tisdag 29 mars 2011

Quick frias igen

Sture Bergwall, känd som Thomas Quick, har i praktiken friats för ännu ett mord, denna gång gäller det mordet på Therese Johannessen (som aldrig återfunnits). Det är ett slags dominoeffekt vi nu ser. Åklagaren konstaterar att det inte finns någon bevisning som direkt binder Bergwall vid brottet och lägger ned åtalet. Advokat Thomas Olsson går nu vidare med nästa resningsansökan.

Samtidigt som det är befriande att en högst sannolikt helt oskyldig person frias i mål efter mål blir varje resning en påminnelse om vilken oerhörd rättsskandal det är frågan om. Sannolikt den värsta i Sverige någonsin. Inte bara Bergwall är lättad - även anhöriga till offret Therese Johannessen uppger att de är lättade över beskedet. I likhet med Johan Asplunds föräldrar har de tvivlat på Bergwalls skuld. Tidigare överåklagaren Christer van der Kwast skyller på mediatrycket. I själva verket borde Bergwall aldrig ha dömts för något av morden.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja denna van der Kwast. Hur många gånger har man inte sett honom stå i tv och försökt förklara antingen varför han la ner ett åtal eller varför han förlorade. Detta alltså innan denna rättsskandal briserade. Han måste vara Sveriges genom tiderna sämsta åklagare utan konkurrens.