lördag 19 mars 2011

Normbrottet

Hur pass stark tvåsamhetsnormen är och hur begränsande den svenska sexualmoralen är har åter igen blivit tydligt. Otrohetssajten Victoria Milan har nämligen rört upp känslor genom sina annonser i Stockholm. Sajten har funnits sedan i höstas, och är långt ifrån någon unik företeelse, men det är först nu som folk har fått upp ögonen för den. Nu sitter det nämligen annonser vid busshållplatser med budskapet "Är du gift? Gör livet levande - ha en affär".

Med otrohet är det lite som med sexhandel. Alla vet att det förekommer i villor, radhus, lägenheter och på hotell. Men det är bara den del som syns som är relevant. Därför demonstreras det mot de så kallade "porrbilarna" som gör reklam för dyra och dåliga strippklubbar i Stockholm. Därför är statens utredare endast intresserad av omfattningen av prostitutionen på Malmskillnadsgatan. Där den syns. Nu när annonser uppmanar gifta att ha en affär tar det hus i helsike (vilket förstås ger sajten i fråga ännu mer uppmärksamhet). Trots att alla vet att folk alltid har varit otrogna till höger och vänster.

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz tycker att sajtens approach är "extremt upprörande". Hon är inte ensam. Reklamombudsmannen har fått in över 90 anmälningar så långt. Jag undrar vad folk skriver i sina anmälningar. Att deras äktenskap kränks av att någon erbjuder ett bekvämt sätt att vara otrogen? Ty precis som VD:n Sigurd Vedal konstaterar, kommer knappast den som är lycklig i sin relation att springa och vara otrogen bara på grund av en annons. Om så är fallet, kanske det finns något att fundera över i äktenskapet.

Otrohetssajten utmanar viktiga grundstenar i det svenska samhället, nämligen tvåsamhetsnormen och monogamin. Det gör för övrigt även sexhandeln, vilket är en förklaring till att konservativa ofta är så arga kritiker av all sorts handel med sex. Men det sajten egentligen gör är endast att lyfta på locket till något som redan pågår men som folk bara inte vill se eftersom det stör den perfekta bilden av alla lyckliga par som gifter sig i tid och otid (varav hälften skiljer sig efteråt, men det är en annan diskussion) och för den monogama traditionen vidare.

Jag kan instämma i det omoraliska i att vara otrogen. Äktenskap, eller bara ett förhållande, är ett slags kontrakt. Att bryta överenskommelser är aldrig bra. Många gånger går det att betrakta som rent svineri. Ändå händer det och det finns tusen orsaker till det. Sexlivet dör i relationen, småbarnen kommer och tar all tid, förhållandet utvecklas mer till en kompisrelation och så vidare. Dessutom är ju affärer spännande.

Det är inte så konstigt att många sexsäljare berättar om att den stora majoriteten av deras kunder är gifta eller har en stadig relation. En del av sexsäljarens arbete blir därför att vara lite amatörpsykolog och erbjuda en trygg famn. Nu är det ju olagligt att betala för sexuella tjänster i Sverige, en otrohetssajt är därför ett strålande alternativ för dem som har det behovet. Och alla ni som är lyckliga i era förhållanden - varför bry er?

6 kommentarer:

Olov J sa...

Bra som vanligt, speciellt på slutet. Facinerande med all moralpanik.

Johan Y sa...

Jag tycker du är fel ute för en gångs skull. Människor är inte upprörda för att det bryter mot normen utan för att en otrohet i många fall orsakar lika mycket psykisk smärta hos den utsatta som ett dödsfall i familjen.

Orsaken till att det orsakar psykologisk smärta må vara att det är en socialkonvention att vara otrogen men smärtan är likaväl reell. I själva verket kommer smärtan förmodligen från anknytningssystemet som har med behovet av att upprätthålla en trygg kontakt med andra människor att göra.

Hade sajten varit för polygama som ville ha hjälp att hitta nya partners hade upprördheten handlat om normupplösning men så är inte fallet.

Hans Li Engnell sa...

Jag vill inte förhärliga otrohet på något sätt, vilket jag tycker framgår i bloggposten. Men själva knäckfrågan är väl varför otrohetssajten kan uppröra människor bara genom sin blotta existens? Alla vet väl att vissa människor är otrogna. Tror de att annonsen ska sabotera deras eget äktenskap? För alla lyckliga par är det väl bara att titta åt ett annat håll?

Eric sa...

Sexköpslagen är ju en kamouflerad lag mot otrohet. Osäkra kvinnor som ligger bakom.

Johan Y sa...

Därför att den uppmuntrar ett beteende som skadar andra människor och försöker dessutom slå mynt av det? Förmodligen hade en uppmaning till något annat som sviker ett mellanmänskligt förtroende och är lika psykiskt smärtsamt också väckt rabalder. Försök lansera en onlinedataspel med en slogan om att roa sig i cyberspace istället för att trösta sina gråtande barn exempelvis.

Hans Li Engnell sa...

Så om en sexsäljare annonserar att hon/han särskilt vänder sig till gifta personer (om vi för en stund låtsas att de flesta som köper sex inte är gifta eller i ett fast förhållande), ska vi då bli upprörda över detta? Lyckliga par göre sig icke besvär!