i detta fall..

Men förnekar han det och sen kommer det upp bilder som bevisar det motsatta - då är han ju rökt eftersom han har ljugit.

Konstigt att han inte kommer ihåg ifall han besökte en stripklubb så sent som för 3 år sedan.. Lider kungen av Alzheimers eller varför sviktar hans minne på detta sätt? ;-)

Micke sa...

Redan det faktum att den nuvarande diskusiionen om monarkins varande triggast5 av att en jugoslavisk torped vill ordna lite pensionspengar bör stämma till eftertanke.

Själv vill jag inte att landet ska representeras omväxlande av någon ur höger eller vänsternomenklaturan och är nöjd med krimskramset med flerhundraåriga traditioner.I synnerhet som det inte utgör ett hot mot någon.

Det kan man inte påstå att presidentskapet inte gör i många länder.