söndag 24 maj 2009

Därför river jag mitt röstkort

"De nya moderaterna har valt sin väg. De får klara sig med Blondinbella i stället."

HAX förklarar i ett lite dystert inlägg varför han inte kommer att kunna rösta på Moderaterna. Det går helt enkelt inte att med gott samvete rösta på ett parti som skjuter den personliga integriteten i sank på det sätt som Moderaterna gjort under den senaste mandatperioden. Därmed är det inte möjligt för en frihetsvän att rösta på något av de borgerliga partierna i valet till Europaparlamentet.

Jag delar den analysen. Jag kan förstå att frihetliga människor väljer att stanna i de borgerliga partierna för att kunna påverka inifrån (även om jag inte tror särskilt mycket på det i dagsläget). Men jag kan inte förstå hur frihetligt sinnade utanför partierna med gott samvete kan rösta på dessa partier när de uppenbarligen står för helt andra ideal. Jag har all respekt för Christofer Fjellners arbete för frihandel och mot förmynderi och övervakning. Men det hjälper föga när han företräder ett parti som blivit alltmer kollektivistiskt sedan Fredrik Reinfeldt tog över rodret. Det avspeglas både på hemmaplan och på EU-nivå. En sann liberal kan helt enkelt inte stödja detta.

Jag har valt att inte rösta alls i valet till Europaparlamentet eftersom jag inte känner någon önskan att legitimera ett EU som står för helt andra värden än jag. EU har utvecklats till något jag inte längre kan försvara. Jag tror inte längre på en positiv förändring. Piratpartiet har rätt när de säger att rött eller blått inte spelar någon roll i praktiken. Oavsett färg på majoriteten i parlamentet kommer vi även fortsättningsvis att få jordbruksstöd, övervakningsdirektiv, regleringar samt en enorm och ständigt växande EU-elit som smörjer sitt krås med våra skattemedel. För kandidaterna handlar det om chansen att komma till ett veritabelt smörgåsbord av pengar och förmåner. Politiken är en liten bonus. Och svenska folket verkar inte känna till en bråkdel.

Hur jag ska göra i riksdagsvalet om ett drygt år vete gudarna. Jag röstade på Centerpartiet 2006 och även om partiet fortfarande är det mest vettiga, eller minst galna, av de borgerliga partierna kan jag inte stödja ett parti vars värderingar på så många punkter skiljer sig från mina egna. Jag har trots allt en moralisk kompass. Att rösta på enskilda vettiga kandidater är ingen framkomlig väg i ett system där den enskilde ledamoten inte betyder något, där rösten i slutändan hamnar på partiet och inte personen. I ett sådant system är det partilinjen du röstar på, inte ledamöternas egna åsikter.

Det finns ännu tid att grunna på inför nästa riksdagsval. Inför Europaparlamentsvalet är dock mitt val fattat - som synes nedan.

Jag klipper mitt röstkort. Intressant nog har människor i min närhet,
som alltid brukar rösta, valt att göra detsamma denna gång.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kommer inte heller att rösta. Aldrig att jag stödjer eu.

Nisse sa...

Är det dags att vakna nu, för i senaste riksdagsvalet var allt förstås frid och fröjd? T.ex vimlade det av borgerliga kandidater som verkade för att någon dömdes för mordet på Osmo Vallo, eller hur var det? Alliansens svek i alla frågor som har med frihet att göra började inte med FRA-debaclet - om nu någon trodde det.

Benke sa...

Helt otroligt! Tror ni att det blir bättre av att ni inte säger hur ni vill ha det? Om inget passar så får man ju rösta blankt! Att inte utnyttja sin röst är att ge alla miljoner människor i världen som INTE FÅR rösta en rejäl örfil!
Röstar ni inte så kom inte och gnäll över att det blev "bu eller bä"!
Glöm heller inte att en ickeröst faktiskt är en röst på alliansen och sossarna i detta val. Så genom att riva era röstkort, för att ni inte vill rösta blått eller rött, så är det ju det ni faktiskt gör.
Suck...

Benke sa...

Hoppla, här gick det undan... Sorry för dubletten.

Hans Li Engnell sa...

Att rösta blankt är ju fullständigt meningslöst. Det säger ingenting eftersom blankrösterna inte ens räknas. Att inte rösta säger däremot någonting. Då sjunker valdeltagandet, vilket är ett tecken på att politikerna inte sköter sig. Deras legitimitet ifrågasätts om bara var tredje röstberättigad röstar. Det kommer att fortsätta att fuskas, regleras och fifflas i EU - men jag slipper i alla fall stödja det. Mitt samvete är rent. Är ditt?

Benke sa...

Att rösta blankt säger det du precis sa , att inte rösta alls säger ingenting, förutom att du säger till politikerna "fortsätt som ni gör, jag bryr mig inte". Om man vill förändra EU till det bättre, vilket behövs, då måste man säga ifrån. Röstar man inte så bryr ju inte politikerna sig, du har ju precis sagt till dom genom din ickeröst att fortsätta med det dom gör, vilket är PRECIS det dom vill höra. Då behåller dom ju sin makt. Att inte rösta är som att dela ut sin röst "in blanco", dvs gör vad ni vill med den.
Tycka vad man vill om EU men EU är här för att stanna, enda chansen att förändra det är att ge sig in i leken och förändra det inifrån.
Trevligt att du tycker ditt samvete är rent. Alla tycker nog att deras samvete är just det...

Hans Li Engnell sa...

Om det inte finns ett enda parti som jag med rent samvete kan rösta på, är det ärligast att avstå. Hur har EU förändrats till det bättre under blå majoritet? Hur kan vi som svenska väljare förändra EU när socialdemokrater och moderater röstar lika i 97 procent av omröstningarna? Det är att lura sig själv att tro på förändring av EU. Empirin säger nämligen något annat. Jag önskar Piratpartiet lycka till - om de kommer in är det en liten knäpp på näsan för de etablerade partierna. Övriga partier kan faktiskt ta sig i häcken.

Anonym sa...

Jag röstade idag på ND och det för att göra livet värre för "människor" som bloggägaren.

BEVARA SVERIGE RASIGLIT RENT!!

Den Ariske Barbaren

Anonym sa...

Vem fan bryr sig om vad du gör med ditt kort!?

Anonym sa...

Tänk om du ångrar dig?! Då måste du ju ha tejp hemma.

Hans Li Engnell sa...

Man kan få ett nytt om man har "tappat bort" det. Men jag ångrar mig inte.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag antar att du har sett Hakelius i AB?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/euvalet/article5253473.ab

Ni kan ju bilda klubb! :-)

Anonym sa...

Bilda klubb ja, det har vi gjort (tyvärr väntar vi fortfarande på att Hakelius joinar oss).

http://www.facebook.com/group.php?gid=100527481969&ref=mf#/group.php?gid=100527481969