torsdag 28 maj 2009

Riksdagspartierna känner sig hotade

"Vi kan vara stolta i Sverige över att stå för nolltolerans mot narkotika. [...] Nätet innebär stora friheter och möjligheter. För vår del innebär det dock att allt inte accepteras. Nej till narkotika. Nej till barnpornografi."

Och därför ska vi ha Ipred, FRA, Internetcensur och lagring av elektronisk kommuniktion?

Justitieminister Beatrice Ask och EU-valskandidaten Hans Wallmark skriver en synnerligen förvirrad text på Moderaternas sajt. De verkar tycka att Internet mest är till besvär. Där tittar nämligen folk på barnporr, köper knark och har sig. Den svenska nolltoleransen mot narkotika, som skördar liv varje vecka, varje månad, varje år och som både fördummar debatten och göder en cynisk människosyn, försvarar Moderaterna helhjärtat. Det är inte förvånande. När en företrädare för ett parti i en valkampanj kan posera med en knarkhund och sedan bli invald i Europaparlamentet säger det något om partiet i knarkfrågan. Men det helt oreserverade försvaret för svensk narkotikapolitik är ändå väldigt upprörande.

Ask & Wallmark försöker också ge Piratpartiet en känga genom att insinuera om att partiet skulle förespråka försäljning av kokain och hasch på nätet. Å ena sidan är detta förstås bara fånigt eftersom Pirapartiet inte har någon uttalad syn i narkotikafrågan - det borde Ask & Wallmark begripa (eller så går det helt enkelt inte in i skallen på dem att det finns partier som inte vill ha en politik på alla områden). Å andra sidan säger det något om Piratpartiets ställning i samhällsdebatten när en justitieminister och en Europaparlamentskandidat känner sig nödgade att angripa dem i sin artikel på Moderaternas egen webbplats.

Det är uppenbart att de etablerade partierna börjar känna sig hotade. Piratpartiet har fått en skjuts som jag faktiskt inte riktigt trodde var möjlig. Inte på så här kort tid i alla fall. Men det är inte främst Piratpartiets förtjänst att unga människor söker sig bort från Alliansen. De erbjuder människor ett alternativ, men de borgerliga partierna har på egen hand påskyndat denna utveckling genom att kissa på integritetsfrågorna. Det är ofrånkomligt att frågor som rör integritet och frihet på Internet kommer att engagera främst unga människor. Att de borgerliga inte har insett att de inte kan komma undan med vad som helst är deras eget jäkla fel. Piratpartiet har all anledning att känna sig rätt nöjt med utvecklingen så här långt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Var inte orolig. SD stoppar piraterna precis som man gör i Somalia. Samma skit, bara hudfärgen som skiljer.

/Nader