lördag 26 mars 2011

När polisen vill se dina semesterbilder

Ekot i Sveriges Radio berättade i dag om hur tullen i en europeisk insats mot barnsexturism granskat passagerares datorer, telefoner och kameror när de landat på Arlanda efter en vistelse i Thailand. Granskningen skedde bakom stängda dörrar, trots att den vars ägodelar som granskas har rätt att få närvara.

Bertil Lintner, journalist i bland annat Burma, fick sina två datorer, sin iPhone och en kamera granskad utan att själv få närvara under granskningen. Personalen försvann bakom en dörr och det dröjde en timme. Totalt berördes 28 personer i insatsen.

Det rörde sig alltså om en insats mot barnsexturism. Tullen och polisen ville förstås se om det fanns några digitala bevis på övergrepp i resenärernas datorer, telefoner och kameror. Att utan konkret misstanke genomföra en sådan kontroll är förstås oerhört kränkande för den som drabbas. Bertil Lintner hade andra skäl att vara orolig eftersom han som journalist i ett land som Burma hade känsliga uppgifter på sin dator.

Även för en helt vanlig resenär finns det dock skäl vara orolig. Ty även om man inte har gjort något brottsligt under sin semester kanske man inte vill dela alla sina semesterbilder med polisen. Och hur kommer detta förfarande att påverkas om Sverige, som både Socialdemokraterna och en vänsterpartist har föreslagit, får en utvidgad sexköpslag som även gäller svenskar som vistas i andra länder? Kommer svensk tull och polis att granska våra semsterbilder efter Thailandsresan? Jag drar mig till minnes hur två bekanta efter sitt besök i Nordkorea fick sina kameror granskade på tåget innan de reste in i Kina...

Tullverket hävdar att det av praktiska orsaker inte alltid är möjligt att få närvara när ens dator, telefon eller kamera granskas. Men de verkar inte tycka att det är något problem. "Man måste ju lita på de myndigheter som är inblandade", tycker de.

Inte nog med att vi förväntas visa oss nakna eller få våra skrev granskade på allt fler flygplatser - vi ska visa allt innehåll i våra datorer, telefoner och kameror också. Hur många och övergripande kränkningar tål vi innan nog är nog?

6 kommentarer:

Sven sa...

Hur fan kan något sådant vara lagligt att göra utan en stark misstanke om grovt brott?
Seriöst, jag undrar. Någon som vet vilken lag som ger tullen dessa befogenheter?

Moo sa...

Undrar om inte tullen överskridit sina befogenheter i detta fall. I så fall borde nog någon anmäla dem för brott.

grizzly sa...

Tyvärr så har dom inte överskridit sina befogenheter.
Det är ACTA (lagen) som ligger bakom denna idioti.
Men ACTA inehåller även mycket mera godsaker.

Tex att om du är misstänkt för upphovsrättbrott (fildelning) så kan maffian (RIAA,MPAA,IFPI,Antipiratpyrån,etc) genom domstol få till ett beslut om att frysa alla dina tillgångar UTAN ATT DU KAN FÖRSVARA DIG.
Som tex bankonton samt så kan dom ålägga banken INTE tala om för dig varför ditt konto är fryst upp till en månad.
Allt för att du inte ska kunna ta ut,handla,betala räkningar för eventuella $$$ så att det finns $$$ till maffian att hämta ut genom böter,skadestånd.
Att banken ej får berätta för dig varför kontot är fryst är ju för att du inte ska bli förvarnad och göra dig av med bevis material.

Dom kan även få ett ålägande om att ditt,dina fastigheter ska frysas.
Dvs så att du inte kan sälja huset,etc billigt till din bror,kompis,etc

grizzly sa...

Och ja allt finns att läsa på bloggar och i en del media (dom få som skrev nåt alls).

Anonym sa...

Nu drar karusellen igång. Dessa som nu, slumpvis(?) kontrollerades kommer att i något register ha en ikryssad ruta, uttagen för kontroll map barnpornografi. Om fem år är det ingen som minns om urvalet var slumpvis. Om någon råkar ut för flera sådana kontroller kan man räkna ut att diverse sociogramavkännande program ringer sina varningsklockor. Skulle någon av ren slump råka känna, tex, en manga-översättare eller någon annan som bevisligen, enligt domstol, är pedofil lär personalen få ta på sig hörselskydd.
Men om man kollar "många" så kommer dessa samband att dyka upp. Slumpartat. Och det behövs inte så många för att sannolikheten ska närma sig ett. Vågar man fota sina barn då de badar i Thailand?

Dennis Nilsson sa...

Som den hedervärda medborgare man är så får man får man nu börja med att anlägga s.k öststatsmentalitet.

Vet du inte hur man gör så kan du alltid konsultera någon f.d öststatsmedborgare.