onsdag 13 januari 2010

Vänsterpolitiker eller Saabanställd?

Saabcirkusen bara fortsätter. Nya bud varje dag. Nedläggning. Kanske inte. Jodå, nedläggning. Nej, nya bud har lagts. Nedläggning denna vecka. Nej, ny respit. Det börjar bli tröttsamt. Jag kan förstå om Saabanställda ledsnar, även om det knappast hjälper att häckla GM.

GM vill ha bra betalt för att sälja Saab. De vill ha mer pengar än vad en nedläggning skulle kosta. Det är inte ett dugg konstigt. Det många Saabnostalgiker, vänsterpolitiker och arbetare tycks ha glömt i denna cirkus, är att det handlar om affärer. Business. I en krisartad tid för bilindustrin, som fått GM att osentimentalt skrota gamla klassiska bilmärken som Pontiac, har sentimentalitet och nostalgi ingen plats.

Oppositionen tar förstås varje chans att vända detta till kritik mot regeringen. Saabarbetare kräver näringsministerns avgång. Med hänvisning till de amerikanska och tyska regeringarnas insatser för att rädda sina respektive bilindustrier, tycks vänsterpolitiker och arbetare mena att den svenska regeringen har gjort för lite. De missar poängen. Det är den svenska regeringen och inte de amerikanska eller tyska som har agerat rätt. Dessutom är läget lite annorlunda i de olika länderna. Saab har förvisso en fabrik i Sverige, men det är inte ett svenskägt företag. Svenska staten ska inte ha något med privata företag att göra, allra minst utländska sådana. Saabställda är inte mer värda än någon annan vars jobb hotas.

Om regeringen följt Mona Sahlins tidiga råd hade svenska skattebetalare varit flera miljarder fattigare, GM några miljarder rikare och Saab fortfarande varit under avveckling. Jag undrar om ens Sahlin varit så korkad i regeringsställning.

En liten märklig notis i sammanhanget är TV4:s inslag om Saabarbetarnas protester utanför fabriken. Där intervjuas Rossana Dinamarca och ges titeln "Saabanställd" (se klippet här). Den mer insatte vet att hon är riksdagsledamot för Vänsterpartiet, och en inte särskilt anonym sådan heller. Dinamarca har varit ute ofta i debatten, exempelvis gällande skolpolitiken (och bland annat krävt förbud mot läxor). Samtidigt citeras i Aftonbladet en Saabanställd vid namn Irma Dinamarca, 58, som säger ungefär samma sak som Rossana. Är det månne mor och dotter...?

1 kommentar:

Anonym sa...

Det som är mest konstigt är att S-väljarna är så förbannat korkade att de inte fattar detta.

Säger inte att M är bättre men tyvär är det sant att högerblocks väljare i genomsnitt är mer intellektuellt utvecklade än S och V människor.