onsdag 27 maj 2009

Folkrätten är staters rätt

MUF-ordföranden Niklas Wykman har föreslagit att svensk militär bör frita Dawit Isaak, som sitter fängslad i ett eritreanskt fängelse sedan 2001.

Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson håller inte med. "Det är en sällsynt dum idé. Det vore ett brott mot folkrätten och en regelrätt krigsförklaring mot Eritrea."

Tydligare än så kan inte problemen med folkrätten uttryckas: den handlar om staters rättigheter, inte människors. Stater i hela världen har enligt folkrätten rätt att förtrycka sina befolkningar som de vill. Folkrätten är inget annat än ett förakt för mänskliga rättigheter.

Den enda relevanta invändningen är egentligen att det vore oerhört svårt att genomföra ett fritagande eftersom ingen vet exakt var Dawit Isaak befinner sig. Det skulle vara en livsfarlig operation som skulle kunna kosta svenska soldaters liv. Att riskera detta för en person är kanske inte rimligt. Men att hävda folkrätten är ett riktigt dåligt argument.

4 kommentarer:

Johan L sa...

Klockren analys.

Det är väl inget nytt att människans främsta egenskap är hyckleri. Som du säger så finns det så många andra anledningar som talar emot en sådan operation, men att hävda till samma folkrätt som Sveriges regering skiter i när det passar dem är ett oerhört idiotiskt argument.

Mvh och tack för en bra blogg.

Anonym sa...

Dom kan gott behålla apan där han hör hemma. Vad skulle han ha dit att göra igen om han nu hade som avsikt/ambition att leva i Sverige? Det går utmärkt att verka som journalist även i Sverige. Vi har tex Rakel Chukri, Alex Voronov, Vavra Suk och Nuri Kino för att nämna några. Svensk militär skall skydda Sverige och ingenting annat. Jo, möjligen verka i insatser inom FN men även detta mycket restriktivt.

/Nader

Johan sa...

Så liberalt. Du kan inte bara önska bort stater och deras inbördes konflikter. Folkrätten fyller en funktion, fattar du inte det? Den är till för att förhindra att sådana som Wykman startar krig för småsaker. Bland annat. Men krig är väl finfint så länge bara Eritreaner dör?

Om stater inte har rättigheter så borde de väl inte ha rätt att starta krig heller? Men du kanske menar att din privata armé som du har sparat ihop till ska gå in? Efter att en "oberoende domstol" dömt Eritreas president för människorov? Du är så fel ute så det finns inte.

Anonym sa...

När man som ordförande för MUF förespråkar statsterrorism är skamligt och oförlåtligt, då hör man inte hemma i politiken - man hör hemma i ett fängelse.

Nu verkar det som om Niklas Wykmans karriär som politiker är snart över, att döma av svenska folkets reaktion på hans avsikter att bryta mot internationell lag för att “befria” Dawit Isaak.

För det är politiskt självmord, kanske inte nu direkt men på sikt. Tro inte att det kommer att glömmas för då bedrar han sig.

Det finns inga tvivel om att Niklas Wykmans hot om att invadera Eritrea faller under kategorin “statsterrorism”. Således tycker jag som medlem i Y-PFDJ (eritreanska ungdomsförbundet) att Eritrea har rätt att kräva att Niklas Wykman utlämnas från Sverige till Eritrea för att ställas inför rätta för statsterrorism.

Hade en eritreansk regeringstjänsteman hotat att invadera Sverige då hade UN minsann anklagat Eritrea för statsterrorism och infört sanktioner mot landet.

Det måste bli slut på hyckleriet! Jag uppmanar Eritreas regering:

• KRÄV ATT STATSTERRORISTEN NIKLAS WYKMAN UTLÄMNAS FRÅN SVERIGE TILL ERITREA FÖR ATT STÄLLAS INFÖR RÄTTA FÖR STATSTERRORISM

Biniam Haile

Unga-PFDJ Uppsala (Styrande partiet i Eritrea)