lördag 30 maj 2009

Ge EU-politikerna fingret

"Man kan tycka att Sverige bara ska vara en delstat i EU. Men man kan inte låtsas att Sverige både kan fortsätta vara en självständig stat och lämna över mer och mer makt till ett parlament där vi väljer 2,4 procent av ledamöterna. Själv är jag för ett EU som är ett samarbete mellan självständiga stater. Då behövs inget EU-parlament."

Johan Hakelius förklarar varför vi inte ska rösta i valet till Europarlamentet. Det är skön läsning efter veckor av "det är din demokratiska skyldighet"-plattityder i morgon- och kvällspress. Poängen Hakelius gör med Sveriges pyttiga inflytande (18 av 718 ledamöter) i Europarlamentet är viktig. Parlamentet stiftar lagar som sätter sig över nationell lagstiftning. Vår möjlighet att påverka detta är alltså 2,4 procentig. Att säga att man måste rösta för att parlamentets beslut påverkar oss är således kontraproduktivt: ju fler som röstar, desto större klapp på axeln för EU att fortsätta utvidga sin makt på de enskilda medlemsländernas (och väljarnas) bekostnad. Ju fler som röstar, desto större legitimitet för en EU-elit att fortsätta skrubba varandras ryggar.

Det är naivt att tro att det spelar någon stor roll för dig, Sverige eller EU om vi skickar Marita Ulvskog, Carl Schlyter eller Gunnar Hökmark till Europaparlamentet. I bästa fall lyckas den vettigaste av dem med lite skademinimering i någon enskild fråga. I sämsta, och troligaste, fall röstar de precis lika.

Vissa säger att om det inte hjäper att rösta, hur hjälper det att inte rösta? För mig handlar det om legitimitet och vad jag med gott samvete kan stödja. Ett parti och dess företrädare ska förtjäna min röst. Det finns ingen poäng i att förstrött rösta på någon bara för att det "inte finns någon bättre". Då är det faktiskt vettigare att stanna hemma och peta sig i naveln. Vad legitimiteten beträffar är det ofrånkomligt att en röst i Europaparlamentsvalet är en röst på det EU vi har i dag. Gillar du EU av i dag, gå och rösta. Jag gör det inte och avser därför inte att ge EU-politikerna ansvarsfrihet genom att legitimera systemet.

Bankrånare kommer att fortsätta råna banker oavsett vad vi tycker om det. Men vi behöver inte artigt öppna dörren för dem när de just har genomfört rånet...

Se även: Därför river jag mitt röstkort

Tipstack: Markus

3 kommentarer:

Anonym sa...

Varfor har Mona Sahlin utsett Marita Ulvskog som forsta kandidat till Eu ?
Kunnsskap,lamplighet och omdomme saknas totalt och hon har inte tidigare gjort annat an motarbetat och obstruerar EU nar hon kunnat.
Omdommeslosa uttalanden om Leijonborg som valdtaktsman, borgeliga valsegern som statskupp och att EU ordforande skall avga ar hennes satt att profilera sig ,samarbete i EU for att landet skall fa fa valuta for de miljarder som satsas ar omojligt med henne dar.

Men nar en mangmiljonersattning blir mojlig att fa for henne forsvinner omedelbart hennes ideologi och det ar bara den arbetsfri dronartillvaron for en fantasiersattning hon ar ute efter.

Men varfor utsag Mona Sahlin henne?
Hon har tidigare ordnat ett toppjobb at sin dotter pa skattebetalarnas bekostnad och ar detta att utse Marita Ulvskog nagon kompensation eller gentjanst?
Mona Sahlins man som ar utbildad kock blev utsedd till VD i ett foretag dar Marita Ulvskog ar styrelseordforande.

Hur manga kockar har blivit VD i tidningsforlag?
Var det Mona Sahlin som ordnade det jobbet ocksa.

Robert sa...

Framtidens utmaningar från bland annat Kina kräver att EU agerar som en enhet, och en federation är nödvändig. Att ge parlamentet mer inflytande är då det bästa sättet att demokratisera EU.

Sveriges röstantal är visserligen litet, men arbetet i parlamentet bygger på att bygga allianser. Det informella inflytandet kan därför bli mycket större för de som är duktiga på nätverkande.

Att inte rösta är dumt, då lämnar man sin röst till någon annan.

Själv är jag glad att Sverige har ett begränsat inflytande, eftersom svenska politiker står för så mycket vansinninga idéer.

Anonym sa...

Jag är beredd att rösta på någon som jag känner ett visst mått av förtroende för. Och det tänker jag göra. För valet handlar ju inte om vi känner förtoende för systemet som sånt. (EU är som ett barn som bara en förälder kan älska. Tyvärr känner allt för många sig som förälder....)

Hur någon kan ha något som helst förtroende för Marita Ulvskog är däremot ett mysterium, i alla fall så länge man har något som i alla fall liknar demokratiska principer.

Marita Ulvskog har nämligen samröre med knölpåksmaffian.

https://www.flashback.info/showthread.php?t=207001

/B