söndag 28 augusti 2016

En lättkränkt samtid


Sommarens sista Sommarkväll med Rickard Olsson gästades av tre av landets stora artister och komiker, Peter Dalle (en personlig favorit), Tommy Körberg och Claes Malmberg. Temat var humor och lättkränkthet (det börjar 40 minuter in).

Rickard Olsson ställde frågan varför vår samtid är mer lättkränkt än tidigare. De tre gästerna hade lite olika förklaringar, Dalles gick ut på att i en tid när det inte riktigt finns något kit som håller samman oss längre söker vi oss till våra subgrupper och identiteter och försvarar dem med näbbar och klor.

Krönikören Andrev Walden lyfter upp tråden i Aftonbladet (givetvis undgår det inte Walden att det är "fyra vita män" som sitter i soffan och diskuterar, underförstått att det redan där finns ett problem). Hans tes är att vi inte är mer lättkränkta i dag utan att människor som kränks - må det vara bögar, svarta eller funktionshindrade - tidigare inte hade "en röst". De vågade inte säga ifrån, helt enkelt. Men det gör de nu.

Ingen sitter inne med facit, det enda vi kan göra är att spekulera. Men även om jag tror att vi generellt sett är mer lättkränkta nu, men kanske av lite andra företeelser än tidigare, är det inte huvudförklaringen till att vi upplever ett så gigantiskt uppsving i lättkränkthet.

Huvudförklaringen är sannolikt det som även Walden är inne på, nämligen att alla hörs nu. Genom bloggar och sociala medier kan varenda kotte skrika ut sin frustration på söndagskvällarna och känna sig kränkt över precis vad som helst.

Detta hade inte behövt vara ett problem över huvud taget om det nu inte var så att de stora nationella medierna men även statliga myndigheter gav dessa lättkränkta en plattform genom att göra dem till programledare, krönikörer i landets största tidningar eller statliga utredare. Medier och politiker eldar på stämningar och krav på "trygga rum", uppfattningar som bäst hade hållits bakom fyra väggar i Lättkränktas riksförbund. Kort sagt: lättkränkta ger lättkränkta jobb.

Innan vi ballar ur i frustration över hur knäpp vår samtid är tror jag att det är viktigt, och kanske lite trösterikt, att ha i åtanke att de som sitter på Aftonbladets ledarredaktion, är krönikörer i Metro eller "arbetar" hos Rättviseförmedlingen och är allmänt lättkränkta till sin natur inte utgör en representativ del av det svenska samhället. De är tillräckligt privilegierade för att kunna lägga tid och energi på att diskutera huruvida en logotyp på en godisförpackning är rasistisk eller ej.

En undersköterska som kommer hem från ett 13-timmarspass i äldrevården har inte den lyxen. Det är i den sistnämnda gruppen du hittar vanliga, vettiga människor som är värda respekt. Människor som varken har intresse eller tid för att "känna in" stämningar, att reflektera över vilken blick kvinnor har i bikinireklamen eller huruvida mäns leende kan vara dold sexism.

De skiter ärligt talat i detta. De kramar barnen när de kommer hem, pussar maken/makan och dricker en kopp te innan det är läggdags inför nästa långa arbetsdag.

Tänk om fler var undersköterskor. Då skulle de inte ha vare sig tid eller ork att vara lika kränkta hela tiden. 

17 kommentarer:

Anonym sa...

Klockrent! En underbart begåvad analys mitt i prick.
Peter

Anonym sa...

Det finns ju en verklighet också.Man glömmer så lätt bort det i Ståckhålm.
Cornucopia tar upp:
Regionkuppen: Nya regionerna ger politisk majoritet till vänstern i hela landet

Om AKB och Alliansen sväljer det och rapar belåtet utan att känna sig kränkta så vet vi.
I princip är det en socialdemokratisk statskupp.AKB borde känna sig kränkt då?

http://cornucopia.cornubot.se/2016/08/regionkuppen-nya-regionerna-ger.html

Unknown sa...

Fast är det inte ett problem ändå? De som har till yrke att bli kränkta ges ju lagstiftande makt eller har den lagstiftande maktens öra.

Anonym sa...

Hej.

Så vi stänger väl av nätet då?

Inte det, nehej.

Din påminnelse om 'den vanliga människan' stämmer måhända för vissa yrken, men det går bort en hel del arbetstid numera, just till ego-mani via sådant som FB, twitter, och vad nu det senaste heter.

Jag tror att det ligger inte så litet en känsla av grandiositet, av storhetsvansinne bakom många personers agerande - vad riskerar egentligen en sådan som Virtanen eller valfri Metro-illiterati via sina skrönikor? Intet.

Samma svada som de närmast dagligen levererar hade mycket väl kunnat rendera en fläskläpp i en verklig grupp människor. (Nu hade väl dessa polishatande skribenter inte gjort annat än sätta en rova och gråta efter länsman men ändå).

Våld skall inte användas för att tysta någon egentligen, men medvetenheten om att för svepande, för grova och helt enkelt för vulgärt plumpa och perfida utsöndringar medelst munnen, kan leda till bråk, kan ha en fostrande effekt.

Möjligen är det också ett tecken på feminiseringen som pågått länge - kvinnor har i många år vetat att de skall vara fredade för mäns våld, särskilt offentligt, och vem har inte varit med om att en kvinna utnyttjat den norm (eller struktur) till att ösa allsköns ovett över en man? Ovett som besvarats med aggression om det varit mellan två män.

Kan det helt enkelt vara så att de som arbetar som proffskränkta är kärringar av bägge könen?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Ska man bli kränkt ska man välja något riktigt fjantigt!
Som färgen på plåster,godispåsarna eller vad Tintin sa på 30-talet.
Därefter ska man dra ut linjerna i absurdum och hävda att alla som inte förstår hur kränkt man är är medskyldiga.Då kommer MSM skenande och vill intervjua.Man får sin bild publicerad och alla tycker oerhört synd om en.
Kanske tjänar man en slant eller får en ryggdunk av andra kränkta och så har man ju en orsak till allt eftersom det ju finns att läsa i TIDNINGEN.
Det är vetenskapligt bevisat att man är kränkt säger JOURNALISTERNA.

Anonym sa...

Det är inne att skylla på curlade 80-talister har jag förstått.
Det står redan i Bibeln; som man sår får man skörda.
Att vara kränkt och curlad har varit högsta mode länge nu!

Anonym sa...

Rikard

...har rätt.

Käring är ett ord som vare sig beskriver kön eller ålder.

Anonym sa...

Hatsajten eller alternativ media?
Avpixlat går i vilket fall igenom röstresultaten från SVT Opinion.

Utan att dra några förhastade slutsatser så finns det en viss diskrepans.
Läs och bedöm själva!

http://avpixlat.info/2016/08/28/svt-opinion-blottade-avgrund-mellan-opinionsbildarelit-och-svenska-folket/

Anonym sa...

Cornu?
Den vedsamlande killen i Västsverige som tror att den s k bostadsbubblan spricker i nästa vecka typ som han skrivit i 10 år om, han som inbillar sig att när något i den svenska infrastrukturen fallerar börjar skylla detta på hemliga ryska militärövningar, hehehe, en riktig haverist, prova med att syna honom med att ifrågasätta hans slutsatser.

Anonym sa...

Precis. Det är jättefarligt.

Anonym sa...

+1

Anonym sa...

Javisst, Cornu samlar ved och blir helt rabiat när någon misshagar honom.Karln tuggar fradga av bara tanken på SD, Putin och bostadsmarknaden.Det är tveklöst sant!
Men att de nya regionerna kan ha fler än en förklaring motsägs väl inte av det?

Anonym sa...

Fick nästan för mig att Anna Hedenmo kände sig kränkt ikväll?
Den andra Anna måste ha kränkt Anna Hedenmos värdegrund eller något?
Men Anna Hedenmo bet ihop och lät sig inte bli avbruten utan förklarade vänligt, men bestämt, vilket svar hon ville ha.
Anna Hedenmo är inte bara kränkt utan kvinna också.Därför blev Anna Hedenmo kränkt av att Hillary Clinton bedömdes efter en annan måttstock eftersom hon är kvinna precis som Anna Hedenmo berättade.Men nu har i varje fall Anna Hedenmo berättat för svenskarna varför amerikanerna måste rösta på Hillary Clinton om de inte vill kränka Anna Hedenmo.
Det känns tryggt!
Nu vet vi minsann allihop hur Anna Hedenmo vill ha det.
Om hon inte ska känna sig kränkt alltså..

Anonym sa...

Mannen som skjutits av polis misstänks för dråp enligt MSM.Läser man noggrannare så är det dråpförsök som gäller eftersom ingen är död.Det krävs nämligen för rubriceringar som mord och dråp.Någon måste vara död.
Journalisternas okunskap eller medvetna vinkling alt mörkning är en kränkning av mig som konsument och medborgare.När ska vi prata om det?

Anonym sa...

Allas vår Henrik Schyffert är i blåsväder efter att ha delat ett foto på Instagram där Henkan tronar över sin nyskjutna hjort i Skottland.Som vore han en Jan Guillou, en köttätare och safarimördare.
Nu kan tilltaget kosta både Fanta och pizza för Henkan.Veganer och djurfronten och andra kan känna sig kränkta.Vem ska Henkan dra vitsar för då?

Anonym sa...

Jag måste invända något mot slutorden, som tar ner en i övrigt vettig text. De påminner alltför mycket om elitens gamla våta dröm; vad synd att inte fler arbetar sig hart när till döds så att de varken har tid eller ork att engagera sig. Det ska ju inte vara något yuppie-previlegium att bry sig om hur samhället ser ut.

Hans Li Engnell sa...

Du får ta slutklämmen för vad den är. Personligen har jag fått allt högre respekt för det som vi i brist på något bättre uttryck kan kalla "vanliga människor", personer fjärran konsulternas, lobbyisternas och tankesmedjornas alternativa verklighet.