lördag 26 mars 2011

Nostalgi ledordet på S-kongressen

Det var ett väldigt traditionellt socialdemokratiskt tal som Håkan Juholt höll som nyvald partiordförande. Mycket nostalgi, många återblickar, citat av Palme, beröm till Per-Albin - ja, även Göran Persson, som fanns i publiken, fick beröm av den nye S-ledaren. Det innehöll också de obligatoriska flosklerna om "social demokrati" och att "hålla upp ett paraply för den som står i ösregn". Konflikten mellan den varma vänstern och den kalla högern fortsätter att vara Socialdemokraternas livsluft. I alla fall när de är tillsammans och kan egga varandra.

Talet var förstås främst skrivet för att uppmuntra och ge partiets trogna aktiva energi och framtidstro, inte för att slå fast exakt vilken sakpolitik partiet kommer att driva under de kommande åren. Men Håkan Juholt undslapp sig ändå en del saker som gör att han framstår som en mer konservativ sosse än Göran Persson. Har vi mer återställarpolitik att vänta under Juholts ledning? Han talade om såväl återreglering av elmarknaden som hårdare tag mot valfrihet i vård och skola.

Om Juholt kan bli en seriös utmanare till den nuvarande regeringen vet vi inte förrän valåret närmar sig. Hur han ska förmå locka storstadsväljarna med sin 1960-talsretorik är ännu en gåta. Men en sak är i alla fall redan nu tämligen säker: vi kommer att få se roligare och mer fartfyllda debatter mellan Juholt och Reinfeldt än vi någonsin fick se mellan Reinfeldt och Sahlin. Det tackar vi för. Kanske är det just detta som en insomnad borgerlig allians behöver också.

Inga kommentarer: