onsdag 16 mars 2011

7,5 miljoner vetelängder

Strax efter klockan 16 i dag röstades det om teledatalagringen i riksdagen. Röstsiffrorna för propositionen om datalagring blev 281-62 vilket innebär att de nödvändiga fem sjättedelarna ej uppnåddes. Förslaget blir därmed vilande i minst 12 månader. Därmed är ett litet slag i kriget vunnet då datalagringen av all vår elektroniska trafik skjuts på framtiden och bereder tid för alla motståndare att samla kraft. Vi har vunnit lite tid.

Att lagförslaget har bordlagts tills vidare är bra. Åter igen har vi emellertid fått se precis hur lite borgerliga riksdagsledamöter bryr sig om grundläggande fri- och rättigheter när det inte räcker att bara prata utan då de med handling måste välja sida. Det blev bara inga Federley-tårar i riksdagen den här gången.

Morgonens debatt som föregick omröstningen kom tyvärr att handla mer om de väntade böter som Sverige kommer få betala till EU för att inte ha implementerat teledatalagringsdirektivet än den betydligt mer relevanta integritetsdiskussionen. Det var dessutom endast ett fåtal personer som deltog i debatten. Johan Linander (C) anförde samma argument som för över två år sedan: det är slöseri med skattemedel att inte rätta sig efter EU:s vilja. Maria Ferm (MP) och Jens Holm (V) försökte föra in integritetsaspekterna i diskussionen. Johan Pehrson (FP), som inte skäms det minsta över att kalla sig liberal och samtidigt bedriva radikalt antiliberal politik, undrade apropå EU:s vite på (gissningsvis) 100-150 miljoner kronor: "Vet du hur många undersköterskor det är?". Nej, jag har ingen aning. Jag brukar inte mäta saker i antal undersköterskor. Vi kan väl i stället mäta i antalet vetelängder?

150 miljoner kronor i böter till EU motsvarar cirka:
- 7 500 000 vetelängder
- 30 miljoner koppar kaffe på kafé (inklusive påtår)
- 15 miljoner liter mjölk
- 150 000 helårsprenumerationer på Allers

Nu har ni starka argument för att säga ja till den mest integritetskränkande lagstiftningen i svensk historia, kära moderater, sossar, centerpartister, folkpartister och kristdemokrater.

Tänk de på äldre!

5 kommentarer:

Christoffer sa...

Hm, det blir sammanlagt 343 röster. Vet man vilka som avstod från att rösta? Alla var ju vad jag förstått närvarande.

Olle-Nisse sa...

Det blir ju 1½ liter mjölk per svensk. Jag måste betala 1½ liter mjölk för att slippa få min privata kommunikation övervakad. Fy vad hemskt! Det kan ju inte vara värt det!

Hans Li Engnell sa...

Sex stycken var frånvarande under omröstningen, men jag vet inte vilka det var.

Christoffer sa...

Ok. SD + V + MP har sammanlagt 64 ledamöter, så två stycken därifrån bör i så fall ha varit frånvarande. Då återstår fyra till.

Johan sa...

Hahahahaha klockrent som alltid Hans,

Och som Olle-Nisse säger, 1 1/2 liter mjölk är det värt för att slippa leva i STASI-land 2 även kallat Sverige.