tisdag 8 april 2008

Bajs eller tårta?

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har gjort en synnerligen tendentiös undersökning vars enda syfte är att skapa bilden av att svenska folket vill ha ännu högre skatter. Metoden är klassisk: ställ lägre skatter och bra vård mot varandra och säg till den svarande att han bara får välja en av dem. Precis så brukar socialdemokraterna agitera i varje valrörelse - att göra en undersökning utifrån detta är att konstruera svaret innan frågan ens har ställts. SKL hade lika gärna kunnat fråga en grupp människor om de vill ha bajs eller tårta till efterrätt.

Även andra svar i undersökningen pekar på att folk är villiga att betala mer för att få bättre vård. Dels måste det anses vara ett underbetyg för svensk sjukvård om världens (näst) högsta skatter inte har skapat en vård som människor är tillräckligt nöjda med. Dels bör man fråga sig om mer resurser alltid är lösningen på problemen. Om det vore så, skulle det vara lätt att pumpa in extra miljarder till vården och skolan och sedan se alla problem upphöra att existera. Så ser inte verkligheten ut.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi har ett 12-årig facit mellan 1994-2006 att världens högsta skatt INTE leder till högre kvalitét i sjukvården.

Denna sk. "undersökning" visar bara att opinionsföretagen kan vinkla verkligheten så som uppdragsgivaren önskar...

Anonym sa...

Den enda rimliga slutsats är att folk är missnöjda med vården idag. Tror tusan det att de flesta är beredd att betala lite extra OM det ger bättre vård (många gör det ju redan via privata försäkringar. Fråga istället folket om dom tror att högre skatt kommer att ge bättre sjukvård - det har ju aldrig funnits så mycket pengar i systemet som nu!!!