torsdag 24 april 2008

Gore vill inte granskas

Al Gore kommer till Växjö för att hålla föredrag i höst. Men han ställer mycket speciella krav för att ställa upp: ingen press får närvara. Han vill inte ha någon presskonferens. Att en person som säger sig arbeta med den viktigaste frågan i världen just nu, en fråga som är så viktig att den enligt Gore står över politiken, borde rimligen välkomna alla journalister med öppna armar. De ger honom press, hans budskap får uppmärksamhet.

Men Gore törs inte. Gore vet att han sitter på ett korthus. Han vet att hans domedagsprofetior är överdrivna fantasifoster. Gore har även tidigare vägrat delta i debatter, eller ens vistas i samma TV-hus som sina meningsmotståndare, så detta är inget nytt. Han har själv erkänt att han överdriver för "den goda sakens skull". Al Gores prat om sex meter höjda vattennivåer är ett exempel på det. Detta överensstämmer nämligen inte alls med vad FN:s klimatpanel säger, den grupp som Gore delade Nobelpriset med. De talar om en höjning på mellan 18 och 39 cm, troligen någonstans kring 30 cm. Fast sådana siffror skrämmer ju ingen. Och det ser definitivt inte särskilt dramatiskt ut som en färgglad graf på en storbildsskärm. Gore drar alltså till med 6 meter - och Greenpeaceaktivister på stan lägger till en egen meter för säkerhets skull.

Politikerna i kommunen kräver nu att Gore låter pressen närvara och att det ska ges tillfälle att ställa frågor till klimatgurun. Det ironiska i sammanhanget är att Gore knappast skulle få särskilt många hårda frågor ändå. Sverige och svensk press har inte direkt ifrågasatt klimathetsen utan tvärtom eldat på den. Det är nog ingen vild gissning att kommunpolitikerna i slutändan böjer sig för Al Gores krav.

Bloggat: HAX

Inga kommentarer: