lördag 26 mars 2011

Allsmäktiga poliser

De två poliser som åtalades för ofredande, egenmäktigt förfarande och olaga tvång alternativt tjänstefel för att ha trakasserat vänsteraktivisten Jesper Nilsson och hotat med att ta in honom för drogtestning frias av tingsrätten.

När ord står mot ord går rätten i princip alltid på polisens version. Men denna gång fanns för en gångs skull filmbevis över händelsen. Ändå friar tingsrätten med motiveringen att filmklippet inte visar allt som sägs och att ord står mot ord. Det skulle indikera att det är i princip hopplöst att få en polis fälld för övergrepp mot en enskild medborgare.

Detta är riktigt illa. Men tyvärr inte särskilt förvånande. Ändå hade jag någonstans trott att filmbevis denna gång kanske skulle få rätten på andra tankar. Det går förstås också att fråga sig om Polisen själv vill ha sådana här poliser i sin kår. Som kollega skulle jag skämmas.

4 kommentarer:

Linus sa...

Att plugga till jurist har aldrig känts mer värdelöst.

NP sa...

Det hade varit mycket intressant att få läsa hela resonemanget från tingsrätten, de verkar ha haft en hel del otur när de tänkte eller så framkommer saker i förundersökningen som jag inte känner till.

Någon som vet var man kan ladda ner domen i sin helhet?

Någonstans så förutsätter man nästan att det här kommer att överklagas ...

Anonym sa...

Här finns domen: http://www.faidros.net/blog/wp-content/uploads/2011/03/B-2633-10.pdf

Min slutsats av det hela är att som polisman kan du ljuga som ett svin inför rätten och gå fri från i stort sett alla tänkbara fel som du har gjort ....

Anonym sa...

"Det går förstås också att fråga sig om Polisen själv vill ha sådana här poliser i sin kår."

Mja, det är ju inte så att dom brukar anmäla, vittna emot, eller ens protestera när deras kollegor missköter sej så.. Så ska man gå efter deras egna sätt att bedöma så måste man nog se polisen som ett kriminellt gäng, om inte kriminell organisation.